Αρχική Διαφορα νεα Στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Από antwnio

 

ΚΑΤΑΔΙΚΗ… ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Όπως ανακοίνωσε, η Τουρκία θα προβεί σε διενέργεια ναυτικής άσκησης, ανήμερα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Προκαλούν ακόμα μία φορά οι Τούρκοι με άσκηση με πραγματικά πυρά σήμερα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Όπως ανακοίνωσαν θα προβούν σε διενέργεια ναυτικής άσκησης, ανήμερα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκική Navtex για δίωρη άσκηση με πυρά

Η οδηγία προς ναυτιλλόμενους (Navtex) που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού ενημερώνει πως (την προσεχή Πέμπτη, 20 Ιουνίου) θα λάβει χώρα δίωρη άσκηση με πυρά στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ρόδο και στο Καστελόριζο.

Η Navtex εκδόθηκε υπό την σκιά της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όπου οι υπουργοί της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της αναστολής ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα και πρόκριναν εξέταση πιθανών ποινών για τις «παράνομες» ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Σημερα σε λειτουργία και το δεύτερο γεωτρύπανο

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε πως το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει αρχίσει υποθαλάσσια γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου. Προανήγγειλε μάλιστα πως το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο θα πλεύσει την Πέμπτη προς την ανατολική Μεσόγειο ώστε να πραγματοποιήσει γεώτρηση σε περιοχή όπου έχει εξουσιοδότηση του ψευδοκράτος.

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά απάντησε με θρασύτητα ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την Αγκυρα.

Καταδικάζει η ΕΕ αλλά παραπέμπει τις κυρώσεις στις καλένδες

Η ΕΕ καταδίκασε χθες τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προειδοποίησε την Αγκυρα ότι με τη συμπεριφορά της απομακρύνεται από την προοπτική μελλοντικής ένταξης, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει το συντομότερο προτάσεις με πολιτικά και οικονομικά μέτρα εναντίον της Αγκύρας.

Την παραπάνω απόφαση έλαβε χθες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ανταποκρινόμενο σε επίσημο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είχε ζητήσει την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων.

Πριν από την απόφαση είχε προηγηθεί διεξοδική ενημέρωση των εταίρων από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος τόνισε στους ομολόγους του ότι τα προηγούμενα αυστηρά μηνύματα της Ε.Ε. όχι μόνον δεν εισακούστηκαν, αλλά αγνοήθηκαν επιδεικτικά από την Τουρκία η οποία έχει προβεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Η αλληλεγγύη πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής έναντι τέτοιας κατάφωρης παραβίασης του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου αλλά και των συμφερόντων ολόκληρης της Ενωσης. Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά όλα τα μέσα που διαθέτει για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η τοποθέτηση του Κύπριου υπουργού στηρίχθηκε από τους εταίρους, με την ομόφωνη υιοθέτηση σχετικών Συμπερασμάτων, όπου γίνεται ρητή αναφορά στις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, στα Συμπεράσματα το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την υπό εξέλιξη παράνομη γεώτρηση και καταδικάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις και συστάσεις της Ε.Ε. για να τερματίσει αυτές τις ενέργειες συμμορφούμενη με το Διεθνές Δίκαιο.

Το Συμβούλιο τονίζει τις σοβαρές και άμεσες συνέπειες που οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν επί ολοκλήρου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Εκτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και στο πλαίσιο έκφρασης έμπρακτης αλληλεγγύης, οι «28», για πρώτη φορά, καλούν την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν «χωρίς καθυστέρηση» συγκεκριμένες εισηγήσεις για λήψη κατάλληλων μέτρων. Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή, θα υποβάλει προτάσεις για μέτρα πολιτικής και οικονομικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων της προ-ενταξιακής βοήθειας που η Τουρκία λαμβάνει αλλά και της διεξαγωγής διαλόγων υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, η ΕΥΕΔ θα εξετάσει στοχευμένα μέτρα που εμπίπτουν στην εξωτερική δράση της Ένωσης.

Το Συμβούλιο δεσμεύεται να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ η συμπεριφορά της Τουρκίας θα απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Είναι προφανές ότι η χθεσινή εξέλιξη είναι θετική, στον βαθμό που οι εταίροι κάνουν ένα βήμα παραπέρα, ξεφεύγοντας από το διπλωματικό και απειλώντας πλέον την Τουρκία με επιβολή οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων. Μάλιστα το γεγονός ότι κάνουν ένα επιπλέον βήμα σε μια περίοδο που έχουν ανάγκη την Άγκυρα λόγω του προσφυγικού, κάνει τη χθεσινή εξέλιξη ακόμη πιο σημαντική.eleftherostypos.gr

Διαβάστε επίσης