Αρχική Ελλαδα ΝΑΤΟ: Οι συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη – Ποιοι θα είναι παρόντες στο κρίσιμο τετ-α-τετ με Ερντογάν

ΝΑΤΟ: Οι συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη – Ποιοι θα είναι παρόντες στο κρίσιμο τετ-α-τετ με Ερντογάν

Από antwnio

Ανακούφιση στο ΝΑΤΟ για την άρση του αδιεξόδου με την ένταξη της Σουηδίας, το οποίο είχε προκαλέσει πριν από ένα χρόνο η Τουρκία, υποχρεώνοντας τη Συμμαχία σε σπατάλη πολύτιμου πολιτικού και διπλωματικού κεφαλαίου την στιγμή που ήθελε να στείλει μήνυμα ενότητας και να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης.

Μάλιστα ήταν ακριβής η δήλωση Μητσοτάκη, που μίλησε για απόφαση επί της αρχής, καθώς για την ένταξη της Σουηδίας εκκρεμεί ακόμη η επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη

Η συνάντηση των δύο αρχηγών θα γίνει αύριο το μεσημέρι στο θετικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η άρση του βέτο στην Σουηδία και τα δείγματα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της έναντι της συμμαχίας. Ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε το πλαίσιο λέγοντας πως η συνάντηση είναι το πρώτο βήμα για επανεκκίνηση και πως δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε διαρκή ένταση με την Τουρκία.

Στην συνάντηση θα είναι παρόντες οι υπουργοί εξωτερικών και οι διπλωματικοί σύμβουλοι δυο ηγετών και θα δώσουν το σήμα της επανεκκίνησης των σχέσεων, το οποίο θα κληθούν μετά να υλοποιήσουν οι επιμέρους υπουργοί.

Η Αθήνα εκτιμά θετικά αυτήν την διαφαινόμενη διάθεση επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την Δύση. Συγχρόνως σημειώνεται από την Αθήνα το γεγονός ότι πριν 4 χρόνια η Τουρκία είχε εξασφαλίσει και μάλιστα ήταν συμπαραγωγός για 100 Φ35, τώρα, όταν προχωρήσει η διαδικασία, θα πάρει το πακέτο των Φ16 και μάλιστα υπό όρους.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης στο περιθώριο της Συνόδου με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και το πρόγραμμα των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski.

πηγή ertnews.gr

Διαβάστε επίσης