Αρχική Ελλαδα Ελληνική Μακεδονία. Ταυτότητα-γλώσσα-όνομα. Εκ νέου συλλαλητήρια –  Άρθρο Ευσταθίου Λαμπριανίδη, δικηγόρου Κοζάνης

Ελληνική Μακεδονία. Ταυτότητα-γλώσσα-όνομα. Εκ νέου συλλαλητήρια –  Άρθρο Ευσταθίου Λαμπριανίδη, δικηγόρου Κοζάνης

Από antwnio

Ελληνική Μακεδονία. Ταυτότητα-γλώσσα-όνομα. Εκ νέου συλλαλητήρια   

                                                   

 

            Είμαστε δημοκρατικοί  πολίτες, συνειδητοί πατριώτες  και ασκούμε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα  δικαιώματά μας, αυτά του συνέρχεσθαι και  του εκφράζεσθαι.

 

         ΠΡΩΤΟΝ.

 

       Η ελληνική κυβέρνηση εκχωρεί το όνομα Μακεδονία, κι απ΄ ότι φαίνεται και τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα   απ΄ ότι ακούμε πρωτίστως  από πλευράς Ζάεφ που δηλώνει ότι διασφαλίσαμε μακεδονική ταυτότητα και  μακεδονική γλώσσα  και υποστηρίζει ότι αυτό  γίνεται για εθνικό συμφέρον και για τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Για εμάς και τα τρία αυτά στοιχεία (ταυτότητα, γλώσσα, όνομα) έχουν την ίδια βαρύτητα αυτοτελώς.

Εμείς υποστηρίζουμε πως και το εθνικό συμφέρον βλάπτεται με την εκχώρηση  των τριών αυτών στοιχείων και σταθερότητα στην περιοχή δεν θα επιτευχθεί. Τα Σκόπια θα αποθρασυνθούν  και από πλεονεκτική πια θέση – μια και θα έχουν πλέον στο τσεπάκι τους όνομα, γλώσσα, ταυτότητα –  θα προβάλλουν, προιόντος του χρόνου, πιο σθεναρά, εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της ελληνικής Μακεδονίας, αλλά και εκτός αυτής,  μέχρι μάλιστα τη Λάρισα. Ήδη το λένε φανερά. Και η εμμονή τους στη μη αλλαγή του Συντάγματός τους αυτό καταδεικνύει.

Αλλά ούτε η αλλαγή του Συντάγματος εξαρκεί, ούτε η Διεθνής Συμφωνία, που θα γίνει, αποτελεί εχέγγυο στοιχείο για την σταθερότητα στην περιοχή μας.  Κι η Τουρκία, βλέπετε, ολόκληρη Συνθήκη της Λοζάννης, τη γράφει στα παλαιότερα  των υποδημάτων της, και κανένα από τα κράτη που την υπέγραψαν δεν ομιλεί. Απόλυτη σιωπή. Το ίδιο θα γίνει και με τη Διεθνή Συμφωνία  επί του σκοπιανικού εν γένει θέματος.

         Δεν θίγουμε  κανένα. Ως απλοί πολίτες ομιλούμε και προς την κυβέρνησή μας απευθυνόμαστε, εκφράζοντας τον ψυχικό μας πόνο και την αγωνία μας για τις εξελίξεις.

 

         ΔΕΥΤΕΡΟΝ.

           Θερμά συγχαρητήρια  προς τους Δήμους της χώρας, που διοργανώνουν συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την μη εκχώρηση ταυτότητος, γλώσσας, ονόματος.

 

          Τους άλλους  Δήμους, θα τους κρίνει ο Λαός κι η Ιστορία.

 

          Ειδικώς όμως  για τη Δημοτική Αρχή Κοζάνης και τη Δημοτική Αρχή Γρεβενών έχουμε να πούμε το εξής :  Διοργανώνει συλλαλητήριο ο μακρινός Δήμος Κω, ο μακρινός Δήμος Ρόδου, ο μακρινός Δήμος Χανίων,    και η Δημοτική Αρχή Κοζάνης και η Δημοτική Αρχή Γρεβενών δηλώνουν απούσες, σε δύο πόλεις δυτικομακεδονικές (Κοζάνη και Γρεβενά), κοιτίδες των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων Ελιμειωτών, πρωτεύουσα των οποίων ήταν η εντός των γεωγραφικών ορίων της δημοτικής περιφέρειας του Δήμου Κοζάνης αρχαία πόλη Αιανή.

Η Δημοτική Αρχή  του Δήμου Κοζάνης και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Γρεβενών θα έπρεπε να πρωτοστατήσουν στην διοργάνωση των συλλαλητηρίων στις πόλεις τους. Αντί αυτού νεκρική σιγή.

                Το ίδιο ισχύει και για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Που βρίσκεται η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Μακεδονίας, της Άνω  και Βόρειας Μακεδονίας κατά τους ιστορικούς μας ; Γιατί άφησε την πόλη της Κοζάνης και την πόλη των Γρεβενών άνευ συλλαλητηρίων σε τόσο κρίσιμες  για την Μακεδονία μας ώρες και στιγμές ;

           Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας.

           Είναι η ελάχιστη  απώλεια το γεγονός ότι αναγκαζόμαστε  να «ξεσπιτωθούμε», να εγκαταλείψουμε την πόλη μας Κοζάνη,  της οποίας είμαστε δημότες, για να βρούμε στέγη σε συλλαλητήριο άλλης πόλης . Όσοι  δηλ. δημότες του Δήμου Κοζάνης θέλουν σήμερα να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική επί του σκοπιανικού ζητήματος,  αναγκάζονται να ανατρέξουν αλλού για ανεύρεση στέγης. Να αναζητήσουν σκέπη σε ένα από τα 24 συλλαλητήρια της χώρας! Δηλ. να κατευθυνθούν όχι προς τα τέσσερα (4) αλλά προς τα είκοσι τέσσερα (24) σημεία του ορίζοντος!!

            Την μεγίστη απώλεια   ας την αναλογισθεί η ιδία η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και η Δημοτική Αρχή Κοζάνης.

          Θερμά συγχαρητήρια προς το Δήμο Βοίου, τόπο εγκατάστασης των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων Ελιμειωτών. Οι  αρχαίοι Έλληνες Μακεδόνες Ελιμειώτες εγκαταστάθηκαν και στο Βόιο. Απλώς όλοι οι Ελιμειώτες, (Βοίου, Γρεβενών, Κοζάνης) είχαν πρωτεύουσα την αρχαία και νυν πόλη Αιανή.    

          Συγχαρητήρια  λοιπόν στο Δήμο Βοίου που τιμά τους  προγόνους του, ήτοι τους αρχαίους Έλληνες Μακεδόνες Ελιμειώτες του Βοίου Κοζάνης.

Συγχαρητήρια στο Δήμο Καστοριάς που τιμά τους  προγόνους του, ήτοι τους αρχαίους Έλληνες Μακεδόνες Μακεδνούς και Ορέστες.

Συγχαρητήρια στο Δήμο Εορδαίας, που τιμά τους  προγόνους του, ήτοι τους αρχαίους Έλληνες Μακεδόνες Εορδούς.

Συγχαρητήρια στο Δήμο Φλώρινας που τιμά τους  προγόνους του, ήτοι τους αρχαίους Έλληνες Μακεδόνες Λυγκηστές.

Συγχαρητήρια στο Δήμο Έδεσσας που τιμά τους  προγόνους του, ήτοι τους αρχαίους Έλληνες Μακεδόνες Πελαγόνες.

Στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς και  προς όλους τους άλλους Δήμους της Μακεδονίας που διοργανώνουν συλλαλητήρια.

Στο Δήμο Βεροίας,  με την αρχαιομακεδονική πόλη Αιγές, πρώτη πρωτεύουσα  των αρχαίων Μακεδόνων.

Στο Δήμο Πέλλας, όπου γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 356 π.Χ.  Ο Αρχέλαος, βασιλιάς των Μακεδόνων (413-399 π.Χ.) μετέφερε την πρωτεύουσα από τις  Αιγές στην Πέλλα.

Στο Δήμο Λαγκαδά, πλησίον του οποίου ευρίσκεται η Βόλβη, όπου ετάφη ο αρχαίος Έλλην τραγικός ποιητής Ευριπίδης.

Στέλνουμε επίσης τους θερμούς αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στους Δήμους Κατερίνης, Νέων Μουδανιών, Κιλκίς, Πολυκάστρου, Σερρών, Καβάλας, Δράμας  για τα εκεί συλλαλητήρια.

 

          Τους φλογερούς, όμως, διάπυρους και διαπρύσιους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς τους αποστέλλουμε στους εκτός  Μακεδονίας Δήμους της χώρας που χωρίς τη συνδρομή των διοργανωτών της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» αυθορμήτως  και ενθέρμως διοργανώνουν σήμερα συλλαλητήρια. Ήτοι στο Δήμο Λάρισας, όπου υφίσταται ο τάφος του αρχαίου Έλληνα Ιπποκράτη, πατέρα της Ιατρικής, στο Δήμο Κέρκυρας, στο Δήμο Βόλου, στο  Δήμο  Ιωαννιτών (Ιωάννινα), στο Δήμο Χαλκίδος, στο Δήμο Θήβας, στο Δήμο Κω, γενέτειρα του  Έλληνα Ιπποκράτη, πατέρα της Ιατρικής, στο Δήμο Ρόδου, στο Δήμο Χανίων.

      

           Σήμερα όλοι οι Δήμοι της χώρας  θα έπρεπε να διοργανώσουν συλλαλητήρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της μη εκχώρησης ονόματος, γλώσσας, ταυτότητος,  και οι κατά τόπους Μητροπολίτες να τα στηρίξουν.

 

       ΤΡΙΤΟΝ.  

 

          Μας λένε στελέχη κάποιων κομμάτων : « Τα πεζοδρόμια και οι πλατείες δεν ασκούνε εξωτερική πολιτική ». Έτσι χαρακτηρίζουν τον κυρίαρχο Λαό.

         Τους λέμε :  «Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ δείχνει την εξωτερική πολιτική που πρέπει να ασκεί μία κυβέρνηση και η κυβέρνηση  πρέπει να υλοποιεί αυτήν και όχι άλλη. Την εξωτερική πολιτική, που πρέπει να ασκηθεί, την λέει  και την δείχνει ο ΛΑΟΣ και με τα συλλαλητήρια και με τις δημοσκοπήσεις. Άλλο οι εκλογές του 2015. Εκεί η διακύβευση ήταν η Οικονομία. Το παραδέχεται και η ίδια η  συγκυβέρνηση. Και γεννάται το ερώτημα : Έχει ή όχι η παρούσα κυβέρνηση την πολιτική νομιμοποίηση για την επίλυση του σκοπιανικού  εν γένει ζητήματος (ταυτότητα-γλώσσα-όνομα). Εμείς πιστεύουμε όχι. Στις εκλογές που έρχονται λοιπόν – κι αυτές έρχονται συνταγματικά και  δημοκρατικά κάθε 4 χρόνια – η διακύβευση θα είναι το σκοπιανικό ζήτημα (ταυτότητα, γλώσσα, όνομα) και η εν γένει εξωτερική πολιτική. Η νέα κυβέρνηση  λοιπόν που θα προκύψει -όποια ήθελε προκύψει δημοκρατικά- ας το λύσει, με πυξίδα πάντα την ad hoc εντολή που θα λάβει από τον Λαό. Ας μείνει λοιπόν το θέμα κι ας το επιλύσει όποια κυβέρνηση εκλεγεί στις προσεχείς εκλογές  με ειδική επ΄ αυτού  ( ad hoc) του σκοπιανικού ζητήματος λαική εντολή.

              Δείχνουμε σεβασμό προς όλους.  Ήπιες τοποθετήσεις κάνουμε. Δεν εκθέτουμε, δεν μειώνουμε κανένα. Δημοκρατικά, υπερκομματικά και αντικειμενικά εκφραζόμαστε και ομιλούμε.

 

    ΤΕΤΑΡΤΟΝ.

 

            Για τη φράση : «Η εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια» , που μας προκάλεσε λύπη, λέμε : Εκκλησία πρωτίστως είναι το σύνολο των πιστών της χριστιανικής θρησκείας, που συγκροτεί ένα ενιαίο δόγμα και έχει ως κεφαλή τον Χριστό. Εκκλησία  λοιπόν προεχόντως είναι οι πιστοί, ήτοι εμείς, δηλ. ο Λαός.

         Τιμούμε τους Μητροπολίτες της Μακεδονίας που στηρίζουν τα συλλαλητήρια.

         Όλοι κρινόμαστε. Δεν θίγουμε κανένα. Δεν προσβάλλουμε κανένα.

         Τη γνώμη μας εκφράζουμε στα πλαίσια των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας:  του συνέρχεσθαι και του εκφράζεσθαι, και τον πόνο της ψυχής μας αποτυπώνουμε.

                                                     Ευστάθιος Λαμπριανίδης Κοζάνη 6-6-2018                                                                                  antonionews.gr

Διαβάστε επίσης