Αρχική Ελλαδα Μ. Βορίδης απο Θεσσαλονίκη: Το ΥΠΕΣ είναι πάντα έτοιμο να διεξάγει εκλογές (BINTEO)

Μ. Βορίδης απο Θεσσαλονίκη: Το ΥΠΕΣ είναι πάντα έτοιμο να διεξάγει εκλογές (BINTEO)

Από antwnio

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, για τα εγκαίνια του Γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του εντός της ΔΕΘ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο των εγκαινίων του γραφείου και ερωτηθείς για την ημερομηνία των εκλογών, ο κ. Βορίδης παρέπεμψε στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στους «Πρωταγωνιστές» και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

«Το υπουργείο Εσωτερικών είναι πάντα έτοιμο να διεξάγει εκλογές. Τώρα τα πολιτικά ζητήματα και τα ανέπτυξε ο πρωθυπουργός και θεωρώ οι θα τα αποφασίσει ο λαός καθώς θα πηγαίνουμε στην πορεία προς τις εκλογές», δήλωσε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Ερωτηθείς θα το αν οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, ο κ. Βορίδης απάντησε πως «είπε (σ.σ. ο πρωθυπουργός) τον Μάιο» ενώ σε ερώτηση για τον εάν η 21η Μαΐου θα είναι τελικά η μέρα των εκλογών ο κ. Βορίδης σημείωσε πως «το 21 δεν το είπε, εσείς έχετε δικαίωμα να κάνετε εκτιμήσεις».

Κληθείς να απαντήσει για το εάν είναι αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «είναι απολύτως προφανές πως υπάρχει ένα δημοσκοπικό κόστος εξαιτίας του τραγικού περιστατικού (σ.σ: στα Τέμπη), αλλά νομίζω ότι η έμφαση δεν μπορεί να δίνεται σε αυτό. Αυτό είναι μια συνέπεια η οποία απλώς αποτυπώνεται στις μετρήσεις. Εάν θέλετε να μιλήσουμε για την πορεία προς τις εκλογές και το αντικείμενο της συζήτησης το οποίο θα τεθεί στη σφαίρα του δημοσίου διαλόγου προς τις εκλογές, θεωρώ ότι θα μιλήσουμε για πολύ περισσότερα πράγματα. Θα μιλήσουμε για την οικονομική πολιτική, θα μιλήσουμε για τη μεταναστευτική πολιτική, θα μιλήσουμε για τη δημόσια τάξη, την εθνική κυριαρχία, θα μιλήσουμε για την άμυνα, τη δημόσια διοίκηση, αλλά θα είναι μια πιο ευρεία συζήτηση προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός τι πρόκειται να ψηφίσει και ο κάθε πολίτης να διαμορφώσει την άποψη του. Δεν θα πυκνώσουμε τον χρόνο μιας κυβερνητικής θητείας σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο που συνέβη αυτή η τραγωδία».

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τα υψηλά ποσοστά που καταγράφονται σε ορισμένες εξ αυτών σε «ακραία», κόμματα, ο κ. Βορίδης είπε πως από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ο ίδιος βλέπει περισσότερο έναν κόσμο που είναι περισσότερο προς το «αναποφάσιστος» παρά το ότι πηγαίνει στα «ακραία» κόμματα.

«Δεν βλέπω τεκτονικές, συστημικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στην αποτύπωση των συσχετισμών, όπως όταν είχαμε τεκτονικές αλλαγές την περίοδο των συνεπειών των μνημονίων. Δεν βλέπω να αποτυπώνεται κάτι τέτοιο, στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον. Στις εκλογές θα δούμε», ανέφερε στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Μάκης Βορίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υποψηφιότητα ή μη του μέχρι πρότινος υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως πρόκειται μια απόφαση που έχει να κάνει αφενός με τον ίδιο, αφετέρου με την απόφαση που τελικά θα λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Νομίζω το απάντησε χθες ο πρωθυπουργός. Είπε ότι θα το συζητήσει μαζί του. Ούτως ή άλλως, δυο είναι οι άνθρωποι που έχουν να αποφασίσουν για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Ο ίδιος, αν ενδιαφέρεται, και ο πρωθυπουργός, αν θα τον προτείνει. Είπαν ότι θα τα συζητήσουν. Να περιμένουμε το αποτέλεσμα της συζήτησης», είπε.

«Θεωρώ ότι ο κ. Καραμανλής με την παραίτησή του ανέλαβε αντικειμενική πολιτική ευθύνη αλλά έδειξε και μια μοναδική ευθιξία την οποία μπορεί να τη θεωρούμε αυτονόητη, αλλά δεν είχαμε δει το αυτονόητο να γίνεται από άλλους. Το είδαμε να γίνεται από τον συγκεκριμένο. Τώρα πώς θα αντιδρούσα; Νομίζω όπως θα αντιδράσει και εκείνος, θα συζητούσα με τον πρωθυπουργό», ανέφερε ο κ. Βορίδης, απαντώντας για το πώς θα αντιδρούσε ο ίδιος αν βρισκόταν σε ανάλογη θέση με αυτή του Κώστα Καραμανλή.

Για το αν θα στοίχιζε στη Νέα Δημοκρατία το ενδεχόμενο να μην είναι τελικά υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές ο τέως υπουργός Μεταφορών, ο υπουργός Εσωτερικών είπε «πως ο κ. Καραμανλής είναι ένα σημαντικό στέλεχος της παράταξης της ΝΔ» και συμπλήρωσε πως θα περιμένουμε τις αποφάσεις του ίδιου και του πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης