Αρχική Ελλαδα ΝΔ για Σκόπια: Επικίνδυνη η στάση της κυβέρνησης, πλήττει τα εθνικά συμφέροντα

ΝΔ για Σκόπια: Επικίνδυνη η στάση της κυβέρνησης, πλήττει τα εθνικά συμφέροντα

Από antonio

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η ΝΔ με αφορμή τη στάση της στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και υπενθυμίζει πως η θέση της είναι η εξεύρεση λύσης μέσω μιας σύνθετης ονομασίας.

«Στη νέα διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων η Κυβέρνηση δεν έχει σαφή θέση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη.

«Άλλα υποστηρίζει ο κ. Κοτζιάς, άλλα ο κ. Καμμένος και τελείως αντίθετα έχουν υποστηρίξει υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλλοπρόσαλλη αυτή κατάσταση είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας. Καλούμε τους κυβερνητικούς εταίρους να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε μία θέση την οποία οφείλουν να παρουσιάσουν. Η Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζει τη θέση που επέβαλε στο Βουκουρέστι για μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Κοτζιάς: Θέλουμε πλειοψηφία βουλευτών, όχι κομμάτων

Για το σκοπιανό ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι η FYROM να αποκτήσει, και εμείς να το επιδείξουμε, μια κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού, που σημαίνει ότι ούτε εμείς ούτε εκείνοι μπορούν να τα πάρουν όλα. Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που να είναι ωφέλιμος και για τα δύο κράτη ο οποίος να αντέχει στο χρόνο».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του κ. Καμμένου, ως αρχηγού κόμματος, ότι δεν θα συναινέσει σε όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, και αν αυτό επηρεάζει τη διαπραγμάτευση ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι «είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος σε ζητήματα που τα θεωρεί θεμελιακά να τοποθετείται».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για το θέμα αυτό τονίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι μία πλειοψηφία βουλευτών, όχι μία πλειοψηφία κομμάτων. Και μια πλειοψηφία ευθύνης. Όποιος θέλει να πάρει ευθύνη είναι μία πλειοψηφία» καθώς δεν «μπορεί να μένει άλυτο ένα ζήτημα γιατί κάποιοι παίζουν με το μέλλον της χώρας».

Όπως επισήμανε το 2018 θα ήταν καλό να λυθεί το θέμα της ονομασίας καθώς «υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που δείχνουν ότι μπορούμε να το λύσουμε».

Ως προς το αλβανικό ερωτηθείς αν συζητά με την αλβανική πλευρά σχετικά με το θέμα των περιουσιών ο κ. Κοτζιάς είπε ότι το «κύριο θέμα που πρέπει να λύσουμε θετικά είναι η εμπόλεμη κατάσταση. Οι νομικές συνέπειες θα ρυθμιστούν σε μία ειδική διαδικασία».

Καμμένος: Δεν θα συναινέσω στην χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων

«Σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Ως προς το θέμα της Μακεδονίας, έχει να κάνει με απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών είναι η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Καμμένος.

Και πρόσθεσε ο κ. Καμμένος: «Όσον αφορά εμένα, όχι με την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων».eleftherostypos.gr

Διαβάστε επίσης