Αρχική Κοινωνια Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 9 συλληφθέντες για την ομοφοβική επίθεση – Αναβλήθηκε η δίκη

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 9 συλληφθέντες για την ομοφοβική επίθεση – Αναβλήθηκε η δίκη

Από antwnio
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι εννέα ενήλικες συλληφθέντες για την ομοφοβική επίθεση σε βάρος δύο ατόμων queer το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, μετά την αναβολή της δίκης τους.

Οι εννέα από τους 21 συλληφθέντες είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν σήμερα στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ωστόσο η δίκη αναβλήθηκε για τις 22 Μαρτίου λόγω απουσίας μαρτύρων. Το Δικαστήριο ήρε την κράτησή των εννέα συλληφθέντων και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι υπόλοιποι 12 συλληφθέντες, οι οποίοι είναι ανήλικοι, είχαν αφεθεί ελεύθεροι με προφορική εντολή του Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο αρμόδιο δικαστήριο ανηλίκων. Σε βάρος των 21 συλληφθέντων, ο Εισαγγελέας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και στους δύο εκ των κατηγορουμένων ασκήθηκε δίωξη και για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Οι 9 οδηγήθηκαν το πρωί της Κυριακής στον Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο ενώ παρέμεναν υπό κράτηση μέχρι και σήμερα που επρόκειτο να δικαστούν στο Αυτόφωρο.

«Σοκαρισμένα τα θύματα – Θα βρεθούν κι άλλοι κατηγορούμενοι»

«Είναι σοκαρισμένα τα θύματα, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν όλη αυτή τη κατάσταση, που ήταν πολύ τραυματική, να σε κυνηγούν 200 και πλέον άτομα με μένος, απλά γιατί είσαι άνθρωπος και έχεις διαφορετική ταυτότητα φύλου. Ένα δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζεται ρητά τόσο από τη γενική νομοθεσία, τον ψηφισθέντα νόμο του 2017, βεβαίως από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και μια δικαιοπολιτική συμπεριληπτική και δικαιοκρατική πολιτεία, οφείλει να διασφαλίσει για όλους τους ανθρώπους που είναι στην επικράτεια της το δικαίωμα να περπατούν σε δημόσιο χώρο με ασφάλεια και ελεύθερα για το λόγο το μοναδικό ότι είναι άνθρωποι», ανέφερε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Γεωργιάδου, δικηγόρος ενός εκ των θυμάτων της επίθεσης.

Όπως τόνισε η κα Γεωργιάδου, «έχει ζητηθεί ήδη παράσταση πολιτικής αγωγής. Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών και πιστεύουμε ότι θα βρεθούν κι άλλοι κατηγορούμενοι διότι θα δουν τα βίντεο και θα γίνει η αναγνώριση κι άλλων ατόμων. Έχουμε πληροφορίες στο διαδίκτυο κάποιοι επαίρονται γι’ αυτό».

Ερωτηθείσα για τους ισχυρισμούς ότι ένα από τα θύματα φέρεται να είχε προκλητική συμπεριφορά πριν το επεισόδιο, απάντησε ότι «το δικαίωμα να περπατά κανείς ελεύθερα  στον χώρο ενδεδυμένος όπως επιθυμεί, δεν τελεί υπό καμία προϋπόθεση».

«Η δράση της πολυπληθούς ομάδας έδρασε με βάση ρατσιστικό κίνητρο, αυτή είναι και η κατηγορία που αποδόθηκε. Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εξορμούνται από ένα μίσος συνιστά μια κοινή σκέψη, μια κοινή παραδοχή», σημείωσε επίσης και μετέφερε τις ευχαριστίες των θυμάτων προς τους ανθρώπους και τις συλλογικότητες που εξέφρασαν εμπράκτως τη στήριξη και τη συμπαράστασή τους στα θύματα.

«Καταδικάζουμε τα γεγονότα – Ο εντολέας μου αρνείται τις κατηγορίες»

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Βασίλης Κολοκοτρώνης, συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων, ανέφερε σχετικά με την αναβολή της δίκης πως «έλειπαν κάποιοι ουσιώδεις μάρτυρες αλλά και η δικογραφία, κατά την κρίση της υπεράσπισης, παρουσιάζει κάποια αποδεικτικά κενά. Υπό αυτά τα δεδομένα, το δικαστήριο οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση».

«Η θέση του εντολέα μου από την αρχή είναι και η δική μου ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τα γεγονότα και εκφράζουμε τη συμπαράσταση στα θύματα, αλλά ταυτόχρονα, αρνούμαστε παντελώς την κατηγορία. Και αυτή είναι μια θέση η οποία αποδεικνύεται πλήρως και από το βιντεοληπτικό υλικό της δικογραφίας και από μάρτυρες αλλά και από πολλά ακόμη στοιχεία που θα εισφερθούν στους φυσικούς δικαστές και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα κρίνουν όπως πρέπει».

«Ήταν στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Θεσσαλονίκης, Σάββατο βράδυ, για βόλτα με τον φίλο του», υπογράμμισε ο κ. Κολοκοτρώνης σχετικά με τον εντολέα του.

                                                      Πηγή  .thestival.gr

Διαβάστε επίσης