Αρχική ΚοινωνιαΟικονομία Συνεχίζεται η πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου – Τι λένε οι προβλέψεις για το χειμώνα

Συνεχίζεται η πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου – Τι λένε οι προβλέψεις για το χειμώνα

Από antwnio

Σταθερά κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς η περιορισμένη ζήτηση αλλά και η αυξημένη διαθεσιμότητα για το καύσιμο δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την αποκλιμάκωση των τιμών. Σε αυτό το ομαλό περιβάλλον το μεγάλο στοίχημα πλέον αφορά στη διακύμανση των τιμών τον ερχόμενο χειμώνα, όταν και πάλι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να επιβιώσει με μειωμένες στο ελάχιστο τις ροές αερίου από τον άλλοτε βασικό προμηθευτή της, τη Ρωσία.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναλύσεις διεθνών οργανισμών όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ΙΕΑ και το Ενεργειακό Ινστιτούτο της Οξφόρδης περιγράφουν μια εικόνα μεταβλητότητας για την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο υπόλοιπο του 2023.

Κοινή συνισταμένη των αναλύσεων είναι το γεγονός ότι οι αποθήκες αερίου βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα ήδη εν μέσω του καλοκαιριού, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα υπάρξει μια περίοδος κοντά στον Οκτώβριο, λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου, όπου οι αποθήκες θα είναι γεμάτες και η ζήτηση θα περιοριστεί σημαντικά για ένα μικρό διάστημα αφού το αέριο δεν θα έχει που να αποθηκευτεί. Μια τέτοια προοπτική ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση και μείωση τις τιμές του TTF μέχρι να αρχίσει ο χειμώνας. Μέχρι που; Εκτιμάται ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν και στα επίπεδα των 20 ευρώ η μεγαβατώρα ή ακόμη και πιο κάτω.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, μια τέτοια προοπτική πρόσκαιρης μείωσης των τιμών δε θα πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Και αυτό διότι οι αποθήκες μπορούν να καλύψουν μονάχα ένα μέρος των αναγκών που θα προκύψουν το φετινό χειμώνα. Κατά συνέπεια, πιθανές διαταραχές στην προμήθεια θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου. Ενδεικτική της μεταβλητότητας ήταν η ραγδαία άνοδος του TTF από τα 30 στα 45 ευρώ μέσα στον Ιούνιο όταν σημειώθηκαν καθυστερήσεις στη συντήρηση παραγωγικών πεδίων στη Νορβηγία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι η αγορά παραμένει νευρική και αντιδρά έντονα σε κάθε διαταραχή. Οι βασικές απειλές ενόψει του χειμώνα συνεχίζουν να είναι ο καιρός, οι ρωσικές προμήθειες που έχουν απομείνει και η ασιατική ζήτηση. Πάντως, οι εκτιμήσεις των αναλυτών λένε ότι σε οποιοδήποτε σενάριο δεν θα επαναληφθούν οι ακραίες τιμές του 2022.

Προβλέψεις

Όπως είχε γράψει το Capital.gr εξαιτίας της μεγάλης μεταβλητότητας αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά του φυσικού αερίου, οι οίκοι που παρακολουθούν τον κλάδο αποφεύγουν να δώσουν μακροχρόνιες προβλέψεις για τη διακύμανση των τιμών. Εντούτοις υπάρχουν εκτιμήσεις για την πορεία τους το επόμενο διάστημα και κυρίως το χειμώνα 2023 – 2024.

Η ABN Amro Bank πριν μερικές εβδομάδες εκτίμησε ότι η τιμή για το Ολλανδικό TTF το 2023 θα διαμορφωθεί στα 55 δολάρια MMBtu με τάση περαιτέρω μείωσης στα 50 δολάρια το 2024. Η πρόβλεψη του Trading Economics για τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι ότι από τα 57,39 ευρώ/MWh  στο πρώτο τρίμηνο του 2023, θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες στα 73,44 ευρώ/MWh. Όσο για τη Fitch προέβλεψε για το ολλανδικό TTF μέση τιμή στα 40 δολάρια/ εκατ. κυβικά πόδια έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 45 δολάρια.

Άλλοι αναλυτές εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι και προβλέπουν ότι το 2024 υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ακόμη και για διπλασιασμό των τιμών στο ολλανδικό TTF  εξαιτίας των ελλείψεων που θα προκύψουν από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ΙΕΑ που προέβλεψε ότι η ΕΕ θα εμφανίσει έλλειμμα 27 δισ. κυβικών μέτρων για το 2023, σε περίπτωση που οι εξαγωγές της Ρωσίας μηδενιστούν και ταυτόχρονα οι εισαγωγές LNG της Κίνας επιστρέψουν στα επίπεδα του 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs προέβλεπε ότι οι μέσες τιμές για τον επόμενο χειμώνα θα είναι πάνω από τα 90 ευρώ/MWh ενώ σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες τότε η πρόβλεψη για την τιμή ξεπερνά τα 100 ευρώ/MWh. Καθώς αυτήν την περίοδο οι εισαγωγές αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία είναι ελάχιστες, αρκετοί παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ανοδική κίνηση στις τιμές: ένας κρύος χειμώνας, πιθανή όξυνση του ανταγωνισμού από την Ασία στην αγορά του LNG, ενδεχόμενη αύξηση της κατανάλωσης και της ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιέσεις στην αγορά ακόμη και σε περίπτωση που οι αποθήκες αερίου της Ευρώπης γεμίσουν εγκαίρως όπως φαίνεται ότι θα συμβεί.

Στον αντίποδα, οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις όπως αυτή της Morgan Stanley τοποθετούν την τιμή του TTF κατά μέσο όρο στα 38 ευρώ/MWh για το τρίτο τρίμηνο του 2023 και στα 46 ευρώ/MWh για το 4ο τρίμηνο του έτους, ενώ για το 2024 η τιμή τοποθετείται στα 48 ευρώ/MWh.  πηγή capital.gr

Διαβάστε επίσης