Αρχική Διεθνη Νεα «Νέα δεδομένα στην Τουρκία» – Τρεις ειδικοί αναλύουν τη «διπλωματία των σεισμών» και την επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά

«Νέα δεδομένα στην Τουρκία» – Τρεις ειδικοί αναλύουν τη «διπλωματία των σεισμών» και την επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά

Από antwnio

Μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία στην ΕΡΤ μίλησαν οι Tριαντάφυλλος Καρατράντος, δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, Παναγιώτης Πετράκης, καθ. Οικονομικών ΕΚΠΑ καιΣτέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α για το πώς η «διπλωματία των σεισμών» μετά τη συνάντηση Δένδια με Τσαβούσογλου μπορεί να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Αντιλαμβάνομαι τη συναισθηματική φόρτιση, διότι όποιος βλέπει αυτό το χαμό εκεί δεν μπορεί παρά να συγκινείται. Και επειδή και ο κ. Δένδιας μας έχει δείξει ότι είναι ένας ειλικρινής, αυθόρμητος άνθρωπος, αυτή η αγκαλιά θεωρώ ότι ήταν αυθόρμητη. Όμως φοβάμαι ότι γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλους», δήλωσε ο κ. Φενέκος σχολιάζοντας τον εναγκαλισμό των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Να έχει διάρκεια η πολιτική καλής γειτονίας

Ωστόσο, όπως δήλωσε στις «Συνδέσεις», με αφορμή αυτή την ανθρώπινη στιγμή μετά την ανθρωπιστική καταστροφή στην Τουρκία, τον ίδιο δεν τον εκφράζει η έκφραση «διπλωματία των σεισμών» θεωρώντας ότι έχει πολλά προβλήματα. «Θα προτιμούσα μια πολιτική καλής γειτονίας. Θα ήταν πολύ πιο ακριβής και σαφής», σημείωσε ο κ. Φενέκος επισημαίνοντας ότι το σημαντικό είναι αυτή η θετική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών να έχει διάρκεια.

Με αφορμή την επίθεση στην Συρία τη δεύτερη μέρα των σεισμών o υποναύαρχος ε.α εκτίμησε ότι «η κυνική σκληρή πολιτική της Τουρκίας θα εμφανιστεί στο μέλλον».

Μιλώντας για τα δομικά χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ο Tριαντάφυλλος Καρατράντος, δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, επισήμανε ότι δεν είναι εύκολο να διαφοροποιηθούν από τη μια μέρα στην άλλη, γιατί έχουν να κάνουν με το πώς αντιλαμβάνεται τα συμφέροντά της, πώς αντιλαμβάνεται την περιοχή, πώς αντιλαμβάνεται το μέγεθός της.

Διαφορετική ανάγνωση σε κάποια πράγματα

«Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν αυτή η στιγμή, είναι να υπάρξει μια ανάσα από την ένταση και μία δυνατότητα να δούμε πάλι κάποια πράγματα διαφορετικά» ανέφερε μιλώντας για το πώς λειτούργησε το 1999 η Τουρκία στα ελληνοτουρκικά. «Μία φυσική καταστροφή, όσο μεγάλη και να είναι, όντως δεν μπορεί να αλλάξει τη δομική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας. Όμως μπορεί να είναι μία αφορμή η οποία να βοηθήσει να υπάρξει μια διαφορετική ανάγνωση σε κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι η βοήθεια την οποία παίρνει η Τουρκία σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη στιγμή την παίρνει μέσα από τον μηχανισμό RescEU της ΕE, με βασικό ρόλο από την Ελλάδα μία χώρα που έχει επενδύσει το τελευταίο ένα ενάμιση χρόνο πολύ στο κομμάτι αυτό».

