Αρχική Διεθνη Νεα Η μεγάλη «στροφή» του Ερντογάν – Γυρίζει την πλάτη στον δυτικό κόσμο

Η μεγάλη «στροφή» του Ερντογάν – Γυρίζει την πλάτη στον δυτικό κόσμο

Από antwnio

Το ρόλο της Τουρκίας στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά το τηλεφώνημαΜπλίνκεν – Φιντάν, το αν μπορεί να διαδραματίσει κάποιον ξεχωριστό ρόλο στην προσπάθεια να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά και το αν η Ελλάδα στηρίζει την Γαλλική πρωτοβουλία και πόσο επηρεάζονται τα ελληνοτουρκικά από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, ανάλυσε ο Νίκος Μελέτης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Ertnews.

 Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει σταματήσει τις επιθέσεις τoυ εναντίον της Δύσης. Σηματοδοτεί μια γενική στροφή;

-Ο Τούρκος ηγέτης λόγω και της συγκυρίας βρήκε την επέτειο της συμπλήρωσης εκατό ετών από την ίδρυση του τουρκικού κράτους για να κάνει την μεγάλη στροφή από αυτό που γνωρίσαμε ως κοσμικό δυτικόστροφο κεμαλισμό.
Τα δείγματα ήταν πολλά τα τελευταία χρόνια, αλλά η κρίση στην Γάζα λειτούργησε ως καταλύτης.
Για την επίθεση εναντίον της Δύσης τα ακούσαμε, για τις ξένες δυνάμεις -εννοεί την Αμερική- ότι ρίχνει λάδι στην φωτιά και ότι είναι υπεύθυνη για τις «βαρβαρότητες» του Ισραήλ.Προσπάθησε μάλιστα να προσδώσει και θρησκευτικό πολιτισμικό χαρακτήρα στην σύγκρουση προειδοποιώντας για σύγκρουση Ημισελήνου- Σταυρού.

-Ποιος είναι ο στόχος αυτής της επιλογής;

-Διεκδικεί την ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου και όχι μόνο, αλλά μιλά και εξ ονόματος όλων των αναξιοπαθούντων όπως είπε σήμερα σε μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια από Καύκασο και Βαλκάνια μέχρι Μ. Ανατολή και Αφρική.. αναζητώντας ισχυρό περιφερειακό ρόλο με στρατηγική αυτονομία για την χώρα του του σε αυτό που έχει ονομάσει Αιώνας της Τουρκίας.

-Αυτή η επιλογή όμως δεν είναι χωρίς συνέπειες και αυτό φαίνεται ήδη.

– Ρίχνει κάθε γέφυρα με Ισραήλ με ότι αυτό σημαίνει για τις περιφερειακές ισορροπίες και την προσδοκία συμμέτοχης στο ενεργειακό παιγνίδι της Ανατολικής Μεσογείου, δυσπιστία σε Άραβες που δεν θέλουν την Τουρκία να αναδεικνύεται σε παράγοντα στο Μεσανατολικό θέλοντας να εκθέσει μάλιστα τα αραβικά καθεστώτα για όχι και τόσο σθεναρή στάση εναντίον του Ισραήλ. Και φυσικά ρίχνει βαριά σκιά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

-Μήπως σε αντιστάθμισμα ο κ. Ερντογάν εμφανισθεί πιο συνεννοήσιμος σε άλλα ζητήματα όπως αυτό της Σουηδίας η τα Ελληνοτουρκικά;

– Μένει να δούμε πως θα επηρεάσει συνολικά την στάση της Τουρκίας καθώς φρόντισε να δώσει ταυτόχρονα και ένα θετικό μήνυμα με την παραπομπή στην Εθνοσυνέλευση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν και εκκρεμεί η τελική ψήφιση του. Και νομίζω ότι σε πρώτη φάση τουλάχιστον δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό που υπάρχει σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά.

Διαβάστε επίσης