Αρχική Πολιτική ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ – Τα συλλυπητήρια μας στον τουρκικό και το συριακό λαό.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ – Τα συλλυπητήρια μας στον τουρκικό και το συριακό λαό.

Από antwnio

Η διπλωματία των σεισμών, όπως αποκαλείται, είναι μία ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας του χώρου του Αιγαίου και της Ανατολίας

Η ιστορία έφερε #Ελλάδα και #Τουρκία να συνορεύουν πάνω σε ένα τόξο σεισμογενές, που στο παρελθόν έχει δημιουργήσει μεγάλους σεισμούς και θα το κάνει και στο μέλλον.

Η Ελλάδα, ρεαλιστικά, κάθε φορά που η γειτονική μας χώρα βρέθηκε στο έλεος της φύσης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για βοήθεια, προσέφερε κάθε φορά αυτό που μπορεί και θα συνεχίσει και στο μέλλον να το κάνει.

Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τον τουρκικό λαό.

Στο τέλος της ημέρας, κάθε άνθρωπος θέλει να μπορεί να απολαμβάνει τη ζωή του, με ελάχιστα προβλήματα, με το δικαίωμα στην εργασία να μην του το στερεί κανείς, ούτε να του στερεί την ελευθερία του.

Το παρελθόν μας με την Τουρκία είναι γεμάτο με μάχες σε επίπεδο στρατιωτικό και διπλωματικό. Ακόμη και τώρα δεν έχουν σταματήσει οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του εθνικού μας εναέριου χώρου.

Το παρελθόν ωστόσο δεν θα πρέπει να υπαγορεύει το μέλλον μας, δεν θα πρέπει ωστόσο και να το ξεχνάμε. Αν το ξεχάσουμε θα το επαναλάβουμε, αν το θυμόμαστε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τα λάθη που κάναμε κάποτε.

Εμείς, ως χώρα που τιμά την ιστορία της και τη διεθνή νομιμότητα, αποστείλαμε βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, στέλνοντας έτσι και το μήνυμα πως είναι εφικτό οι δύο λαοί να συμφιλιωθούν και να εργαστούν από κοινού για την αμοιβαία πρόοδο.

Δεν παραχωρεί η Ελλάδα το παραμικρό με το να αποστέλλει βοήθεια, τουναντίον φέρνει σε δύσκολη θέση τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, που θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους δικούς του ανθρώπους και στο λαό του, πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα που κατηγορείται από το καθεστώς του με τόση μανία, να δείχνει τέτοια μεγαλοψυχία.

 

Η διπλωματία των σεισμών και των φυσικών καταστροφών δυστυχώς δε μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της περιοχών της Συρίας που έχουν πληγεί.

Οι περιοχές που ελέγχονται από την επίσημη κυβέρνηση της Συρίας έχουν δεχθεί ήδη διεθνή βοήθεια (και από την Ε.Ε συντονισμένα), ενώ σε περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία και τη Ρωσία, η πρόσβαση διεθνούς βοήθειας είναι πρακτικά αδύνατη, αν όχι έχει απαγορευθεί από τις τοπικές τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις.

Οι περιοχές που ελέγχονται από δυνάμεις Κούρδων και των ΗΠΑ έχουν ανοιχτούς διαδρόμους βοήθειας αλλά πάλι είναι και περιοχές που δεν έχουν πληγεί σφοδρά.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει όλους τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να επιτρέψουν την πρόσβαση σε κάθε βοήθεια. Εκτός από τις πολεμικές επιχειρήσεις και τη φυσική καταστροφή, συντελείται πλέον και μια γεγονοκτονία μέσω των σεισμών και των επιπτώσεων αυτών εις βάρος των τοπικών πληθυσμών, από την άρνηση Τούρκων και Ρώσων να παραχωρήσουν την απαραίτητη πρόσβαση στα σωστικά συνεργεία.

Η σκέψη όλων μας είναι και στους Σύριους πολίτες. Η διεθνής κοινότητα επιβάλλεται να δώσει μόνιμη λύση στα προβλήματα τους και στους άσκοπους θανάτους αθώων.

Ο φανατισμός, θρησκευτικός, οπαδικός, κομματικός, κρατικός, δεν οφέλησε ποτέ μα ποτέ κανέναν ιδιώτη ή κρατική οντότητα.

Τα θερμά συλλυπητήρια μας στον τουρκικό λαό. Τα στοιχεία της φύσης είναι ανίκητα. Ο άνθρωπος μπορεί μονάχα να διαχειριστεί τις επιπτώσεις ώστε να μειώσει τις απώλειες σε ζωές.

Διαβάστε επίσης