Αρχική Κοινωνια «Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»

«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»

Από antwnio
Ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός καταγγέλλει ότι ο ελεγχόμενος από την περιφερειακή αρχή φορέας διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ, υπέγραψε σύμβαση 4,8 εκατ. ευρώ «για να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο του». ● «Τεράστια τα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθεί το δημόσιο χρήμα προς τα ΜΜΕ», τονίζει ο κύριος Σγουρός. ● Τις συμβάσεις για τους διαγωνισμούς-μαμούθ του ΕΔΣΝΑ υπέγραψε χθες σε εκδήλωση-φιέστα ο περιφερειάρχης στο Ζάππειο με ηχηρές απουσίες υπουργών.

Μόλις ολοκληρώθηκε η εξεταστική επιτροπή για τη «λίστα Πέτσα» ο περιφερειάρχης Αττικής «ετοιμάζει «λίστα Πατούλη» με πακτωλό εκατομμυρίων προς τα ΜΜΕ», καταγγέλλει ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, εξηγώντας με ανακοίνωσή του ότι ο -ελεγχόμενος από τον Γ. Πατούλη φορέας διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής- ΕΔΣΝΑ υπέγραψε πριν από λίγες μέρες σύμβαση με το ποσό των 4,8 εκατ. ευρώ «για να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο του και σχεδιασμό του στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό, «τεράστια είναι τα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθεί το δημόσιο χρήμα προς τα ΜΜΕ επαναφέροντας στο προσκήνιο ζητήματα χειραγώγησης των ΜΜΕ μέσω της διάθεσης δημόσιου χρήματος, ζητήματα δηλαδή που πλήττουν τον πυρήνα της δημοκρατίας μας». Ενα από τα ερωτήματα αφορά το «πώς σε μια περίοδο που η επιχειρηματικότητα είναι παγωμένη από την υγειονομική κρίση, ακόμη ένας διαγωνισμός εκατομμυρίων ευρώ του κ. Πατούλη ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή ενός μόνο υποψηφίου, χωρίς δηλαδή να αναπτυχθεί ο στοιχειώδης ανταγωνισμός». Την ίδια στιγμή, καταγγέλλει ο πρώην περιφερειάρχης, ο ΕΔΣΝΑ έχει συνάψει τέσσερις συμβάσεις, «όλες στο όριο της απευθείας ανάθεσης» (συνολικό κόστος 103.437 ευρώ) για την προβολή του «ανύπαρκτου έργου» του κ. Πατούλη.

«Λέγονται πολλά που δεν ισχύουν» ήταν το μοναδικό σχόλιο που απέσπασε η «Εφ.Συν.» από τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, Β. Κόκκαλη, για τις παραπάνω βαριές καταγγελίες.

Ανταγωνιστική διαδικασία με… μοναδικούς μειοδότες ήταν και ο διαγωνισμός-μαμούθ του ΕΔΣΝΑ (προϋπολογισμού έως 223,5 εκατομμύρια ευρώ) για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης (κάδοι, οικίσκοι κ.ά.). Σε κάθε μία από τις ομάδες προμήθειας εξοπλισμού, υπενθυμίζεται, αντιστοιχήθηκε και ένας μειοδότης, με τον διαγωνισμό που καταγγέλθηκε ως «φωτογραφικού» περιεχομένου να αναδεικνύει μια νέα εκδοχή… μονοπωλιακού ανταγωνισμού. Χθες ο περιφερειάρχης σε μια εκδήλωση-φιέστα στο Ζάππειο υπέγραψε τις συμβάσεις του διαγωνισμού-μαμούθ, υποστηρίζοντας ότι οι προμήθειες θα γίνουν με πόρους του ΕΣΠΑ, «χωρίς να επιβαρυνθούν δήμοι και δημότες» και «με την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Στη φιέστα κλήθηκαν, αλλά δεν παρέστησαν, οι υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών (Μ. Βορίδης, Στ. Πέτσας) και ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας. Πιθανόν να ήθελαν να αποφύγουν να μπουν στο ίδιο «κάδρο» με τον περιφερειάρχη. Αντιθέτως, ανταποκρίθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και παρέστη στο Ζάππειο χωρίς να αποφύγει τα ευτράπελα: κατά τον χαιρετισμό του απευθύνθηκε στο ακροατήριο και συγκεκριμένα στον δήμαρχο Φυλής, ο οποίος… απουσίαζε. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Δήμου Φυλής, ο Χρ. Παππούς βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό δημοτικής επιχείρησης της Φυλής.

Το ευτράπελο του Αδ. Γεωργιάδη σχολιάστηκε στα πηγαδάκια του Ζαππείου. Ωστόσο η περιφερειακή αρχή Πατούλη, σε σχετικό δελτίο Τύπου, συμπεριέλαβε τον δήμαρχο Φυλής στους παρευρισκομένους στην εκδήλωση. Φαίνεται περιφερειάρχης και υπουργός θεωρούν… δεδομένο στρατιώτη τον δήμαρχο, ακόμη κι αν είχε προσφάτως καταγγείλει «εκμαυλισμό αυτοδιοικητικών στελεχών» από τον ΕΔΣΝΑ – χωρίς να δώσει συνέχεια στις καταγγελίες του ή να κάνει πράξη την προφορική παραίτησή του από τον φορέα.

πηγή .efsyn.gr

Διαβάστε επίσης