Αρχική Διαφορα νεα Αντιδράσεις μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις για τις 28 βραχονησίδες στο Αιγαίο

Αντιδράσεις μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις για τις 28 βραχονησίδες στο Αιγαίο

Από antonio

Με προκλητικό τρόπο αντέδρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού για σχέδιο κατοίκησης 28 βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Το τουρκικό υπουργείο, μέσω του εκπρόσωπου του Χουσεΐν Μουφτούογλου, αναφέρει ότι η Άγκυρα αναμένει «σύνεση» από την Αθήνα «για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα».

«Ο Έλληνας υφυπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να κατασκευάσει οικισμούς σε 28 νησίδες στο Αιγαίο. Ωστόσο, δεν ανέφερε τα ονόματα αυτών των 28 μικρών νησίδων.  Έχουμε τονίσει αρκετές φορές ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε ντε φάκτο συνθήκες που δημιουργήθηκαν από ελληνικές πολιτικές για αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η απάντηση του Βίτσα

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», επανέλαβε πως για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

«Όλα είναι κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και με βάση αυτές συγκροτούμε τη στρατηγική μας» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση θα σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα 28 νησιά. «Όταν διεξάγονται συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, τέτοιες ανακοινώσεις δεν βοηθούν στη δημιουργία καλού κλίματος» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Αντίδραση και από τη ΝΔ

«Είναι πολύ κακή η στιγμή, είναι πολύ κακή η συγκυρία, η Τουρκία να κινείται με αυτούς τους τόνους επαναφέροντας την απαράδεκτη λογική των δήθεν γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση να είναι πάρα πολύ προσεκτική, απαιτείται ένας ελάχιστος και ουσιαστικός συντονισμός μεταξύ υπουργείων, για να υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» επισήμανε ο κ.Κουμουτσάκος.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Η Τουρκία να εγκαταλείψει τις άναρθρες κραυγές

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα 28 νησιά του Αιγαίου, δήλωσε: «Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, ξεπερνώντας κάθε όριο, μας έδωσε συμβουλές για τις πολιτικές που θα ασκήσουμε στο χώρο της εθνικής μας κυριαρχίας! Ας εγκαταλείψουν τις άναρθρες κραυγές κι ας επιστρέψουν στο επίπεδο της κοινής λογικής, της καλής γειτονίας και, πάνω από όλα, του διεθνούς δικαίου».

 

 

Διαβάστε επίσης