Αρχική Ελλαδα Νέα επιστολή Ράμμου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: “Το αίτημά μου δεν δεσμεύει τη Βουλή”

Νέα επιστολή Ράμμου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: “Το αίτημά μου δεν δεσμεύει τη Βουλή”

Από antwnio

Εξηγήσεις για την επιλογή του να ζητήσει τη σύγκλιση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να την ενημερώσει, δίνει με νέα του επιστολή προς τον Θανάση Μπούρα αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.

Με τη νέα του επιστολή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ξεκαθαρίζει πως η πρωτοβουλία του δεν δεσμεύει τις αποφάσεις της Βουλής, καθώς όπως αναφέρει: «Ουδέποτε ισχυρίστηκα ή άφησα να εννοηθεί ότι θεωρώ ότι το αίτημά μου αυτό δεσμεύει τα όργανα του ελληνικού κοινοβουλίου».

Τι αναφέρει στη νέα επιστολή του ο Χρήστος Ράμμος

«Το αίτημα της σύγκλησης της επιτροπής θεσμών το υπέβαλα υπό την ιδιότητα μου ως πρόεδρος της Αρχής και με βάση το άρθρο 8 παρ6 του προσφάτως ψηφισθέντος και τεθέντος σε ισχύ νόμου 5002/2022. Ως γνωστόν στην εν λόγω διάταξη με την οποία καθιερώνεται ατομική αρμοδιότητα του προέδρου της ΑΔΑΕ ορίζεται ότι ”ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης”. Ούτε ο κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 43Α ούτε ο οργανικός νόμος περί της ΑΔΑΕ ορίζουν κάτι το διαφορετικό επί του θέματος αυτού. Εξ’ άλλου ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχων πλήρη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία εκ του νόμου 3051/2002 οφείλει προς επιτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος το οποίο του ανέθεσε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να ενημερώνει το κοινοβούλιο στο οποίο λογοδοτεί τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή για οποιοδήποτε ζήτημα ανάγεται στις αρμοδιότητες της αρχής. Μη πράτων αυτό διαπράττει παράβαση καθήκοντος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος και επισημαίνει πως επιθυμεί να ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ελέγχων, σχετικά με ζητήματα άρσεως του απορρήτου.

Η επιστολή Ράμμου πάντως είχε προκαλέσει ένταση στην συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Πέμπτη, καθώς εκλήφθηκε από βουλευτές πως με τη πρωτοβουλία του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ επιχείρησε να επιβάλει την παρουσία του σε αυτή.

Άλλωστε, αίσθηση προκάλεσε και η αποκάλυψη από το μέλος της Αρχής, Δημήτρη Βεργάδο, πως δεν είχε γνώση για την ύπαρξή της και κατ’ επέκταση την επιθυμία Ράμμου να ενημερώσει την επιτροπή Θεσμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης