Αρχική Διεθνη Νεα Συναγερμός στην Ουκρανία για νέα χτυπήματα και διπλωματικός πυρετός

Συναγερμός στην Ουκρανία για νέα χτυπήματα και διπλωματικός πυρετός

Από antwnio
Ένα 24ωρο μετά το ρωσικό μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έθεσαν το σύνολο της Ουκρανίας σε συναγερμό. Τα μηνύματα αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν νέες εκρήξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και καλούν του πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια. Οι χώρες της G7 σκοπεύουν να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να εξετάσουν πώς να ανταποκριθούν στην κλιμακούμενη σύγκρουση.

Σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση σηματοδοτεί η νέα φάση στην οποία εισήλθε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε συναγερμό παραμένουν όλες οι πόλεις της Ουκρανίας ένα 24ωρο μετά το ρωσικό μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων. Σποραδικά αναφέρονται νέα χτυπήματα ενώ οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στα μηνύματά τους αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν νέες εκρήξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και καλούν του πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια.

«Προσοχή. Στη διάρκεια της ημέρας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πυραυλικών επιθέσεων στο έδαφος της Ουκρανίας. Παρακαλώ παραμείνετε στα καταφύγια για την ασφάλειά σας, μην αγνοείτε τις σειρήνες προειδοποίησης», ανέφεραν στο Telegram.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 16 εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη Ζαπορίζια το πρωί της Τρίτης, έγραψε ο πρόεδρος του «We Stand With Russian», Βλαντιμίρ Ρογκόφ. «Πυρκαγιές αναφέρθηκαν σε πολλά σημεία της πόλης, υπάρχουν διακοπές ρεύματος», ανέφερε ο Ρόγκοφ.

Εκρήξεις καταγράφηκαν στην περιοχή Βίνιτσα της Ουκρανίας, έγραψε την Τρίτη στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Σεργκέι Μπορζόφ. Ο Μπορζόφ ανέφερε ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Ladyzhin δέχτηκε επίθεση με drone. Ωστόσο, αργότερα διέγραψε την αναφορά από το κανάλι του στο Telegram, αφήνοντας μόνο μια ανάρτηση για χτυπήματα που δεν καθόριζε τους στόχους των επιθέσεων.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην περιοχή του Κιέβου, το Ρίβνε και το Κριβόι Ρογκ και στην περιοχή της Οδησσού, ανέφερε ο ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Strana.

Διπλωματικός πυρετός

Με τη Δύση να καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις συνεδριάζουν (τηλεδιάσκεψη) εκτάκτως σήμερα οι ηγέτες των κρατών-μελών της «G7». Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο ζητά περισσότερα και καλύτερα συστήματα αεράμυνας για να αποτρέψουν ανάλογες επιθέσεις που έπληξαν χθες την Ουκρανία.

Τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας υποσχέθηκε να παραδώσει το πρώτο από τα τέσσερα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας IRIS-T στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες». Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τέσσερα συστήματα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν μεγαλύτερες περιοχές από επιθέσεις.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι θα παραδώσει δύο προηγμένα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος, ή NASAMS, στην Ουκρανία μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία σχεδίαζε τις αεροπορικές επιδρομές πριν από την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας. Επιθέσεις αυτού του μεγέθους δεν μπορούσαν να σχεδιαστούν σε λίγες μέρες, δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Στην αντίπερα όχθη ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχθεί στην Αγία Πετρούπολη τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.πηγή .efsyn.gr

Διαβάστε επίσης