Αρχική Κοινωνια Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν ακόμη γραφεία συνοικεσίων και μπορούν να σας βρούνε τον ιδανικό σύντροφο

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν ακόμη γραφεία συνοικεσίων και μπορούν να σας βρούνε τον ιδανικό σύντροφο

Από antwnio

Αναζήτηση συντρόφου μέσω γραφείου γνωριμιών. Μπορεί να ακούγεται «ταμπού» ως διαδικασία στη σημερινή εποχή, ωστόσο φαίνεται πως το «ταμπού» αυτό έχει σπάσει. Η Θεσσαλονίκη, ως «πόλη ερωτική», δεν θα μπορούσε να λείπει από την τάση αυτή. Έστω κι αν στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο έρωτας δεν είναι κεραυνοβόλος αλλά έρχεται στην πορεία μιας γνωριμίας.

Όπως αναφέρουν μάλιστα στο thestival.gr άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Γραφείων Γνωριμιών- Συνοικεσίων και Γάμου, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι απευθύνονται σε ένα τέτοιο γραφείο προκειμένου να βρουν το έτερον τους ήμισυ.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Αργυρίουιδιοκτήτη του γραφείου Γνωριμιών- Συνοικεσίων και Γάμου «Ερμής», υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για γνωριμίες συντρόφων μέσω του γραφείου.

«Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες όλων των ηλικιών», ανέφερε στο thestival.gr ο κ. Αργυρίου.

Ανάλογη εικόνα περιγράφει και η υπεύθυνη του γραφείου Γνωριμιών- Συνοικεσίων και Γάμου «Αρμονία»,  Μαρία Κανταρτζή.

«Στο εξωτερικό, η διαδικασία του matchmaking είναι εδώ και δεκαετίες ο πιο διαδεδομένος τρόπος γνωριμιών. Στην Ελλάδα, το ταμπού του συνοικεσίου με τη σημερινή του σύγχρονη μορφή,  ξεπεράστηκε αργότερα, αλλά φτάνοντας στο σήμερα, η πραγματικότητα είναι ότι πλήθος ανθρώπων, και ξεκινώντας πλέον από πολύ νεότερες ηλικίες, επιλέγουν αυτόν τον τρόπο εύρεσης συντρόφου», δήλωσε μιλώντας στο thestival.gr η κα Κανταρτζή.

Τα γραφεία συνοικεσίων έχουν πελάτες όλων των ηλικιών

Όπως εξηγούν οι άνθρωποι του κλάδου, στα Γραφεία Γνωριμιών- Συνοικεσίων και Γάμου απευθύνονται άνθρωποι κάθε ηλικιακής, κοινωνικής ή επαγγελματικής ομάδας και τονίζουν πως το κάθε άτομο είναι μοναδικοί.

«Το προφίλ του καθενός είναι εξατομικευμένο και τα κριτήρια του διαφορετικά. Ο καθένας έχει διαφορετικές προτεραιότητες και διαφορετική σημαντικότητα έχουν γι’ αυτόν τα στοιχεία του ανθρώπου που αναζητά», εξηγεί στο thestival.gr η υπεύθυνη του γραφείου Γνωριμιών- Συνοικεσίων και Γάμου «Αρμονία»,  Μαρία Κανταρτζή.

«Για εμάς, κάθε άνθρωπος που έρχεται στα γραφεία μας είναι ξεχωριστός και έτσι τον αντιμετωπίζουμε, άρα η λογική των «κοινών χαρακτηριστικών» απορρίπτεται ως φιλοσοφία δουλειάς μας. Εργαζόμαστε επάνω στην βάση της μοναδικότητας του κάθε ατόμου», δηλώνει ο ιδιοκτήτης του γραφείου Γνωριμιών- Συνοικεσίων και Γάμου «Ερμής», Κωνσταντίνος Αργυρίου.

Όπως λένε, στα γραφεία τους προσέρχονται άνθρωποι όλων των ηλικιών. Οι ενδιαφερόμενοι είναι από 30 ετών μέχρι…85, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο ηλικιακό όριο για όποιον επιθυμεί να απευθυνθεί σε ένα γραφείο.

«Όλοι θέλουν τη συντροφικότητα»

Αν και το κάθε άτομο που απευθύνεται σε ένα τέτοιο γραφείο είναι μοναδικό, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που τους ενώνει. Η ανάγκη για συντροφικότητα. «Δεν είναι απαραίτητο ότι ψάχνουν όλοι το γάμο. Κάποιοι ψάχνουν γάμο, κάποιοι ψάχνουν σοβαρή σχέση. Όλοι όμως θέλουν τη συντροφικότητα», δηλώνει ο κ. Αργυρίου.

«Η νέα γενιά είναι εξοικειωμένη λόγω της τεχνολογίας»

Κατά τον κ. Αργυρίου, η νέα γενιά είναι περισσότερο εξοικειωμένη με τη διαδικασία μιας γνωριμίας συντρόφου μέσω ενός γραφείου αφού, όπως τονίζει, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις διαδικτυακές εφαρμογές. Επισημαίνει ωστόσο πως οι γνωριμίες μέσω ενός γραφείου έχουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα συγκριτικά με εκείνες που γίνονται μέσω διαδικτύου.

«Όσο και να προχωρήσει η τεχνολογία, δεν αναπληρώνει την προσωπική επαφή. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα που προσφέρουμε έναντι διαδικτυακών εφαρμογών γνωριμίας», σημειώνει.

Η «χημεία» βασική προϋπόθεση για μια πετυχημένη γνωριμία

Τελικά είναι όλα θέμα «χημείας» αφού ακόμη και αν δύο άνθρωποι φαίνεται να ταιριάζουν απόλυτα, αν δεν έχουν «χημεία» μεταξύ τους δεν μπορούν να προχωρήσουν μαζί. Άλλωστε, όπως εξηγεί ο κ. Αργυρίου, αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει η διαπροσωπική επαφή έναντι των διαδικτυακών γνωριμιών: Την εύρεση χημείας.

Στη «χημεία» μεταξύ δύο ατόμων στέκεται και η κα Κανταρτζή αναφορικά για την επιτυχία μιας γνωριμίας. «Η επιτυχής κατάληξη είναι συνδυασμός μιας σωστής και στοχευμενης επιλογής από την πλευρά μας, της απρόβλεπτης χημείας μεταξύ του ζευγαριού και φυσικά του δύσκολου αλλά ωραίου έργου να κρατήσουν τη σχέση τους αρμονική».

Από την πλευρά του ο κ. Αργυρίου τονίζει: «Όλα είναι θέμα χημείας, καλή η ηλικία, καλή η μόρφωση, καλή η οικονομική κατάσταση, καλό το επάγγελμα αλλά καλύτερη η χημεία. Η χημεία είναι το πιο ακριβοπληρωμένο αγαθό».

8 στις 10 γνωριμίες έχουν επιτυχή έκβαση

Σύμφωνα με τους ανθρώπους των Γραφείων Γνωριμιών- Συνοικεσίων και Γάμου, το ποσοστό των γνωριμιών που έχει επιτυχή έκβαση ανέρχεται σε 80%.

Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται απαραίτητα τον γάμο με τον κ. Αργυρίου να εξηγεί: «Η επιτυχία δεν ορίζεται μόνο από τον γάμο. Όσοι θέλουν κάνουν γάμο, όσοι θέλουν κάνουν σύμφωνο συμβίωσης, όσοι θέλουν απλά συζούν. Δηλαδή αν δύο άτομα γνωριστούν, συγκατοικήσουν και μείνουν μαζί για χρόνια δεν είναι επιτυχία αυτό;»

Οι περιορισμοί της πανδημίας ώθησαν την ανάγκη για γνωριμίες

Λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού υπήρξε μία ώθηση στην ανάγκη των ανθρώπων για νέες γνωριμίες. Αίτια, η απομόνωση και η αποξένωση που βίωσαν τις περιόδους της καραντίνας.

«Με το που έληξε η καραντίνα και ανοίξαμε είχαμε μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων να γίνουν μέλη γιατί είχαν αποξενωθεί, είχαν απομονωθεί λόγω καραντίνας», αναφέρει ο ιδιοκτήτης του γραφείου «Ερμής».

