Αρχική Πολιτική Πάμε για πρόωρη κάλπη, μέσω Βρυξελλών

Πάμε για πρόωρη κάλπη, μέσω Βρυξελλών

Από antwnio
Ενώ τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο αναζωπυρώνονται, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί εξαρτώνται από τις αποφάσεις της Ε.Ε. για έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία και για παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023.

Οσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στα τέλη της άνοιξης του 2023 και όσο και αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάθε φορά διαψεύδει τις πρόωρες κάλπες, όπως έκανε και χθες, υποστηρίζοντας ότι τα σχετικά σενάρια «δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα», η εκλογολογία έχει ανοίξει με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, από τις δικές του ενέργειες εξακολουθεί να συντηρείται και πλέον δεν μπορεί να κλείσει.

Κι ενώ τα σενάρια για τις πρόωρες εκλογές έχουν επικρατέστερο χρόνο διεξαγωγής τους το φθινόπωρο και πιθανότερο μήνα τον Οκτώβριο, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα λάβει τελικά τις όποιες αποφάσεις του έχοντας και το βλέμμα στις Βρυξέλλες. Γιατί χθες στις Βρυξέλλες, μεταξύ εισηγήσεων της Κομισιόν και συνεδρίασης του Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία και για παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, αλλά με αστερίσκους και όρια στις δαπάνες των υπερχρεωμένων χωρών, διαμορφώθηκε σε αδρές γραμμές το χρονικό και δημοσιονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο το μέγαρο Μαξίμου μπορεί να σχεδιάσει την τακτική και να προσδιορίσει τον χρόνο των πρόωρων εκλογών.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από διαψεύσεις και διαβεβαιώσεις περί εξάντλησης της τετραετίας, ο Οκτώβριος είναι ένα σαφές χρονικό όριο στο οποίο εμμέσως παραπέμπουν οι Βρυξέλλες τους κυβερνητικούς εκλογικούς σχεδιασμούς. Ως γνωστόν, εδώ και καιρό πολλά «γαλάζια» στελέχη τάσσονται υπέρ της πραγματοποίησης των εκλογών το φθινόπωρο, με το σκεπτικό ο πρωθυπουργός να προλάβει, όσο το δυνατόν νωρίτερα, την περαιτέρω επιδείνωση της φθοράς με την οποία η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη λόγω των χειρισμών της απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση.

Είναι προφανές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης μετρά κάθε μέρα τα δεδομένα και εξετάζει τα πιθανά ενδεχόμενα προκειμένου να αποφασίσει το τι τελικά θα κάνει, την ώρα που τα σενάρια για κάλπες το φθινόπωρο αναζωπυρώθηκαν πάλι τις τελευταίες μέρες. Μάλιστα έφτασαν να κυκλοφορούν και συγκεκριμένες ημερομηνίες, όπως αυτή της 2ας Οκτωβρίου ή της 25ης Σεπτεμβρίου και της 9ης Οκτωβρίου. Αλλά την ίδια ώρα ούτε τα σενάρια για ανασχηματισμό λείπουν. Τα σενάρια αυτά θέλουν τον Κυρ. Μητσοτάκη να επιστρέφει από το ταξίδι του στη Βοστόνη και το Νταβός της Ελβετίας, όπου σήμερα και αύριο θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και να αποφασίζει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Κάποιοι θα έβλεπαν τέτοιες αλλαγές στη λογική της προετοιμασίας του κυβερνητικού σχήματος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αλλοι όμως τονίζουν ότι ο ανασχηματισμός αποκλείει τις πρόωρες κάλπες, ενώ σε κάθε περίπτωση παράγει δυσαρεστημένους μεταξύ των «κομμένων» αλλά και των μη αξιοποιημένων. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αυτά τα σενάρια τα διέψευσε, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη δουλειά της. Αυτό ισχύει και για τις πρόωρες εκλογές, αυτό ισχύει και για τον ανασχηματισμό». Οσο για τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που τα τροφοδοτεί, έχοντας κηρύξει επισήμως την προεκλογική περίοδο.με πληροφορίες απο το efsyn.gr

Διαβάστε επίσης