Αρχική Κοινωνια Θεσσαλονίκη: Η… ακρίβεια «πέρασε» θηλιά στο λαιμό του μισθωτού – Το δρώμενο ΓΣΕΕ-ΕΚΘ στην πλατεία Αριστοτέλους (βίντεο- φώτο)

Θεσσαλονίκη: Η… ακρίβεια «πέρασε» θηλιά στο λαιμό του μισθωτού – Το δρώμενο ΓΣΕΕ-ΕΚΘ στην πλατεία Αριστοτέλους (βίντεο- φώτο)

Από antwnio

Ενημερωτική δράση στην πλατεία Αριστοτέλους για την ενημέρωση των πολιτών για τα αιτήματα της απεργίας της 17ης Απριλίου πραγματοποιούν σήμερα και αύριο η ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ.

Από το πρωί συνεργεία διανέμουν φυλλάδια σε περαστικούς και επισκέπτες για τα αιτήματα της απεργίας και τις διεκδικήσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

dromeno-akriveia-aristotelous-gsse5.jpg

Στο πρωτότυπο δρώμενο στην «καρδιά» του κέντρου της πόλης πρωταγωνίστησε η… ακρίβεια- ένας ξυλοπόδαρος που τραβούσε με αλυσίδα από το λαιμό έναν μισθωτό.

dromeno-akriveia-aristotelous-gsse3.jpg

“Η ακρίβεια είναι στο Θεό, όπως λέει και το σύνθημα μας και οι μισθοί είναι στα τάρταρα. Αυτό είναι κάτι που το βιώνει η κοινωνία, η ακρίβεια έχει χτυπήσει κάθε νοικοκυριό που δεν μπορεί να ανασάνει, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα του. Οι λύσεις που προτείνει η ΓΣΕΕ είναι η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ που είναι το νούμερο που συνοψίζει την ευρωπαϊκή οδηγία 60% του διαμέσου μισθού, συν τον πληθωρισμό.

Οτιδήποτε κάτω από αυτό είναι στα όρια της φτώχειας και δεν μπορεί να βοηθήσει τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια που χτυπάει στην κοινωνία. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης την επιστροφή του κατώτατος μισθού, αλλά και των συλλογικών συμβάσεων στους κοινωνικούς ετέρους. Η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία, μην ξεχνάμε την τρομερή αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων, η επαναφορά του ΣΕΠΕ στο Υπουργείο Εργασίας και η στελέχωσή του. Αυτό ήταν το πρόβλημα και όχι ότι δεν ήταν ανεξάρτητη η αρχή.

dromeno-akriveia-aristotelous-gsse4.jpg

Πρέπει να έχουμε μια κυβερνητική και συνδικαλιστική πολιτική με στόχο την ευημερία των εργαζομένων και την ευημερία των μικρομεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος έκανε λόγο για ” αύξηση ψίχουλα” του κατώτατου μισθού. «Αυτή συνιστά εμπαιγμό και ασέβεια απέναντι στον κόσμο της εργασίας που καθημερινά περνά μαύρες ώρες και δίνει πολύ μεγάλο αγώνα προκειμένου να επιβιώσει. Συνιστά εμπαιγμό και ασέβεια, γιατί ενώ ο κύριος πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μισθός σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τελειώνει στις 10-15 μέρες, ο ίδιος χωρίς να τον ενοχλεί ανακοίνωσε αυτή την αύξηση των ψίχουλων.

Συνιστά εμπαιγμό και ασέβεια γιατί παρότι γνωρίζει ότι το ινστιτούτο ελέγχου λιανεμπορίου καταναλωτικών αγαθών δηλώνει ότι σήμερα χρειαζόμαστε πάνω από 150 ευρώ παραπάνω το μήνα μόνο για το σουπερμάρκετ, ο ίδιος αγνοώντας το, έδωσε αυτή την αύξηση, ψίχουλα. Τέλος συνιστά εμπαιγμό και ασέβεια γιατί ενώ γνωρίζει ότι για να πληρώσουμε το ενοίκιο μας χρειαζόμαστε το 55,9% του μισθού μας, ο ίδιος έδωσε αυτή την πενιχρώτατη αύξηση. Εμείς ως ΓΣΕΕ ζητάμε χρόνια τώρα από τον κύριο πρωθυπουργό, αλλά δυστυχώς κωφεύει είναι να μας επιστρέψει πίσω το κλεμμένο από το 2012 δικαίωμά μας να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε μόνοι μας με τους εργοδοτικούς φορείς τι αύξηση θα πάρουμε. Ο κ. πρωθυπουργός για μια φορά ακόμα αγνόησε το αίτημα μας και ανακοίνωσε αυτή την αύξηση ψίχουλων. Αυτό για εμάς είναι πρόκληση και εμπαιγμός”, σημείωσε και κάλεσε το σύνολο του κόσμου της μισθωτής εργασίας να συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της 17ης Απριλίου.

dromeno-akriveia-aristotelous-gsse1.jpg

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού είπε ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων.

“Να μην ξεχνάμε ότι το 2012 οι μισθοί των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κατακρημνίστηκαν από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ για τους άνω των 25 και στα 511 ευρώ για τους κάτω των 25. Σε μια περίοδο που η ακρίβεια είναι θυσία στο λαιμό κάθε εργαζόμενου και κάθε εργαζόμενης μια αύξηση της τάξης του 6,1% από τη στιγμή που ο πληθωρισμός μόνο την τελευταία διετία στα βασικά ήδη τρέχει με 31%, δεν μπορεί να ικανοποιήσει ρους εργαζόμενους”, είπε ο κ. Καραγεωργόπουλος ο οποίος κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία.

«Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να πάρουμε πίσω τα εργαλεία δουλειάς που είχαμε, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας έτσι ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα νέο δικαιωματικό χάρτη και να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο και να μπορέσουμε να οραματιστούμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας”, κατέληξε.

Το ΕΕΘ εκπροσώπησε ο Κυριάκος Μερελής ο οποίος έκανε λόγο για ακρίβεια των λίγων, των ισχυρών και των καρτέλ που ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, περιορίζοντας πάρα πολύ την καταναλωτική τους δύναμη. «Με συνέπεια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να οδηγούνται σε μια οικονομική ασφυξία, σε ένα οικονομικό αδιέξοδο. Αυξήσεις του κατώτατου μισθού προφανώς είναι καλοδεχούμενες, αλλά αυτές αποτελούν αντίδοτο στην γενικότερη ακρίβεια και στο δύσκολο οικονομικό κλίμα που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας πολίτης”, σημείωσε ο κ. Καραγεωργόπουλος.

Διαβάστε επίσης