Και όπως τόνισε ο κ. Καρατράντος, «μία σχέση με τη Δύση, πιο παραγωγική και όχι απομακρυσμένη στην έννοια μηδενικών συμφερόντων, θα μπορούσε να λειτουργήσει επωφελής. Αν αυτό, λοιπόν, θα μετατραπεί ως ένα παράθυρο ευκαιρίας που θα μπορούσε να φέρει μία νέα διαδικασία στρατηγικής Ελσίνκι το’ 99 στα τωρινά δεδομένα θα το δούμε».

Για τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τους χιλιάδες νεκρούς και τις κατηγορίες για εγκληματικές παραλείψεις και σημαντικές καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας ο κ. Καρατράντος αναφέρθηκε και στην ημερομηνία των τουρκικών εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 14 Μαϊου.

«Έίναι λογικό όταν έχει υπάρξει μια τέτοια καταστροφή και υπάρχουν και τέτοια προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό ανταπόκρισης, να υπάρχει σκέψη για αναβολή των εκλογών. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες νομικές δικλείδες, οι οποίες δεν επιτρέπουν πολύ μεγάλη μετακίνηση της ημερομηνίας των εκλογών». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση, γιατί πραγματικά υπάρχει ένα σοκ στην τουρκική κοινωνία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι χιλιάδες των νεκρών λειτουργούν ως ένα σοκ το οποίο θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας».

Στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του σεισμού sτην ήδη παραπαίουσα τουρκική οικονομία αναφέρθηκε στις «Συνδέσεις» ο Παναγιώτης Πετράκης, καθ. Οικονομικών ΕΚΠΑ επισημαίνοντας ότι οι άμεσες επιπτώσεις των καταστροφών στις υποδομές της Τουρκίας εκτιμάται στα 5 – 6 δισ. «Η Τουρκία ότι εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης […] με ρυθμό ανάπτυξης μείον 2 έως μείον 5. Δηλαδή θα έχουμε ζημιές στο ΑΕΠ με ζημιές 15 – 16 δισ. δολαρίων».

Δυσοίωνο το οικονομικό μέλλον της Τουρκίας

«Τουλάχιστον δύο δεκαετίες θα επιβαρύνονται οι Τούρκοι φορολογούμενοι με τους φόρους, οι οποίοι θα επιβληθούν για να μπορέσει η τουρκική οικονομία να μαζέψει κάποια από τα ποσά αυτά, τα οποία απαιτούνται. Δεν θα έχει όμως μεγαλύτερες επιπτώσεις στο ισοζύγιο πληρωμών. Δεν εκτιμούμε ότι αυτό το πολύ μεγάλο συμβάν, αυτό εαυτό, δικαιολογεί μια προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», προσέθεσε ο οικονομολόγος.

Μιλώντας για την οικονομική πολιτική του Ερντογάν τόνισε ότι αν και λαός δεν άντεχε τον υψηλό πληθωρισμό ωστόσο οι εξαγωγές και η μακροοικονομία πήγαινε καλά.

«Θα μπουν φόροι οι οποίοι θα αποπληρωθούν στα επόμενα 20 χρόνια. Θα υπάρξουν δάνεια από τις φίλες χώρες, κυρίως στις πλούσιες χώρες της Μέσης Ανατολής και πάλι και πιθανόν και από διεθνείς Οργανισμούς. Η Δύση δεν αφήνει την Τουρκία εύκολα» επισήμανε ο κ. Πετράκης κάνοντας λόγο για φτωχοποίηση του τουρκικού λαού.

Εάν γίνουν τώρα οι εκλογές θα φέρουν ένα πιο αρνητικό αποτέλεσμα για το κυβερνητικό κόμμα είπε ο κ. Πετράκης εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί περισσότερο από τα οικονομικά προβλήματα που ήδη είχαν οι κάτοικοι και ότι τόσο από τις συνέπειες του σεισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Φενέκος αναφέρθηκε στο αν μπορέσει να κρατήσει τον έλεγχο στις κατεστραμμένες περιοχές και αν θα διαθέσει σωστά τα κονδύλια στους Κούρδους και τους Σύριους που διαμένουν στις περιφέρειες που επλήγησαν από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης