Αρχική Διεθνη Νεα Σε τροχιά ρήξης η Τουρκία με το ΝΑΤΟ

Σε τροχιά ρήξης η Τουρκία με το ΝΑΤΟ

Από antwnio
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να δώσει ώθηση στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας και να σταματήσει τη ρητορική των προκλήσεων στις γειτονικές χώρες ● Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ανοιχτά τη συμμαχία για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τόνισε με στόμφο ότι η Τουρκία θεωρεί «λάθος τη σημερινή τάξη πραγμάτων».

Σε τροχιά ρήξης με το ΝΑΤΟ μπαίνει η Τουρκία, εάν ο Ερντογάν επιλέξει να κάνει πράξη όσα λέει και να ανοίξει την επεκτακτική του ατζέντα στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης. Η σύνοδος αρχίζει αύριο, όμως για τον Τούρκο πρόεδρο οι υποχρεώσεις τρέχουν από σήμερα, με τη συνάντηση που κανόνισε ο γενικός γραμματέας Γ. Στόλτενμπεργκ με τις πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Φινλανδίας, Μ. Αντερσον και Σ. Μάριν.

Ο τρόπος με τον οποίο καθορίστηκε η συνάντηση, όπως και ο χρόνος, δεν αφήνουν περιθώρια πολλών ερμηνειών. Η Αγκυρα θα πρέπει να άρει τις αντιρρήσεις της και να δηλώσει ότι συγκατατίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου. Και χθες ο προεδρικός σύμβουλος Ι. Καλίν και ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου δήλωναν ότι «η διαδικασία δεν είναι απαραίτητο να κλείσει αύριο-μεθαύριο». Πλην όμως άλλες είναι οι διαθέσεις των ΗΠΑ και αυτές εκφράστηκαν με σαφήνεια από τον σύμβουλο Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν στο περιθώριο των G7 με τη δήλωση «η Μαδρίτη να δώσει ώθηση στις υποψηφιότητες (Σουηδίας, Φινλανδίας) ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες από την πλευρά της Τουρκίας».

Οι όροι

Απέναντι στους όρους Ερντογάν είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχουν μπει όροι από την Ουάσινγκτον και πρώτος όρος είναι να άρει η Τουρκία το βέτο για Σουηδία-Φινλανδία και μάλιστα με απευθείας συνομιλίες και όχι με παζάρια στη διάρκεια της συνόδου, εάν θέλει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, την οποία άφησε ανοιχτή ο Σάλιβαν.

Ο δεύτερος όρος που ετέθη και μάλιστα μετ’ επιτάσεως στη συνομιλία Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου προχθές το βράδυ είναι να αποκλιμακωθεί με τρόπο η προκλητική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας, κάτι όμως που δεν θέλει να καταλάβει ο πρόεδρος της Τουρκίας και το επιτελείο του.

Ο Ι. Καλίν και στη νέα του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk επέμεινε στους μαξιμαλιστικούς όρους της Τουρκίας έναντι όλων των όμορων χωρών για ικανοποίηση των διεκδικήσεών της, αλλά και προς το ΝΑΤΟ να αποδεχθεί αυτή την αναθεωρητική θεώρηση. Εφτασε στο σημείο δε να κατηγορήσει ανοιχτά το ΝΑΤΟ και τη Δύση για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τόνισε με στόμφο ότι η Τουρκία θεωρεί «λάθος τη σημερινή τάξη πραγμάτων».

Στο σημείο που βρίσκονται τα πράγματα για το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, το τελευταίο που θα ήθελε η ηγεσία του Συμφώνου και κατά βάση οι ΗΠΑ είναι να αρχίσει η εσωτερική αμφισβήτηση των στρατηγικών επιλογών της Συμμαχίας ή ακόμα χειρότερα να κάνει η τουρκική ηγεσία πράξη τις απειλές της, να μπλοκάρει τη διεύρυνση με Σουηδία-Φινλανδία, να προκαλέσει επεισόδιο με την Ελλάδα, να προχωρήσει σε εισβολή ευρείας κλίμακας στη Συρία και να κάνει εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών σε συνεργασία με τη Μόσχα αλλά δίχως τη σύμφωνη γνώμη του Κιέβου, όπως επιμένουν οι συνεργάτες του προέδρου της Τουρκίας. Επιπλέον η Τουρκία επιμένει στην εξαίρεση από τις κυρώσεις αλλά και στη γραμμή επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.

Ενδεχόμενο ρήξης

Το χάσμα αντίληψης μεταξύ Αγκυρας-Δύσης δείχνει αγεφύρωτο ενώ κάθε κίνηση προσέγγισης από την πλευρά των ΗΠΑ θα ισοδυναμεί στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με επιβράβευση της πολιτικής του Τ. Ερντογάν, την ώρα μάλιστα που ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει κάθε δήλωση απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας. Ο κόμπος της Τουρκίας με τη Δύση έχει φτάσει στο χτένι και οι χειρισμοί τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο υπηρεσιακό επίπεδο του ΝΑΤΟ κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η Δύση δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο ρήξης με τον Τ. Ερντογάν, ο οποίος παράλληλα με τα παζάρια έχει ανοίξει και το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Στα ελληνοτουρκικά, τι θα πράξει εν τέλει ο Ερντογάν είναι έξω από κάθε πρόβλεψη, καθώς από τη μία ο υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ έχει συμφωνήσει επί της αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες, για επανεκκίνηση των συνομιλιών μέσω ΝΑΤΟ και από την άλλη το κυβερνητικό επιτελείο στην Αγκυρα πλειοδοτεί σε δηλώσεις αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και ευθείες απειλές.

Οποιαδήποτε δήλωση Ερντογάν στη σύνοδο θα προκαλέσει την απάντηση Μητσοτάκη, έχει διαμηνύσει η Αθήνα, και μια τέτοια αντιπαράθεση την ώρα που θα συζητείται η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας δεν θα την άντεχε ούτε ο γ.γ. Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ως προς το θέμα της Συρίας στο οποίο επίσης η Αγκυρα δηλώνει αμετακίνητη από τα σχέδιά της για εισβολή σε βάθος 30 χιλιομέτρων, φαίνεται ότι οι διπλωματικές δυσκολίες δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά, καθώς εκτός από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. αντιρρήσεις προβάλλει και το Ιράν το οποίο έχει τον έλεγχο ορισμένων σιιτικών περιοχών κοντά στο Ριφάτ και το Μανμπίτζ, όπου σχεδιάζει να επιτεθεί η Τουρκία.

Απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματικών από τη Ρωσία

Την απέλαση οκτώ μελών της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Ρωσία ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε απάντηση των απελάσεων Ρώσων διπλωματικών από την Ελλάδα τον Απρίλιο. Στην ανακοίνωση της Μόσχας επιρρίπτονται ευθύνες στην Αθήνα για «τη συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών και την αποστολή όπλων προς το καθεστώς του Κιέβου». Από την πλευρά της η Αθήνα απάντησε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι «η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής με γνώμονα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». Η κίνηση της Μόσχας ήταν αναμενόμενη όπως επίσης και η ταξιδιωτική σύσταση προς τους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν αυτή την περίοδο τα ταξίδια στην Ελλάδα, μολονότι θεωρείται αβάσιμη.με πληροφορίες απο τοefsyn.gr

Διαβάστε επίσης