Αρχική Ελλαδα Επιστρέφουν επιτέλους στην πατρίδα μετά από 43 χρόνια, λείψανα ΕΛΔΥΚάριων από το 1974

Επιστρέφουν επιτέλους στην πατρίδα μετά από 43 χρόνια, λείψανα ΕΛΔΥΚάριων από το 1974

Από antonio

 

Ανάμεσα τους βρίσκεται και ο κυβερνήτης του Νοράτλας που καταρρίφθηκε κατά λάθος από τις Κυπριακές Δυνάμεις

Το μεσημέρι της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση Δεκέλειας (Τατόι) η τελετή υποδοχής λειψάνων 17 πεσόντων της τουρκικής εισβολής. Επίσημη τελετή παράδοσης παραλαβής των λειψάνων ή μέρους λειψάνων 17 Ελλαδιτών πεσόντων πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το πρωί στην Κύπρο.

«Η οφειλή της πατρίδας είναι τη θυσία σας να την κάνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές – και αυτό κάνουμε σήμερα». Με τα λόγια αυτά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απέτισε φόρο τιμής στους στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ.

Παραλλήλως, κατά την ομιλία του στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία, ο Π. Καμμένος βρήκε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για το Κυπριακό, αλλά και να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα.

Εξέφρασε, έτσι, την αλληλεγγύη του μητροπολιτικού κέντρου προς τη Λευκωσία: «ο κυπριακός ελληνισμός έχει τη διαρκή στήριξη όλου του ελληνικού λαού», δήλωσε καταθέτοντας και το τρίπτυχο της εθνικά αποδεκτής λύσης: ελεύθερη –ενωμένη Κύπρος, με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, όπως είπε.

Ταυτοχρόνως όμως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε ένα «μεγάλο συγνώμη» από τους ηρωικώς πεσόντες γιατί «κάποιοι πίστεψαν ότι στο όνομα των καλών σχέσεων θα έπρεπε η θυσία σας να αποσιωπηθεί». Στην πραγματικότητα βέβαια, «άπαντες επιτέλεσαν εθνική αποστολή, συμμετείχαν σε πόλεμο, και όχι σε άσκηση ή σε μυστική αποστολή», σημείωσε σε άλλο σημείο ο υπουργός.

Ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε εξάλλου στην άλλη πλευρά, κάνοντας λόγο για «κτήνη που από την απέναντι πλευρά δολοφονούσαν, χωρίς να σέβονται ούτε τις αρχές του πολέμου. Κάτι που συνεχίζουν και σήμερα. Παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο την ώρα που αποδίδουμε τιμές στους ήρωες. Κάποιοι πίστεψαν ότι θα έπρεπε να σιωπήσουμε και να μαλακώσουν τα πράγματα. Όχι», σημείωσε με έμφαση ο υπουργός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιτρόπου Προεδρίας στην Κύπρο, τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA και οι 7 υποθέσεις αφορούν ταυτοποιήσεις του Προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές, ενώ άλλες 10 ταυτοποιήσεις αφορούν το πρόγραμμα της ΔΕΑ που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ανάμεσα τους βρίσκεται και ο κυβερνήτης του Νοράτλας που καταρρίφθηκε κατά λάθος από τις Κυπριακές Δυνάμεις, αντιπτέραρχος Παναγόπουλος Βασίλειος καθώς και δύο καταδρομείς που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος οι Κουρούνης Σωτήριος και Τσιλιβάκης Στέφανος.newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης