Αρχική Διαφορα νεα Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τραμπ κατά ISIS και… ρωσικής απειλής!

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τραμπ κατά ISIS και… ρωσικής απειλής!

Από antonio

Υπό τη σκιά του σκανδάλου «Ρωσία-γκέιτ» και των απαξιωτικών δηλώσεών του για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος μετείχε στη σύνοδο των μελών της Συμμαχίας, ενώ έκανε και τη γνωριμία του με τους επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε.

Αφήνοντας πίσω τους χαρακτηρισμούς του περί «παρωχημένου οργανισμού», ο συνήθως απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του μεταναστευτικού αλλά και της ρωσικής απειλής! Ωστόσο, γι’ άλλη μια φορά ζήτησε να γίνουν σεβαστές οι οικονομικές δεσμεύσεις όλων των μελών, τονίζοντας ότι υπάρχουν χώρες που οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά. «Δεν είναι δίκαιο, 23 κράτη δεν πληρώνουν για την άμυνά τους», τόνισε ο Τραμπ, ο οποίος έχει εκφραστεί πολλές φορές και στο παρελθόν για την άρνηση των μελών του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν οικονομικά, αφήνοντας όλο το φορτίο στις ΗΠΑ. Κατά την επίσκεψη, μάλιστα, της κ. Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, υπήρξε βαριά ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο ηγετών, όταν ο Τραμπ είχε κατηγορήσει το Βερολίνο για χρέη προς τη Συμμαχία!

Η αναφορά του Τραμπ στις «απειλές της Ρωσίας» έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο την απειλή της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους. Ο γ.γ. της Συμμαχίας τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα ενταχθεί στο διεθνή συνασπισμό εναντίον του ISIS, όμως αυτό δεν θα συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Σε φιλικό κλίμα, αλλά με διαφωνίες στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, του εμπορίου και της Ρωσίας, κύλησε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες η πρώτη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τους… «δύο προέδρους της Ε.Ε.» (όπως τους έχει αποκαλέσει στο παρελθόν ο Τραμπ και όπως αστειεύτηκαν χθες και οι ίδιοι), Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και μετά το πέρας της ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ήταν αρκετά συγκρατημένος: «Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, πρώτα και κύρια στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά κάποια άλλα παραμένουν ανοιχτά, όπως το κλίμα και το εμπόριο». Ο Πολωνός αξιωματούχος εξέφρασε την αίσθηση πως «ο Τραμπ δεν βρίσκεται στην ίδια σελίδα με εμάς αναφορικά με την αντιμετώπιση του Πούτιν», ωστόσο συμφώνησε με τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Πηγή της Ε.Ε. ανέφερε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε λιγότερο ενθουσιώδης με το Βrexit, καθώς εξέφρασε στους Τουσκ και Γιούνκερ την ανησυχία μήπως χαθούν δουλειές στην Αμερική μετά την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. το 2019.

Αφήνοντας αιχμές για τα τείχη και τα κλειστά σύνορα στο πρόγραμμα του νέου Αμερικανού προέδρου, ο Τουσκ έκανε ειδική μνεία στις «θεμελιώδεις δυτικές αξίες, όπως η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», που οφείλουν να πρυτανεύσουν στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις.

Στα θετικά της συνάντησης καταγράφεται η απόφαση για σύσταση κοινής ομάδας δράσης για το παγκόσμιο εμπόριο, χωρίς αυτό να σημαίνει αυτομάτως ότι ο Τραμπ επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για τη διατλαντική συμφωνία ΤΤΙΡ. Ιδιαίτερα θερμή χειραψία είχε ο Τραμπ με τον Εμανουέλ Μακρόν στην είσοδο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ, συγχαίροντας μάλιστα τον Γάλλο πρόεδρο για την «απίστευτη καμπάνια και τη φοβερή νίκη του». Ο Μακρόν, από την πλευρά του, παρακάλεσε τον Τραμπ να μη βιαστεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.eleftherostypos.gr

Διαβάστε επίσης