Αρχική Πολιτική Μητσοτάκης: Καθήκον μας να κάνουμε ξανά την πατρίδα μας δυνατή και περήφανη

Μητσοτάκης: Καθήκον μας να κάνουμε ξανά την πατρίδα μας δυνατή και περήφανη

Από antonio

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 195η επέτειο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στη Νέα Επίδαυρο, που διοργάνωσαν από κοινού η Βουλή των Ελλήνων και ο δήμος Επιδαύρου. Στη σημερινή δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, μετά την επίσημη δοξολογία στον ναό της Ευαγγελίστριας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο της αναθηματικής στήλης στην πλατεία Α΄ Εθνοσυνέλευσης, παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος εκπροσώπησε και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, των βουλευτών Αργολίδος Γιάννη Γκιόλα (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Ανδριανού (Ν.Δ.) και Γιάννη Μανιάτη (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και του δημάρχου Επιδαύρου Κώστα Γκάτζιου.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτριος Κρεμαστινός, σε χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην καθοριστική σημασία της Α΄ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου για τη θεμελίωση της ιδέας ενός συγκροτημένου, δημοκρατικού και ευνομούμενου κράτους, το οποίο προστατεύει το ελληνικό έθνος και του επιτρέπει να επιβιώσει και να ευημερήσει. Τόνισε δε ότι αποτέλεσε ένα συμβόλαιο συνύπαρξης των Ελλήνων αλλά και των ξένων εντός της επικράτειας, που βασίζεται στις αρχές της ισονομίας, της ανεξιθρησκίας, της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διάκρισης των εξουσιών, το οποίο δημιουργεί και σέβεται πολιτικά και ατομικά δικαιώματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε σύντομο χαιρετισμό του που απηύθηνε στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Νέα Επίδαυρο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αργολίδα, τόνισε ότι «καθήκον μας είναι να κάνουμε ξανά την πατρίδα μας δυνατή και περήφανη» και σημείωσε πως «σε εμάς, που βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε την ελευθερία και την ιστορία του έθνους, πέφτει το βάρος να προασπίσουμε όσα κερδήθηκαν με κόπους και ανείπωτες θυσίες τόσων γενεών Ελλήνων, επί τόσα χρόνια», προσθέτοντας πως «ανήκει, όμως, σε εμάς και η ιστορική ευθύνη να επεκτείνουμε την πρόοδο αυτού του τόπου».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην επέτειο 200 ετών το 2022 από την Α’ Εθνοσυνέλευση και τόνισε πως «είναι καθήκον μας να φροντίσουμε όλοι να κάνουμε ξανά την πατρίδα μας δυνατή και περήφανη, να γεμίσουμε ξανά το έθνος των Ελλήνων με ελπίδα και με αυτοπεποίθηση». Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον, υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Το 2022, όταν θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Α’ Εθνοσυνέλευση, η Ελλάδα θα έχει ξανά ψηλά το κεφάλι και θα έχει ανακτήσει τη θέση και το κύρος της στον πυρήνα της Ευρώπης. Και αυτή τη νέα κατάκτηση θα την πετύχουμε με συνέπεια, με προσήλωση στον ορθό λόγο και κυρίως με σκληρή δουλειά. Εμπνεόμενοι πάντοτε από το πνεύμα ομοψυχίας και υποδειγματικής δημοκρατικής οργάνωσης της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου. Και καθοδηγούμενοι από τις φιλελεύθερες αξίες και επιταγές της Διακήρυξής της, που παραμένει στις μέρες μας πιο σημαντική και πιο επίκαιρη παρά ποτέ».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από την τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, επισκέφτηκε τα έργα του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου», που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, με θέμα «Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου: Η πρώτη Δημοκρατία της σύγχρονης Ελλάδας», εκφώνησε η Αγγελική Καραπάνου, στέλεχος της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Στην ομιλία της η κ. Καραπάνου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το Σύνταγμα του 1822 δεν αποτελούσε πιστή αντιγραφή κάποιου ξένου προτύπου και απηχεί με ευκρίνεια τις ιδεολογικές επιρροές των συντακτών του. Διατυπωμένο με βάση κυρίως τα ψηφισθέντα γαλλικά συντάγματα του 1793 και 1795 αντανακλά σε σημαντικό βαθμό τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης και εδράζεται στις κατακτημένες πλέον στη Δύση αξίες που επιβάλλουν την προσήλωση του νέου κράτους στις φιλελεύθερες αρχές και την υιοθέτηση προοδευτικών πρακτικών».

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με επίσκεψη στη μόνιμη έκθεση της Βουλής των Ελλήνων στον χώρο του ανακαινισμένου μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Νέας Επιδαύρου, που βρίσκεται στην πλατεία της Α΄ Εθνοσυνέλευσης. Η έκθεση στοχεύει στην υπενθύμιση σημαντικών ιστορικών γεγονότων που συνδέονται με την ίδρυση του ελληνικού κράτους και στη συνειδητοποίηση της συνέχειας και της αλληλουχίας των συνταγματικών διεκδικήσεων καθ’ όλη τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Περιλαμβάνει αναπαραγωγές εγγράφων, εκδόσεων και έργων τέχνης, σχεδιαγράμματα και χάρτες, που προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τον Άρειο Πάγο, καθώς και από ερευνητές και συλλέκτες της περιοχής.

 

 

εκτύπωση

Διαβάστε επίσης