Από antwnio

Η επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα έχει προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για μια προκλητική κίνηση και να στρέφουν τα «πυρά» τους και στην κυβέρνηση, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη.

Το παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών είναι έντονο. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ζητήσει μεταξύ άλλων την πλατεία Συντάγματος ή την πλατεία Κοτζιά για να κάνει το σόου του, ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη. Όμως, ο Χάρης Δούκας προέτρεψε τους υπεύθυνους της αλβανικής Πρεσβείας, οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί του, να ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία, που σημαίνει ότι θα έπρεπε πρώτα να πάρουν άδεια από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν προσπάθειες από το υπουργείο Εξωτερικών να πεισθεί ο Ράμα προκειμένου να πραγματοποιήσει την προεκλογική συγκέντρωση και ομιλία στους ομοεθνείς του στην Αθήνα μετά τις ευρωεκλογές. Μια προσπάθεια που όμως, δεν απέδωσε καρπούς.

Αρχικά το πλάνο προέβλεπε η ομιλία και φιέστα Ράμα να πραγματοποιηθούν στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Δήμου Γαλατσίου. Μόλις ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαρκόπουλος πληροφορήθηκε ότι ιδιώτης που διαχειρίζεται την εγκατάσταση είχε ενοικιάσει στους Αλβανούς τον συγκεκριμένο χώρο, επικοινώνησε με την κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να λάβει τις σχετικές οδηγίες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα χαρακτηρίστηκε ιδιωτική. Όπως κατέστη σαφές, ο Έντι Ράμα δεν είναι προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης, επομένως δεν πρόκειται για διμερή επίσκεψη, στο πλαίσιο πρόσκλησης ή συμφωνίας μεταξύ δύο κρατών.

Η κυβέρνηση έλαβε μια εντελώς τυπική ενημέρωση λίγες ώρες πριν και δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με τον χώρο της εκδήλωσης. Σημειώνεται ότι ο Έντι Ράμα γνωστοποίησε μέσω διαδικτύου ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 12 Μαΐου.

«Η ελληνική κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει ούτε θα μπορούσε να ενθαρρύνει μια τέτοια εκδήλωση. Αλλά από εκεί και πέρα, επειδή υπάρχει το ελεύθερο δικαίωμα της συνάθροισης, δεν μπορεί με κάποιον τρόπο να απαγορεύσει μια συνάντηση , σε καμία περίπτωση» τόνισε στον Realfm 97,8 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια της εκδήλωσης, Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα μεριμνήσει  για όλα τα μέτρα ασφαλείας. Να σας πω και κάτι. Έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση για τις θέσεις μας, οι οποίες έχουν εκφραστεί σε όλα τα επίπεδα για κάθε επιμέρους ζήτημα και για το πόσο ισχυρή είναι η χώρα μας να τις υπερασπιστεί και να τις θωρακίσει συνολικά» τόνισε.

Μητσοτάκης: Αχρείαστη και περιττή επιλογή η έλευση Ράμα στην Ελλάδα

«Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Σχολιάζοντας το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη τόνισε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Εντι Ράμα, υπογράμμισε ότι «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».

«Πυρ» ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση ανεβάζουν τους τόνους στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση καταλογίζοντας ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κάνοντας λόγο για επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα εξωτερική πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «η ανακοινωθείσα επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Ελλάδα, την ημερομηνία της επετείου της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, αποτελεί προκλητική ενέργεια, η οποία αναδεικνύει την απουσία συνεκτικής πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Παράλληλα «υπογραμμίζει τις μέχρι σήμερα επικοινωνιακές της επιλογές, που βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις, δεν αναδεικνύουν πραγματικά το θέμα του κράτους δικαίου στην Αλβανία και δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Δικαιώματα που πηγάζουν τόσο από το διεθνές όσο και από το κοινοτικό δίκαιο – ειδικά ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως άλλωστε φάνηκε και προεκλογικά, αντιμετωπίζει την ελληνική εθνική μειονότητα ως εργαλείο για μικροκομματικά οφέλη, όταν βέβαια δεν επιχειρεί να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για άλλη μια φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνη είναι για τα εθνικά συμφέροντα η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη».

Ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αρμόδιος του ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε αιχμηρά την απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, να πραγματοποιήσει «προεκλογική συγκέντρωση» στην Αθήνα -για τις αλβανικές εκλογές του 2025 και λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές -και μάλιστα ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αποτελεί μια προκλητική κίνηση με προφανείς συμβολισμούς και σαφή μηνύματα τόσο για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και τη συμπερίληψη αυτού στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας όσο και για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στο σύνολό τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μάντζος.

Τόνισε πώς «η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζουν το γεγονός, μιλώντας για “αχρείαστη επιλογή” (ορολογία που χρησιμοποίησε και στην μετατροπή από τον Τούρκο Πρόεδρο της Μονής της Χώρας σε τζαμί) και “ιδιωτική επίσκεψη”, σαν να μην πρόκειται για αρχηγό κυβερνήσεως και δη μιας γειτονικής χώρας με την οποία οι σχέσεις έχουν πρόσφατα επιβαρυνθεί».

Πρόσθεσε ότι «οι κινήσεις του κ. Ράμα, σε συνδυασμό με την προχθεσινή αναφορά της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε “διμερή θέματα”, αντί για θεμελιώδη ζητήματα ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, αποδεικνύουν τις δυσμενείς συνέπειες των ολέθριων σχετικών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης».

«Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, που ενήργησε όχι ως πρωθυπουργός αλλά ως κομματάρχης, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις ανωτέρω εξελίξεις», κατέληξε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγόρησε τη ΝΔ για «ελληνοφοβία» και «τρόμο απέναντι ακόμα και στον Ράμα» που, όπως είπε, «αποδείχθηκε από την δήλωση Μαρινάκη».

Σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο «ο κ. Μαρινάκης μας είπε ότι η επίσκεψη του Ράμα είναι ιδιωτική. Αυτό που ξεχνάει ο κ. Μαρινάκης είναι οι διωγμοί των Βορειοηπειρωτών. Αυτό που ξεχνάει ο κ. Μαρινακης, είναι ότι ο Ράμα έρχεται εδώ για να προκαλέσει την Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, επειδή στο λεξικό λείπει η κατάλληλη λέξη, να του την θυμίσουμε. Ανεπιθύμητος ο Ράμα στην Ελλάδα. Να μην του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα», δήλωσε για τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Έντι Ράμα: Δηλώνει έκπληκτος από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την επίσκεψή του στην Αθήνα

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Αλβανός πρωθυπουργός  σχολίασε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα παρείχε πλήρη στήριξη στον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ράμα σημείωσε ότι του προκαλούν έκπληξη οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ενώ κατανοεί «πλήρως την οπτική του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη». Αναφερόμενος στις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι αυτό εξηγεί «γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλβανού πρωθυπουργού:

«Μου προκαλεί έκπληξη να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την οπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό.

Ωστόσο, όπως σωστά τόνισε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να επισκεφθούν, να συναντηθούν με συμπατριώτες τους και να τους επαινέσουν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους όχι μόνο στη χώρα που κατοικούν αλλά και στην πατρίδα τους.

Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή 12 Μαΐου, δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ή οποιαδήποτε συγκεκριμένα αφηγήματα που μπορεί να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών, αλλά δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα της Αλβανίας. Αυτή η επίσκεψη είναι μέρος μιας μακροχρόνιας προγραμματισμένης σειράς επισκέψεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, για να συνεργαστώ με Αλβανούς που ζουν στο εξωτερικό και να μοιραστώ την υπερηφάνεια της Αλβανίας για αυτούς και το Vision Albania 2030 (Όραμα Αλβανία 2030). Όλα αυτά αφορούν την επίσκεψή μου στη φίλη γείτονα Ελλάδα.

Τα υπόλοιπα είναι απλώς θόρυβος στο παρασκήνιο».

Διαβάστε επίσης