Αρχική Ελλαδα Παναγία Σουμελά: Με μάσκες και αποστάσεις το προσκύνημα..

Παναγία Σουμελά: Με μάσκες και αποστάσεις το προσκύνημα..

Από antwnio

Με περιορισμένο κόσμο και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας θα πραγματοποιηθεί φέτος το καθιερωμένο προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά της Ημαθίας, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Εξαιτίας του κορωνοϊού ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα είναι τελείως διαφορετικός στην ιερά μονή στο χωριό Καστανιά, στις πλαγιές του Βερμίου, όπου κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Στην Παναγία Σουμελά που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ως συνέχεια της ομώνυμης μονής στον Πόντο, η οποία επί 16 αιώνες αποτελούσε σύμβολο και πνευματικό κέντρο του ποντιακού ελληνισμού, έχουν προβλεφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας και συγκεκριμένος αριθμός ατόμων εντός και εκτός του ναού, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού, που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

«Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο Βέρμιο θα κάνουμε το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά με τα μέτρα που η Πολιτεία και οι ειδικοί προτείνουν. Θα υπάρχουν γιατροί, θα υπάρχουν τα μέτρα, ενώ η προσκύνηση θα γίνει με ειδικό τρόπο. Αν η Πολιτεία στο μεταξύ αποφασίσει κάτι άλλο, θα δούμε τι θα κάνουμε», είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά», Γιώργος Τανιμανίδης.

Ο σχεδιασμός

Με βάση τον προγραμματισμό, εντός του ναού θα βρίσκονται μόνο 100 άτομα, τα οποία θα τηρούν τις μεταξύ τους αποστάσεις και θα φορούν μάσκες.

Έξω από τον ναό θα τοποθετηθούν 400 καρέκλες με απόσταση 1,5 με 2 μέτρα μεταξύ τους, ώστε ο κόσμος να ακούει τη λειτουργία από τα μεγάφωνα.

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος για την εικόνα, έτσι ώστε ο κάθε πιστός να μπορεί να προσκυνήσει και στη συνέχεια να ακολουθεί ο επόμενος, χωρίς να προκαλείται συνωστισμός.

Διαβάστε επίσης