Αρχική Ελλαδα Σφίγγει ο Εβρος -Υπερτριπλασιάζονται οι περιπολίες, ενισχύονται σε οπλισμό

Σφίγγει ο Εβρος -Υπερτριπλασιάζονται οι περιπολίες, ενισχύονται σε οπλισμό

Από antwnio

Αυστηρές εντολές που θέτουν σε εγρήγορση τους ακρίτες στρατιώτες στον Έβρο εκδόθηκαν τα τελευταία 24ωρα από την Αθήνα, μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στις Καστανιές και τα όσα ακολούθησαν.

Ειδικότερα, μετά από απανωτές συσκέψεις αποφασίστηκε (και εφαρμόζεται ήδη) να υπερτριπλασιαστούν οι ομάδες των στρατιωτικών που κάνουν τις περιπολίες στην ελληνοτουρκική οριογραμμή στον Έβρο.

Κατόπιν τούτου, από δύο άτομα που έβγαιναν ως τώρα, οι περιπολούντες αυξήθηκαν σε επτά.

Παράλληλα, ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί και για τον τρόπο κίνησης πάνω στην οριογραμμή, όπως και για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση που επιχειρηθεί αιφνιδιασμός, καθώς κανείς πια δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας. Πόσω μάλλον όταν δεν υπάρχει σαφής εικόνα:

  • για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες, και
  • για τον αριθμό των Τούρκων που κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον ανθυπολοχαγό και τον επαγγελματία υπαξιωματικό την περασμένη Πέμπτη στο δάσος των Καστανιών Έβρου.

Την ίδια ώρα, εκτός από το Μαξίμου και στο ΓΕΕΘΑ περιμένουν να σχηματίσουν εικόνα για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, από το κατηγορητήριο που θα συνταχθεί και από το «πόσο κοντά» θα ορίσει ο Τούρκος εισαγγελέας την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης.

Αν και δεν επικρατούν οι  καλύτερες σχέσεις αυτή την περίοδο μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κυπριακή ΑΟΖ λειτουργεί κατευναστικά, αφού οι Τούρκοι μπορεί να απειλούν, ωστόσο δύσκολα θα προσεγγίσουν, έστω, τα αμερικανικά σκάφη που (όλως τυχαίως) θα συνασκούνται με δυνάμεις του Ισραήλ.

Γιατί ο Τσίπρας δεν τηλεφωνεί στον Ερντογάν

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον κάλεσε να αξιοποιήσει τους διαύλους επικοινωνίας του με τον Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθες ότι θα πάρει τηλέφωνο τον Τούρκο πρόεδρο όταν εκείνος κρίνει ότι πρέπει. Η κυβέρνηση, κατά πληροφορίες, τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας την οριστικοποίηση των ημερομηνιών από την τουρκική Δικαιοσύνη. Κατόπιν, κατά τις ίδιες πληροφορορίες, αναμένεται να αρχίσει να θέτει το ζήτημα σε αρχηγούς κρατών, με κύκλους του Μαξίμου να μην αποκλείουν και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν για αυτόν τον λόγο.

Για την ώρα κορυφώνεται το παιχνίδι νεύρων, αφού η μεν Τουρκία εξέδωσε ειδοποίηση δεσμεύοντας για ασκήσεις περιοχές ακόμα και την 25η Μαρτίου ή τη Μεγάλη Παρασκευή, ημερομηνίες εθνικής γιορτής ή θρησκευτικά σημαντικές, σπάζοντας ουσιαστικά όσα έχουν συμφωνηθεί στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από το 1987 και λένε ότι στις κρίσιμες γιορτές, εθνικές και θρησκευτικές, η μία χώρα δεν θα προκαλεί την άλλη με ασκήσεις στον χώρο του Αιγαίου.

Ο φόβος που υπάρχει στην Αθήνα δεν έχει να κάνει μόνο με τις στρατιωτικές απειλές, αλλά και με το ενδεχόμενο το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί να λειτουργήσει ανασχετικά και για τις τουριστικές αφίξεις, κρίσιμο στοιχείο για την ελληνική οικονομία.

 

Διαβάστε επίσης