Αρχική Κοινωνια «Χείμαρρος» βοήθειας στον Έβρο: Τρακτέρ με αναμμένα φώτα τις νύχτα, τρόφιμα σε στρατιώτες και αστυνομικούς

«Χείμαρρος» βοήθειας στον Έβρο: Τρακτέρ με αναμμένα φώτα τις νύχτα, τρόφιμα σε στρατιώτες και αστυνομικούς

Από antwnio

Έχοντας φάει «χαστούκι» στο χερσαίο συνοριακό πέρασμα των Καστανιών, το καθεστώς Ερντογάν μετατοπίζει το σκηνικό της έντασης 100 χιλιόμετρα νοτιότερα, κατευθύνοντας τους χιλιάδες μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος στην ευρύτερη περιοχή των Φερών, κοντά στο Δέλτα του ποταμού. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι Τούρκοι μισθώνουν λεωφορεία και ταξί για τη μεταφορά τους.

Ο φραγμός στις Καστανιές στέρησε από τον Ερντογάν τη δυνατότητα να πανηγυρίσει σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση το πέρασμα των μεταναστών στην Ευρώπη και τώρα αναγκάζεται να το επιχειρήσει αποσπασματικά και χωρίς κάποιο σόου.

Όμως και πάλι η ελληνική πλευρά είναι πανέτοιμη και κάνοντας χρήση drones, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και θερμικών καμερών, καταφέρνει να εντοπίσει έγκαιρα τα «μπουλούκια» των μεταναστών, πριν αυτά βουτήξουν στα κρύα νερά του Εβρου. Πέρα από τη σύγχρονη τεχνολογία, τα στελέχη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας δέχονται και πιο… παραδοσιακές βοήθειες, οι οποίες προέρχονται από την τοπική κοινωνία. Είναι πραγματικά συγκινητική η προσφορά των ντόπιων αλλά και η ομοψυχία, η οποία έχει καλύψει την επιχείρηση αποτροπής εισόδου των μεταναστών. Προχθές το βράδυ αγρότες των Φερών, του Πέπλου και της γύρω περιοχής καθώς και καλυβιέρηδες, μέλη του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» βοήθησαν τις προσπάθειες των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων να αποτρέψουν την είσοδο μεταναστών από το Δέλτα.

Δεκάδες αγρότες πήραν τα τρακτέρ τους, ξεχύθηκαν στους χωματόδρομους δίπλα από το ποτάμι, άναψαν τους προβολείς τους και πατούσαν συνέχεια την κόρνα τους. Η κινητοποίηση σταμάτησε κάθε επιθυμία των μεταναστών να διασχίσουν ήσυχα και αθόρυβα το ποτάμι, εκμεταλλευόμενοι το πυκνό σκοτάδι. Οι αγρότες στάθηκαν άγρυπνοι φρουροί των συνόρων, βοηθώντας στο σφράγισμά τους. Την ίδια ώρα στις περιοχές Μελισοκομείο, Τσιρώζη και Πέταλο είχαν συγκεντρωθεί αρκετά άτομα που όπως και τις προηγούμενες βραδιές συνεπικουρούσαν τις προσπάθειες των σωμάτων ασφαλείας. Μέλη του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα», που αποτελείται από ιδιοκτήτες καλυβών που βρίσκονται στο Δέλτα του ποταμού Εβρου, συνομίλησαν χθες το πρωί με τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών.

«Είμαστε ενωμένοι σαν μία γροθιά, εμείς οι καλυβιέρηδες στο Δέλτα του Εβρου, σε αγαστή συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία, με όλους τους κατοίκους πέριξ της περιοχής Τραϊανούπολης, Φερών και Αλεξανδρούπολης. Διαβεβαιώσαμε για τα αυτονόητα, ότι δηλαδή δεν κάνουμε τίποτε παραπάνω από το να φυλάμε τα σύνορα, το σπίτι μας και δεν ότι πρόκειται να περάσει ούτε ένας από εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Πάρης Παπαδάκης.

«Ο Εβρος δεν πέφτει με τίποτα. Κρατάμε γερά», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Εβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς. Στην οριογραμμή του Εβρου οι Σύροι πρόσφυγες είναι ελάχιστοι ή καθόλου, στα σύνορα έχουν μαζευτεί άτομα αφγανικής, πακιστανικής ή σομαλικής υπηκοότητας», τόνισε. «Δίνουμε αγώνα να κρατήσουμε τα σύνορά μας ζωντανά με τους στρατιώτες και τους πολίτες… Υπάρχει ομοψυχία, μηνύματα συμπαράστασης… υπάρχει συγκινητική συμπαράσταση. Πρώτη φορά βλέπουμε τόσο καλό συντονισμό με πολιτική και φυσική ηγεσία. Οι αξιωματικοί είναι μαζί μας στο πεδίο. Το ηθικό μας είναι ακμαιότατο. Κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να κρατήσουμε τα σύνορα, πρόκειται για 212 χιλιόμετρα οριογραμμή», υπογράμμισε.

Την εμπιστοσύνη τους στις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας αλλά και την αποφασιστικότητά τους να καταβάλουν και κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση που βιώνει τις τελευταίες ημέρες ο Έβρος εκφράζουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και συλλόγων καθώς και κάτοικοι της περιοχής. «Είναι μέρες που είναι δύσκολες και βραδιές ακόμα δυσκολότερες. Εχουμε εμπιστοσύνη και στην αστυνομία και στον στρατό, και με τη βοήθεια των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Φερών Δημήτρης Κολγιώνης, λίγο πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης της περιοχής. Ερωτηθείς για τον αριθμό των μεταναστών που συγκεντρώνονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο νότιο τμήμα του νομού, ο αντιδήμαρχος Φερών απάντησε πως «όσο είναι έντονη η παρουσία μας στις όχθες του ποταμού δεν θα τολμήσουν καμία είσοδο».

Παραμένει συγκινητική η προσφορά σε είδη προσωπικής φροντίδας και σε τρόφιμα από μεμονωμένους πολίτες αλλά και από οργανωμένους φορείς. Τα είδη και τα τρόφιμα δίνονται για την κάλυψη των αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας που βρίσκονται στην περιοχή. Μόνο που… παραείναι μεγάλη η βοήθεια, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης να συστήσει… αυτοσυγκράτηση, καθώς «έχουν ήδη συγκεντρωθεί αρκετά» και να μη χρειάζονται άλλα. Πάντως, δεσμεύτηκε πως αν στο μέλλον παρουσιαστεί ανάγκη θα προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση.

eleftherostypos.gr/

Διαβάστε επίσης