Αρχική ΚοινωνιαΟικονομία ΣΕΒ για Grexit: Αναποτελεσματικό, ανεπιθύμητο, ανέφικτο

ΣΕΒ για Grexit: Αναποτελεσματικό, ανεπιθύμητο, ανέφικτο

Από antonio

Ως “αναποτελεσματική, ανεπιθύμητη, ανέφικτη” χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ, στο τελευταίο εβδομαδιαίο του οικονομικό δελτίο,  ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο ΣΕΒ κάνει μνεία, ειδικότερα, στον αντίκτυπο του Grexit στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας, προειδοποιώντας πως η εξάρτηση της χώρας από τις καθαρές εισαγωγές προοιωνίζεται δυσοίωνες εξελίξεις σε περίπτωση αναταράξεων. Όπως εκτιμά, μία διαταραχή στις εξωτερικές συναλλαγές της χώρας θα προκαλέσει αναστάτωση σε όλο το εύρος της παραγωγικής διαδικασίας, πέραν εκείνης του εφοδιασμού της χώρας με καταναλωτικά αγαθά.

Το μεγαλύτερο κόστος, υπογραμμίζει, είναι ότι η χώρα μας θα περιθωριοποιηθεί και οι Έλληνες θα φτωχοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η χώρα, όχι μόνο θα χαθεί το ευρώ, αλλά θα αναγκασθεί να αποχωρήσει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της οικονομίας μας εκτός Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς, καθώς θα αναζητήσουμε άλλους εμπορικούς εταίρους εκτός Ευρώπης, σημειώνεται.

Και όλα αυτά, θα συμβούν σε ένα περιβάλλον υπερπληθωρισμού, καθώς το εκδοτικό προνόμιο της Τράπεζας της Ελλάδος θα ενεργοποιηθεί κατά το δοκούν για να αποκατασταθούν, και οι “αδικημένοι των Μνημονίων”, και για την άσκηση “κοινωνικής πολιτικής” σε στυλ Βενεζουέλας, παρατηρεί μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ σημειώνει: Τον τελευταίο καιρό γίνεται πάλι μια ανώφελη συζήτηση για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ως μία λύση στην υποτιθέμενη “αδυναμία” μας να θέσουμε υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά μας και τη βιωσιμότητα του χρέους. Η λύση αυτή είναι το ίδιο εξωφρενική με την πρόταση που κυκλοφορεί ότι κάποιος πολύ πλούσιος θα αποπληρώσει το ελληνικό χρέος! Και στις δύο περιπτώσεις, αφελώς ορισμένοι πιστεύουν ότι κάποιος τρίτος πληρώνει το χρέος ή μας το χαρίζει. Δεν υπάρχει κανείς που θα αναλάβει τα χρέη μας και κανείς δεν θα μας διευκολύνει να ζούμε σε βάρος άλλων.

“Ας το πούμε λοιπόν για άλλη μια φορά: Μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, με μονομερή διαγραφή του χρέους από την πλευρά μας, δεν θα λύσει το πρόβλημα του χρέους. Το χρέος είναι απαιτητό σε Ευρώ και αν δεν εξυπηρετείται κανονικά, τότε η χώρα μας θα απομονωθεί στη διεθνή κοινότητα, διακινδυνεύοντας το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών της επιτευγμάτων”.

Όσον αφορά, για παράδειγμα, τις εμπορικές της συναλλαγές, ο ΣΕΒ τονίζει πως “η χώρα μας δεν θα μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καλύψει τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (€53 δισ.) και η παραγωγική δομή της θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα (€6,5 δισ.), κυρίως σε χρυσό, είναι περιορισμένα, αλλά και τα ισόποσα περίπου με τις εισαγωγές έσοδα εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, κυρίως από τουρισμό και μεταφορές, θα εξασθενήσουν σημαντικά λόγω του εξοστρακισμού της χώρας από τη διεθνή νομιμότητα. Το 70% των καθαρών εισαγωγών μας σε αγαθά είναι εισροές στην παραγωγική διαδικασία, το 25% των εισαγωγών μας επανεξάγεται, ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών μας γίνεται με την ΕΕ-28. Οι αναταράξεις στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας θα συμπέσουν κατά πάσα πιθανότητα με μία επέκταση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο. Κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για την Ελλάδα που θα μείνει εκτός νυμφώνος, χωρίς την προστασία της συμμετοχής της σε ένα μεγάλο εμπορικό μπλοκ”.

Τέλος, η μετατροπή του Ευρώ σε ένα ασθενέστερο εθνικό νόμισμα θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος και αποταμιεύσεων από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα στρώματα, που καμία πολιτική δύναμη δεν πρόκειται να επιχειρήσει αν έχει σώας τας φρένας. Η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη είναι, λοιπόν, αναποτελεσματική, ανεπιθύμητη και ανέφικτη. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τους βαρβάρους για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Παραφράζοντας τον Καβάφη: “Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους”….. η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι “μία κάποια λύσις”!      capital.gr

Διαβάστε επίσης