Αρχική Διαφορα νεα Στη Λέρο η FAZ: Ποιοί ωφελούνται από τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα

Στη Λέρο η FAZ: Ποιοί ωφελούνται από τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα

Από antwnio

Δεν είναι μόνο οι διακινητές που επωφελούνται από τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και κάποιοι μεμονωμένοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες αλλά και «ακτιβιστές», σημειώνει η Frankfurter Alggemeine Zeitung.

Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες θωράκισης της χώρας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει σε ανταπόκρισή της από τη Λέρο (όπου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φιλοξενούνται 3.000 πρόσφυγες την ώρα που το κέντρο υποδοχής του νησιού «έχει χωρητικότητα 800, το πολύ 1.000 θέσεων») ότι και εκεί η κατάσταση είναι οριακή. «Από τη μια πλευρά οι πρόσφυγες, οι οποίοι είναι οργισμένοι επειδή νιώθουν ότι κρατούνται εκεί. Από την άλλη οι ντόπιοι, που νιώθουν ανασφάλεια μπροστά στους ολοένα περισσότερους ξένους».

Ποιοι κερδίζουν από την προσφυγική κρίση

Με αφορμή το παράδειγμα της Λέρου η FAZ θέτει το ερώτημα ποιος τελικά επωφελείται από την άθλια κατάσταση στα προσφυγικά κέντρα των νησιών.

«Είναι απλό να ρίχνει κανείς την ευθύνη για τη δυστυχία στα ελληνικά νησιά μόνο στην ανικανότητα της Ευρώπης να οικοδομήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα ασύλου στα εξωτερικά της σύνορα. Ένας άλλος λόγος όμως είναι ότι όχι μόνο οι διακινητές και οι λαθρέμποροι κερδίζουν πολλά χρήματα από την κρίση. Υπάρχει πλήθος στοιχείων που καταμαρτυρούν ότι ελληνικές κρατικές θέσεις (ή τουλάχιστον μεμονωμένοι υπάλληλοι), αδίστακτοι επιχειρηματίες, όπως και πολλοί “ακτιβιστές” χρησιμοποιούν συστηματικά προς ίδιον όφελος την ανάγκη».

Μαρτυρίες για ατασθαλίες και υπόνοιες διαφθοράς

Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, «μόνο η ΕΕ το 2015 έδωσε στην Ελλάδα πάνω από 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Από αυτή την πίτα όλοι θέλουν να φάνε μεγαλύτερο κομμάτι από εκείνο που τους αναλογεί». Χωρίς αναφορά σε πραγματικά ονόματα, το ρεπορτάζ καταγράφει μαρτυρίες εργαζομένων σε συναφείς φορείς, καταγγέλλοντας ατασθαλίες με υπόνοιες διαφθοράς. Για παράδειγμα ότι «προβλεπόταν να χορηγηθούν 3.000 μερίδες με κοτόπουλο, ρύζι και δέκα ελιές. Αντ’ αυτού οι ελιές ήταν τέσσερις». Και όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, από τις μικρές ατασθαλίες μπορεί κανείς να φανταστεί την έκταση του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης