Αρχική Διεθνη Νεα Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις με νεκρούς στο Μικολάγιεφ – Η Μποροντιάνκα το νέο επίκεντρο ωμοτήτων

Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις με νεκρούς στο Μικολάγιεφ – Η Μποροντιάνκα το νέο επίκεντρο ωμοτήτων

Από antwnio

Συνεχίζονται για άλλη μια μέρα οι μάχες στα εδάφη της Ουκρανίας με τις αρχές της χώρας να αναμένουν κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο καθώς, όπως ανέφερε εκπρόσωπός του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, τα ρωσικά στρατεύματα ενισχύονται και ετοιμάζονται να κυριεύσουν την πόλη.

Στην πόλη Μικολάγιεφ, στη νότια Ουκρανία, τουλάχιστον 11 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 62 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις σύμφωνα με τον περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ μέσω Telegram αργά χθες Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σπίτια, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, σχολεία κι ένα ορφανοτροφείο χτυπήθηκαν από ρωσικά πυρά. Από τη Μικολάγιεφ αναχώρησαν κάπου 120 άμαχοι με λεωφορεία χθες, πρόσθεσε ο δήμαρχος Σενκέβιτς.

Στην Αβντιίβκα (ανατολικά) σκοτώθηκαν δύο άμαχοι, δήλωσε εξάλλου ο Πάβλο Κιριλένκο, ο περιφερειάρχης του Ντανιέτσκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα

Στο μεταξύ η διεθνής κοινότητα παρακολοθεί σοκαρισμένη τις νέες εικόνες φρίκης που έρχονται καθημερινά από τα μέτωπα των εχθροπραξιών. Μετά τις ανατριχιαστικές εικόνες από την πόλη Μπουκα στα περίχωρα του Κιέβου η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας δείχνει την πόλη Μποροντιάνκα στα βορειοδυτικά του Κιέβου ως άλλο επίκεντρο θηριωδιών κάνοντας λόγο για περισσότερες από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια, συνολικά.

Στο τελευταίο μήνυμα του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως η κατάσταση στην πόλη Μπροντιάνκα είναι χειρότερη, και θα αποκαλυφθεί σύντομα.

Η γενική εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούκα και στο Βόρτσελ.

Ο Ζελένσκι από τη Μπούκα χθες έκανε λόγο για άλλη μια φορά για εγκλήματα πολέμου.

(AP /Efrem Lukatsky)

Η Μόσχα απο την πλευρά της αρνείται πως οι δυνάμεις της διέπραξαν δολοφονίες αμάχων και αποκαλεί τις εικόνες με τα πτώματα των αμάχων, που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, «σκηνοθετημένες».

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα γίνει ταχεία ανεξάρτητη έρευνα και τεκμηρίωση για τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούκα.

«Μόλις επισκευαστούν οι γέφυρες που ανατίναξαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους, οι ειδικοί θα αποκτήσουν πρόσβαση», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συμμετέχει στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι διεθνείς ειδικοί θα ενταχθούν προσεχώς στις έρευνες.

Bucha,(AP /Rodrigo Abd)

Η Ρωσία κάλεσε ξανά τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να συνθηκολογήσουν

Η Ρωσία κάλεσε για ακόμη μια φορά τις ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ξένοι μισθοφόροι θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια από την πόλη και να μεταβούν σε περιοχές ελεγχόμενες από το Κίεβο μέσω διαδρόμου διαφυγής σήμερα το πρωί, δήλωσε ο ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα έχουν εγγυημένες τις ζωές τους», διαβεβαίωσε ο ρώσος ανώτερος αξιωματικός.

Ο ίδιος ανήγγειλε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια για να απομακρυνθούν άμαχοι και ξένοι υπήκοοι από την πόλη σήμερα. Τις τελευταίες ημέρες, υποστήριξε ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ, η ουκρανική πλευρά εμπόδισε επανειλημμένα την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Στην απογευματινή αναφορά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε γνωστό ακόμη πως δυνάμεις του κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών, έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων και δύο θέσεις διοίκησης και ελέγχου σε νέες επιδρομές.

Ανέφερε επίσης ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές προέλασαν δύο χιλιόμετρα στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το 90% της περιφέρειας αυτής δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης