Αρχική Πολιτική Εκλογές 2023: Γιατί παραιτούνται Βορίδης και Οικονόμου από τις θέσεις τους

Εκλογές 2023: Γιατί παραιτούνται Βορίδης και Οικονόμου από τις θέσεις τους

Μια από τις πρώτες κινήσεις που θα γίνουν μετά την ανακοίνωση των εκλογών είναι να παραιτηθούν ο υπουργός Εσωτερικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκειμένου στη θέση τους να οριστούν υπηρεσιακοί υπουργοί

Από antwnio

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου 2023, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μπαίνει και επίσημα σε προεκλογική περίοδο.

Παράλληλα, ξεκινούν και διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, όπως η διάλυση της Βουλής.

Μια από τις πρώτες κινήσεις που θα γίνουν είναι να παραιτηθούν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προκειμένου στη θέση τους να οριστούν υπηρεσιακοί υπουργοί.

Η νομοθεσία ορίζει την τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Εσωτερικών ενός προσώπου κοινής αποδοχής, το οποίο θα τρέξει τις εκλογικές διαδικασίες μέχρι την κάλπη.

Όσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, από τη θέση αυτή αναμένεται να παραιτηθεί ο Γιάννης Οικονόμου για να πολιτευτεί, και στη θέση του, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, θα τοποθετηθεί ο Άκης Σκέρτσος, που δεν θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού.

Πότε διαλύεται η Βουλή και ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος

Μετά την επίσημη ανακοίνωση για τις εκλογές, όλα δείχνουν ότι η διάλυση της Βουλής και η δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 22-23 Απριλίου ώστε να αποφευχθεί η διάλυση της Βουλής ανήμερα της 21ης Απριλίου, για προφανείς λόγους.

Οι προθεσμίες είναι αυστηρές, αφού από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, θα πρέπει οι εκλογές να διεξαχθούν το αργότερο εντός 30 ημερών. Εναλλακτικά θα μπορούσε η διάλυση της Βουλής να γίνει και την Δευτέρα 24 Απριλίου ώστε να αρχίσει αμέσως μετά να τρέχει η προεκλογική περίοδος, τουλάχιστον επίσημα, αφού ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ ατύπως έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό.

Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή θα κλείσει για τις γιορτές του Πάσχα τη Μεγάλη Τετάρτη και δεν θα ανοίξει ξανά, αφού στο μεταξύ θα διαλυθεί για να πάμε σε εκλογές. πηγή thetoc.gr

 

Διαβάστε επίσης