Αρχική Διεθνη Νεα Η Μαριούπολη στις φλόγες: Τι συμβαίνει στη μαρτυρική πόλη

Η Μαριούπολη στις φλόγες: Τι συμβαίνει στη μαρτυρική πόλη

Από antwnio

Στο επίκεντρο των συγκρούσεων, αλλά και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος παραμένει η παραλιακή πόλη του Ντονμπάς, με το έντονο ελληνικό στοιχείο. Οι μάχες διεξάγονται, πλέον, στο κέντρο της Μαριούπολης ενώ απελπισμένοι κάτοικοι επιχειρούν να φύγουν ακόμη και με τα πόδια.

Η στρατηγική θέση της περιοχής έθεσε από νωρίς τη Μαριούπολη στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες την έχουν περικυκλώσει εδώ και ημέρες και σφυροκοπούν κτίρια, θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων και όχι μόνο.

Κίεβο και Μόσχα συνεχίζουν τις αντεγκλήσεις σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή με την ουκρανική πλευρά, αλλά και τη Δύση, να κατηγορούν τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει αμάχους και επιτίθεται σε μη στρατιωτικούς στόχους και το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, να κατηγορεί το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ για το αιματοκύλισμα, αναφέροντας ότι παίρνουν και απλούς πολίτες όμηρους και τους χρησιμοποιούν ως ασπίδες.

Τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο βομβαρδισμός θεάτρου στην πόλη, το οποίο είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Κι ενώ οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης μέσα στα συντρίμμια συνεχίζονται, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι από τον βομβαρδισμό υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματίας και κανένας νεκρός. Την ώρα του βομβαρδισμού στο κτίριο αυτό κρύβονταν «έως και χίλια άτομα», κυρίως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» αναφέρει η δημοτική αρχή.

Την ίδια στιγμή οι μάχες για τον έλεγχο της πόλης φαίνεται να φτάνουν στο πιο κρίσιμο σημείο τους με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν ότι οι συγκρούσεις έχουν πλέον φτάσει στο κέντρο της Μαριούπολης.

Η περιοχή θυμίζει κρανίου τόπο, καθώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο, το 80% των κτιρίων είτε έχει καταστραφεί ολοσχερώς είτε έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές.

Ορισμένοι κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης προσπαθούν να φύγουν πεζή από την πόλη καθώς οι επίσημες προσπάθειες εκκένωσης της πόλης έχουν κατά το πλείστον αποτύχει.

Με βάση τον τελευταίο απολογισμό περίπου 35.000 κάτοικοι έχουν αποχωρήσει και υπολογίζεται ότι εγκλωβισμένοι παραμένουν περίπου 350.000.

Διαβάστε επίσης