Αρχική Κοινωνια Επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Από antwnio

Την ανώτατη τιμητική διάκριση του Πατριαρχικού Θρόνου, τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου μετ’ αστέρος απένειμε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, κατά τη χθεσινή μεταξύ τους συνάντηση στο Πατριαρχείο, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο κ. Δένδιας στην Αίγυπτο.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην προσφώνηση του υπογράμμισε τις αρμονικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, «οι οποίες συνεργαζόμενες αρμονικά και εποικοδομητικά συμπαρίστανται και στο πολυσχιδές έργο του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου στην ήπειρο του μέλλοντος, ενώ διατρανώνουν το δυνατό παράδειγμα, ότι οι λαοί μπορούν να ζήσουν ειρηνικά κάτω από τη σκέπη του Πανάγαθου Θεού και μάλιστα στον ενοποιό χώρο της Μεσογείου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ταυτοχρόνως, εξεδήλωσε για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς την Ελληνική και Αιγυπτιακή Πολιτεία για την «αδιάκοπη συναντίληψη αυτών προς το εν γένει ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο της», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

Στην αντιφώνηση του ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Θα μου επιτρέψετε να την εκλάβω (σ.σ την τιμητική διάκριση) ως απευθυνόμενη όχι προς το πρόσωπό μου, αλλά προς τον ρόλο που το ελληνικό κράτους, η ελληνική Πολιτεία και οι Ένοπλες Δυνάμεις, των οποίων είμαι πολιτικός προϊστάμενος, παίζουν για την σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας και επίσης για τη στενή καλλιέργεια των σχέσεών μας με την μεγάλη χώρα της Αιγύπτου, εις την οποίαν εσείς διακονείτε».

Παράλληλα εξήρε τη διακονία του Πατριάρχη στην Αίγυπτο, τον ρόλο του στην ευρύτερη ήπειρο της Αφρικής και την υπηρεσία του στην Ορθοδοξία. Κάτι το οποίο, προσέθεσε, «προσδίδει κατ’ αρχήν προστιθέμενη αξία στην Ορθοδοξία, την οποία όλοι πιστεύουμε, αλλά πέραν αυτού θα μου επιτρέψετε και ένα μικρό τμήμα να το απονείμω ως κέρδος στη μικρή μας πατρίδα», παρατηρώντας ότι καθώς «τον επόμενο αιώνα η Αφρική θα είναι μία οικονομική και πληθυσμιακή υπερδύναμη το ορθόδοξο μήνυμα αγάπης και καταλλαγής τείνει να είναι το καταλληλότερο για τα ευήκοα ώτα της νέας γενιάς που αναπτύσσεται σε αυτήν την μεγάλη ήπειρο».

Ο κ.Δένδιας, σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση του Πατριαρχαίου, εξέφρασε «την αμείωτη στήριξη της ελληνικής κυβερνήσεως προς το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ως σπουδαίου συνδέσμου της πατρίδος μας με όλα τα αφρικανικά κράτη, ως φορέως της Αποστολικής παρακαταθήκης του Αγίου Μάρκου, Φωτιστού της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας και ως διαπρυσίου υποστηρικτού της ειρηνικής δημιουργικότητος, προόδου και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών αδιακρίτως».

Περαιτέρω ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην προσφώνηση του μνημόνευσε τη χρήση της ελληνικής γλώσσας ως στοιχείο ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα και αναφέρθηκε στον συναισθηματικό δεσμό του με το Πατριαρχείο το οποίο φέρει τον Άγιο Ευαγγελιστή Μάρκο ως προθήκη, ως πρόθεμα, ως προστάτη, λόγω της καταγωγής του από την Κέρκυρα. «Είμαι σίγουρος ότι έχει υπό την σκέπη του και το Πατριαρχείο και την Αφρική, αλλά και τη μικρή μας πατρίδα», κατέληξε ο υπουργός.

Επακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ιδιαίτερη συνάντηση του Πατριάρχη με τον κ.Δένδια στο πατριαρχικό γραφείο και περιήγηση στους χώρους του πατριαρχικού Οίκου, όπου η περιώνυμος Πατριαρχική Βιβλιοθήκη, το Κειμηλιοφυλακείο και η έκθεση αρχαιοτήτων στην αίθουσα «Αντώνιος Παπαδημητρίου».

Στην επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας παρέστησαν ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ναυκράτιδος Παντελεήμων, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πηλουσίου Νάρκισσος, ο πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο, Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια Ιωάννης Πυργάκης, ο ακόλουθος Άμυνας στο Κάιρο, πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης , ο σύνδεσμος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με το αντίστοιχο αιγυπτιακό, πλοίαρχος Κωνσταντίνος Βαρουξής, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητος Αλεξανδρείας Ανδρέας Βαφειάδης, κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής και τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΥΠΕΘΑ στην επίσκεψη στην Αίγυπτο.

Διαβάστε επίσης