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του γραφείου «Αρμονία», σημειώνει πως παρά το γεγονός πως υπήρξε σημαντική διαφορά ως προς τον αριθμό των ενδιαφερομένων, «μας προσέγγισαν πολλοί άνθρωποι που είχαν βιώσει πολύ έντονα το αίσθημα της μοναξιάς κατά τη διάρκεια της καραντίνας».

Γιατί όμως επιλέγει κάποιος ένα γραφείο γνωριμιών;

Η επιλογή του να απευθυνθεί κάποιος σε ένα γραφείο Γνωριμιών- Συνοικεσίων και Γάμου σίγουρα δεν αποτελεί πλέον ταμπού. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους ανθρώπους να στρέφονται σε αυτά;

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του κλάδου, η μοναξιά αλλά και οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής που υποβαθμίζουν την ποιότητά της, αποτελούν «κίνητρα» έτσι ώστε να επιλέξει ένα άτομο να βρει το έτερον του ήμισυ μέσω ενός γραφείου γνωριμιών.

«Πολλοί άνθρωποι στον σύγχρονο κόσμο είναι μόνοι. Αυτό οφείλεται όχι σε κάποιον συγκεκριμένο λόγο, αλλά στα ίδια τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας που είναι ανταγωνιστική, πιεστική και με γρήγορους ρυθμούς. Χρόνος για γνωριμίες δεν υπάρχει πλέον και επίσης οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά στις σχέσεις τους. Το Ermis Club, με εμπειρία από το 1995, παίρνει στα σοβαρά την υπόθεση της γνωριμίας δύο ανθρώπων και τους βοηθά να έρθουν σε επαφή, μέσα σε μία κοινωνία απομόνωσης και δυσκολίας στην επικοινωνία των ανθρώπων. Επίσης, στο Ermis Club χρησιμοποιούμε ένα πλήρως μηχανογραφημένο σύστημα «ταιριάγματος» των αντρών και των γυναικών με βάση τις προσωπικές επιθυμίες και τα χαρακτηριστικά του καθενός, έτσι δίδεται η δυνατότητα στον καθένα να έχει ποικιλία επιλογών και μάλιστα ανάμεσα σε άτομα που του ταιριάζουν καλύτερα», δηλώνει ο ιδιοκτήτης του γραφείουΚωνσταντίνος Αργυρίου.

«Μερικοί από τους λόγους που ωθούν τους ανθρώπους να απευθυνθούν σ’ ένα γραφείο είναι είτε η κακή, πλέον, ποιότητα ζωής, η οποία τους στερεί βασικά συναισθήματα, όπως την ανάγκη για επικοινωνία και κοινωνικότητα, την προσφορά και την τρυφερότητα, την υπομονή και την υποχωρητικότητα, την ερωτική διάθεση και, γενικότερα, την καλή διάθεση και θετική στάση ζωής, και τα αντικαθιστά με άγχος, απαισιοδοξία και απομόνωση, είτε άλλα εμπόδια στην εύρεση συντρόφου, όπως η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, η συνεσταλμένη ιδιοσυγκρασία, η έλλειψη εμπιστοσύνης, ο περιορισμένος κοινωνικός περίγυρος ή, αντιθέτως, ο ευρύς με ρίσκο να εκτεθούν, το επίπονο βιωματικό παρελθόν ή, γενικότερα, οι ατυχείς επιλογές. Αν ρωτάτε για ποιο λόγο να απευθυνθούν σ’ εμάς προσωπικά, θ απαντούσα διότι εργαζόμαστε με αγάπη και ευθύνη γι’ αυτό που κάνουμε, κι έχουμε έμπρακτα, στη μακρόχρονη λειτουργία μας, βοηθήσει πολυάριθμα ζευγάρια να δημιουργήσουν αρμονικές σχέσεις και οικογένειες», λέει η υπεύθυνη του γραφείου «Αρμονία»,  Μαρία Κανταρτζή.

Διαβάστε επίσης