Αρχική Ελλαδα ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Από antwnio

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΠΕΙΓΟΝ

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 

 

 

 

Ο επικεφαλής Οικονομολόγος – Τεχνοκράτης των επιστημονικών υπηρεσιών της Εθνικής Ομοσπονδίας με διεθνή αναγνώριση Κος Κρητικός Σ. Ευάγγελος κατόπιν προσεχτικής και σχετικής επεξεργασίας όλων των υπαρχόντων στοιχείων και των δεδομένων προβαίνει στην παρακάτω ανακοίνωση για το παρόν και το μέλλον καθώς και την εξέλιξη της εθνικής οικονομίας.

Αναμφίβολα βιώνουμε και ζούμε ιστορικές καταστάσεις. Η πρωτοφανής πανδημία του Κορωνοϊού δημιουργεί τριγμούς στη λειτουργία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Είναι  τέτοια η δυναμική του προβλήματος  που αναπτύσσεται, όπου το επερχόμενο οστικό κύμα είναι δύσκολο ανιχνεύσιμο και απροσδιόριστων ακόμα διαστάσεων. Λαμβάνοντας σαν προσομοίωση το τι συνέβη οικονομικά στη Κίνα μπορούμε ίσως με μία αξιόπιστη για τα δεδομένα προσέγγιση να προβλέψουμε το τι θα συμβεί.

 

Εάν προσομοιώσουμε το τι συνέβη σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών στην Κίνα, στη περίπτωση της Ευρωπαϊκής ένωσης, η οποία υστερεί και δεν διαθέτει ούτε τη βιομηχανική υποδομή , ούτε τις γραμμές παραγωγής και πολύ περισσότερο ούτε τις τεχνολογίες αιχμής που διαθέτει η Κίνα, τότε μπορούμε να ομιλήσουμε για μία ύφεση στην Ευρώπη που κατά το υπεραισιόδοξο σενάριο θα κυμανθεί από -2,5% έως -3,5%. Κατά το ρεαλιστικό σενάριο θα κυμανθεί από -3,5% έως -8% και κατά το απαισιόδοξο σενάριο η Ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή ύφεση της τάξεως του  -8% έως -12%. Εξειδικεύοντας τα παραπάνω νούμερα στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προβληματιστούμε έντονα. Καθότι η εθνική οικονομία στερείται τεχνολογιών αιχμής, καινοτομιών, σοβαρής βιομηχανικής υποδομής καθώς και γραμμών παραγωγής και στηρίζεται κυρίως στον τομέα παροχής υπηρεσιών προεξάρχοντος του τομέα του τουρισμού, καθώς επίσης και στον τομέα της ναυτιλίας.

Η σημερινή κρίση είναι σύνθετη και το κυριότερο η διάρκεια της είναι δύσκολα προσδιορίσιμη. Έχει ουσιαστικές διαφορές από όλες τις προηγούμενες κρίσεις που έχουμε βιώσει από το χρηματιστηριακό Κραχ του 1929,από την Πετρελαϊκή Κρίση του 1974,από την Παγκόσμια Κρίση Μεταφορών 1981-1985, από την κρίση του 1987,από την Ρωσική Κρίση Χρέους, από το «σκάσιμο» της φούσκας των εταιριών τεχνολογίας, από την 11η Σεπτεμβρίου, από την οικονομική αρρώστια των οικονομικών «τίγρεων» της Άπω Ανατολής ,από την Παγκόσμια Οικονομική κρίση του 2008 που ξεκίνησε με την κατάρρευση της «Leman Brothers».Η ουσιαστική διαφορά της σημερινής καταστάσεως σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον που θα την εγγράψει σαν πρωτοφανή στα ιστορικά δεδομένα είναι ότι πλήττεται σε παγκόσμιο επίπεδο ταυτόχρονα τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση.

Προκειμένου να αιτιολογήσουμε πλήρως τις προβλέψεις για την Εθνική Οικονομία θα αναλύσουμε λεπτομερώς όλα τα στοιχεία που ελήφθησαν υπόψιν.

1Ο Εθνική Οικονομία

Η εθνική οικονομία τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο εξερχόταν αποδυναμωμένη από μια πρωτοφανή δεκαετή οικονομική κρίση και ύφεση που έπληξε κάθετα και οριζόντια όλους τους τομείς της οικονομίας και είχε ως αποτέλεσμα δεκαετή περίοδο δυσβάσταχτων μνημονίων με καταληκτική συνέπεια την μείωση κατά 25% κατά την ανωτέρω χρονολογική περίοδο του ΑΕΠ της χώρας.

2Ο  Εμπόριο

Στον τομέα του Εμπορίου και δη του Λιανεμπορίου αξιολογείται ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που έκλεισαν δυστυχώς δεν θα ξαναλειτουργήσουν διότι πρόκειται για πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μετά βίας και δια κόπου επιβίωσαν την τελευταία μνημονιακή δεκαετία με αποτέλεσμα να έχουν εξαντλήσει όλες τις εφεδρείες των δυνάμεων τους.

Στον εμπορικό τομέα της χώρας και δη στο Λιανεμπόριο απασχολούνται περίπου 250.000 εργαζόμενοι. Εκτιμάται ότι 30% των ανωτέρων θέσεων εργασίας θα απολεσθεί οριστικά.

3ΟΕξαγωγές

Οι ελληνικές εξαγωγές θα υποστούν σημαντικό πλήγμα καθότι στους σημαντικότερους εξαγωγικούς προορισμούς των ελληνικών προϊόντων οι κοινωνίες βρίσκονται σε κατάσταση σοκ με αποτέλεσμα η κατανάλωση στις συγκεκριμένες χώρες να υποστεί καθίζηση για σημαντικό χρονικό διάστημα ακόμα και μετά την κρίση του Κορωνοϊού και φυσικά και οι συγκεκριμένες οικονομίες θα εισέλθουν σε περίοδο είτε ύφεσης είτε βαθιάς ύφεσης με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τις κάθε οικονομίας αλλά και τα μέτρα αντίδρασης που θα λάβει κάθε χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Ιταλία, την Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

4ο Ελληνικός Τουρισμός

Κατά πολλούς η βαριά βιομηχανία της χώρας.

Το ευαίσθητο προϊόν του Τουρισμού εξαρτάται από τους κάτωθι παράγοντες:

 • Συνθήκες ομαλότητας
 • Αίσθημα ασφάλειας
 • Καλή Ψυχολογία
 • Διαθέσιμο εισόδημα

Όπως γίνεται αντιληπτό από την ανάγνωση και μόνο των παραπάνω παραγόντων ουδεμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις θα υπάρχει ή θα συνυπάρχει για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια διεθνώς.

Πρακτικά και σε νούμερα τα παραπάνω μετουσιώνονται ως ακολούθως:

 • Ο τομέας του ελληνικού τουρισμού απασχολεί περίπου το 25% – 30% της συνολικής απασχόλησης που πρακτικά μεταφράζεται σε περίπου 800.000 άτομα που απασχολούνται είτε άμεσα είτε έμμεσα.
 • Το τουριστικό προϊόν ετησίως συνεισφέρει στην ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας με την εισαγωγή 18 δις ευρώ τουριστικού συναλλάγματος.
 • Ως εκ τούτου για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος μία μείωση των σχετικών εσόδων κατά 20% θα μείωνε το ΑΕΠ κατά περίπου 2,5 % ή σε διαφορετική ανάγνωση για κάθε 1 δις ευρώ που χάνεται από τον τουρισμό το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,6 μονάδες,δηλαδή αν χαθούν τα 12 δις ευρώ από τα περίπου 18 δις ευρώ έσοδα που είχαμε το 2019 η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση χάνοντας τουλάχιστον 7,2  ποσοστιαίες μονάδες. Εάν χαθεί το σύνολο των τουριστικών εσόδων δηλαδή και τα 18 δις ευρώ όπως είναι σφόδρα πιθανό τότε η οικονομία θα χάσει 10,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ εισερχόμενη σε περίοδο βαθιάς ύφεσης (deep recession).

Πρόβλεψη για την τουριστική περίοδο 2020:

 • Μείωση του ποσοστού του τουριστικού ρεύματος σε κατακλυσμιαίο ποσοστό της τάξης του 90% έως και 95%.

Πρόβλεψη για την τουριστική περίοδο 2021:

 • Μείωση του ποσοστού του τουριστικού ρεύματος σε συντριπτικό ποσοστό της τάξεως κατ’ ελάχιστον του 50%.

 

Προνομιούχοι πελάτες του ελληνικού τουρισμού είναι τουρίστες που προέρχονται από Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Αμερική (στον τομέα της κρουαζιέρας) ,Ολλανδία, Αυστρία, Κίνα.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των ανωτέρω χωρών η υγειονομική κρίση θα κορυφωθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020 ενώ οι απαγορεύσεις θα συνεχιστούν και για ικανό χρονικό διάστημα μετά π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το τουριστικό ρεύμα που προέρχεται από τις ανωτέρω χώρες αντιστοιχεί περίπου στο 80% με 85% του συνολικού τουριστικού ρεύματος της Ελλάδος.

Πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψιν το γεγονός ότι σε όλες τις ανωτέρω πληττόμενες χώρες θα δοθεί έμφαση και ώθηση στον εσωτερικό τουρισμό για τους κάτωθι λόγους:

 • Διότι ο μέσος πολίτης της οποιαδήποτε χώρας θα νιώθει ενισχυμένο το αίσθημα ασφάλειας εάν μετακινηθεί εντός της χώρας του πχ, οδικώς και δεν εκτεθεί σε κινδύνους δια μέσου πολλαπλών και συνδυασμένων μεταφορών δηλαδή είτε αεροπορικώς και οδικώς είτε αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς κ.τ.λ.π.
 • Διότι θα αισθάνεται επαυξημένο αίσθημα ασφαλείας εάν βρίσκεται πλησίον των υγειονομικών δομών της χώρας του.

 

Διότι είναι σφόδρα πιθανό οι κυβερνήσεις των ανωτέρω πληττόμενων χωρών να θελήσουν να ενισχύσουν και να δώσουν ώθηση στο εσωτερικό τουριστικό ρεύμα για τους κάτωθι λόγους:

 • Για να ενισχύσουν την εγχώρια τουριστική βιομηχανία τους που πλήττεται παρομοίως.
 • Για να τονώσουν την εσωτερική τους ζήτηση και κατανάλωση.

Πρακτικά 800.000 απασχολούμενοι εργαζόμενοι άμεσα και έμμεσα στον τομέα του τουρισμού x κατ’ ελάχιστον 3 προστατευόμενα μέλη η κάθε οικογένεια δηλαδή περίπου ένα πληθυσμιακό δείγμα 2.500.000 ατόμων για την τουριστική περίοδο 2020 και πιθανότατά και την τουριστική περίοδο 2021 θα βρεθεί με μηδενικά εισοδήματα και για να επιβιώσει θα χρειάζεται την κρατική αρωγή, ενίσχυση ,επιχορήγηση.

5ο Ναυτιλία

Η ναυτιλία είναι ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας στήριξης της εθνικής οικονομίας τόσο σε επίπεδο απασχόλησης όσο και σε επίπεδο εισαγωγής σκληρού συναλλάγματος.

Η πανδημία έχει προκαλέσει ανατάραξη διαρκείας διεθνώς τόσο στην λειτουργία των λιμένων όσο και στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αλλά και χύδην εμπορευμάτων.

Διεθνώς παρατηρείται μία μείωση προσεγγίσεων πλοίων και φορτίων σε λιμένες με ποσοστό που ξεκινάνε από 20% και φτάνει μέχρι 70%.Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ήδη η Ιταλία αντιμετωπίζει εντονότατο πρόβλημα καθότι μεγάλος αριθμός εμπορικών πλοίων αρνούνται να προσεγγίσουν σε ιταλικά λιμάνια είτε για φορτώσουν είτε για να παραδώσουν εμπορεύματα γιατί μετά μπαίνουν σε καραντίνα 15 ημερών και απαγορεύεται να προσεγγίσουν σε οποιοδήποτε λιμάνι.

Μεγάλος αριθμός χωρών και ενδεικτικά αναφέρουμε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο, Σαουδική Αραβία κ.τ.λ.π. έχουν απαγορεύσει στα λιμάνια τον κατάπλου εμπορικών πλοίων που προέρχονται από την Ιταλία.

Μία πρόσκαιρη κινητικότητα παρατηρείται στον τομέα των δεξαμενοπλοίων καθότι παραγωγές χώρες πετρελαίου, έμποροι πετρελαίου καθώς και διυλιστήρια αγοράζουν λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και τα αποθεματοποιούν σε δεξαμενόπλοια προκειμένου σε συνέχεια όταν ομαλοποιηθεί ή όλη κατάσταση να εκμεταλλευθούν την άνοδο των τιμών. Και αυτή όμως η κινητικότητα που οφείλεται σε λόγους αποθεματοποίησης θα διαρκέσει για βραχύβιο χρονικό διάστημα.

Η αναδυόμενη αρρυθμία διαρκείας στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα επηρεάσει το επίπεδο απασχόλησης των πλοίων ξηρού φορτίου. Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση της επιβατικής κίνησης στην ακτοπλοΐα σε ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 80% και συνδυαστικά με τον μηδενισμό ουσιαστικά της επιβατικής κίνησης στον τομέα της κρουαζιέρας, των σκαφών αναψυχής, των επιβατικών – τουριστικών ημερόπλοιων δημιουργεί ένα εφιαλτικό τοπίο στον τομέα της απασχόλησης των ναυτικών και των εσόδων.

Η ναυτιλία με το σύνολο των κλάδων της ετησίως συνεισφέρει με ένα ποσοστό της τάξεως του 7% έως 9% στο ΑΕΠ της χώρας.

6ο Επιστημονικοί κλάδοι

Το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού της χώρας ήτοι οικονομολόγοι, λογιστές, δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κλπ πλήττονται άμεσα από την ενσκήψασα κρίση. Εκτιμάται ότι ένας αριθμός 25.000 έως 30.000 επιστήμονες στο προσεχές διάστημα θα εξέλθουν του κλάδου τους και θα σταματήσουν κάθε επαγγελματική δραστηριότητα στο αντικείμενο των σπουδών τους.

7οΤομέας Ζωικής & Αγροτικής Παραγωγής

Οι συγκεκριμένοι τομείς που αντιμετωπίζουν ήδη πολλά διαρθρωτικά προβλήματα αλλά και προβλήματα βιωσιμότητας θα πληγούν επίσης είτε για γενικότερους είτε για ειδικότερους λόγους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Το ισχυρό πλήγμα που ήδη δέχεται ο τομέας ζωικής παραγωγής και δη η παραγωγή αμνοεριφίων λόγω της καθολικής απαγόρευσης εορτασμού του Ορθόδοξου Πάσχα 2020 σύμφωνα με το καθιερωμένο λατρευτικό τυπικό.
 • Την πίεση που θα δεχτούν το σύνολο των ανωτέρων προϊόντων είτε ζωικής είτε φυτικής προέλευσης λόγω πτώσης του διαθέσιμου εισοδήματος και επομένως της αντίστοιχης πτώσης της ζήτησης και της κατανάλωσης.

8ο Κτηματαγορά

Προβλέπεται ότι η Κτηματαγορά θα συρρικνωθεί σε χαμηλά δεκαετίας και για να οριοθετεί η πρόβλεψη θα προκύψει μεγαλύτερη συρρίκνωση από την δραματική περίοδο 2010-2014 όπου ουσιαστικά σχεδόν μηδενίστηκαν οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Συνοπτικά τα ανωτέρω βασίζονται στους κάτωθι λόγους:

 • Στο γενικευμένο αίσθημα οικονομικής ανασφάλειας που δυστυχώς θα εδραιωθεί.
 • Στην μείωση νομισματικής κυκλοφορίας που θα προκύψει.
 • Στην παντελή έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος από πελάτες του εξωτερικού.
 • Στην πλήρη αδυναμία του τραπεζικού συστήματος τουλάχιστον για την επόμενη τριετία να χορηγήσει το οποιοδήποτε στεγαστικό δάνειο λόγω του καινούργιου δυναμικού κύματος κόκκινων δανείων που θα προκύψουν.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η πρωτοφανή οικονομική κρίση η οποία έχει ενσκήψει λόγω της υγειονομικής πανδημίας και η οποία κατά μοναδικό τρόπο έπληξε παγκοσμίως τόσο την ζήτηση όσο και την κατανάλωση θέλει ριζικά, δραστικά και ριζοσπαστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί.

Ουσιαστικά με την μέθοδο του σοκ καλούμαστε να επανεκκινήσουμε από το μηδέν τόσο την παραγωγή όσο την προσφορά και την ζήτηση.

Στα ανωτέρω πλαίσια προτείνονται τα ακόλουθα:

 • ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ – ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Προτείνεται η πλήρης αναστολή κάθε καταδιωκτικού μέτρου έως τις 30/06/2021

 • ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Προτείνεται η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 30/06/2021.

Η διεύρυνση των όρων και προ

Διαβάστε επίσης