Αρχική Εκκλησία Φθιώτιδος Συμεών: Σε καλωσορίζω στο Άγιο Θυσιαστήριο, το ωραιότερο παλάτι του κόσμου-ΒΙΝΤΕΟ

Φθιώτιδος Συμεών: Σε καλωσορίζω στο Άγιο Θυσιαστήριο, το ωραιότερο παλάτι του κόσμου-ΒΙΝΤΕΟ

Από antwnio

Με αισθήματα αισιοδοξίας και ελπίδας ξεκίνησε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος το νέο έτος 2021.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ετέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας του Μ. Βασιλείου για την Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Κυρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, κατά την διάρκεια του οποίου ετέλεσε και την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Χρήστου Καλιακούδα, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Αμφίκλεια, εγγάμου , πατρός ενός τέκνου.

 

Στην πατρική του προσλαλιά προς το νεοχειροτονούμενο, ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σήμερα ξεκινά μια νέα ζωή για σένα, αδελφέ μου Χρήστο. Η ζωή του θυσιαστηρίου, της αγάπης, της προσφοράς. Η Εκκλησία δεν σε θέλει για να εκπληρώνεις θρησκευτικά καθήκοντα ως ένας υπάλληλος αυτού του κόσμου, αλλά αυτό που περιμένει από εσένα, είναι να γίνεις από σήμερα ο πατέρας Χρήστος.

Πατέρας είναι αυτός που ζει στη ζωή του, το Μυστήριο της Περιτομής, που εορτάζουμε σήμερα. Αν ο Κύριός μας, που δεν είχε ανάγκη από τον Νόμο, ούτε μπορούσε να είναι υπό τον Νόμο, εδέχθη να περιτμηθεί, να κοπεί δηλαδή η Πανάχραντος Σάρκα Του για να εκφράσει και με αυτό τον τρόπο την απόλυτη κένωση και συγκατάβασή Του, πόσο μάλλον εμείς οι κληρικοί καλούμεθα να περιτέμνουμε τον εγωισμό μας, τις απόψεις μας, τις ιδιαιτερότητές μας  για την αγάπη των αδελφών μας», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και συνεχίζοντας ετόνισε:

«Από σήμερα καλείσαι να εγκαταλείπεις καθετί δικό σου για χάριν όλων, για χάριν της κοινότητας, για χάριν του εμείς. Σύντομα θα λάβεις και τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης και θα σε αξιώσει ο Θεός να είσαι κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και μάλιστα να διακονήσεις σε μια ευλογημένη περιοχή της κανονικής μας δικαιοδοσίας, στην όμορφη Λοκρίδα, στις παρυφές του Παρνασσού, στα σύνορα με την αδελφή Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας μέσα σε ένα περιβάλλον ανθρώπων αυθεντικών, σε ένα περιβάλλον όμορφο που υπάρχει καθαρός αέρας, ντοπροσύνη , τιμιότητα.

Για αυτούς τους ανθρώπους καλείσαι να θυσιάζεις καθετί δικό σου για να χαίρονται τη χαρά του Χριστού στη ζωή τους. Τότε και εσύ θα είσαι ένας χαρούμενος, ένας ευτυχισμένος κληρικός, γιατί αυτό που γεμίζει την καρδιά ενός κληρικού είναι όταν προσφέρει όταν δίνει χαρά στους πονεμένους ανθρώπους, όταν συμπαραστέκεται στους ασθενείς, όταν παίρνει κοντά ανθρώπους απελπισμένους και συντετριμμένους και τους δίνει κουράγιο και δύναμη για να αντέξουν στη ζωή.

Θα παρηγοριέσαι στο Ιερό Θυσιαστήριο και στη Μυστηριακή ζωή. Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, η Αγία Τράπεζα θα είναι το καταφύγιό σου. Η Αγία Ιερωσύνη θα είναι το λιμάνι σου. Γι’ αυτό αξίζει να την τιμήσεις με όλη τη δύναμη της ψυχής σου.

Όλα τα πλούτη και τις εξουσίες του κόσμου να σου δώσουν, όλες τις χαρές και τις απολαύσεις, μπροστά στη Χάρη της Αγίας Ιερωσύνης τίποτα δεν μπορεί να σταθεί. Κι αν κάποιοι άνθρωποι πολλές φορές από παρεξήγηση και δικά τους προβλήματα εσωτερικά, την λοιδορούν ή την βλασφημούν ή την απαξιώνουν ή ακόμα την στοχοποιούν για να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες και τη δική τους ανικανότητα για την διαχείριση κάποιων υποθέσεων, αυτό να σε κάνει να την αγαπάς πιο πολύ, γιατί η ιερωσύνη του Χριστού είναι μια πονεμένη ιερωσύνη, είναι σταυρωμένη, ματωμένη ιερωσύνη, είναι ιερωσύνη θυσίας και όχι εξουσίας. Είναι ιερωσύνη αγάπης και προσφοράς, ενότητας και όχι αντιθέσεων. Είναι ιερωσύνη συνθέσεων και όχι συγκρούσεων. Αυτή την διακονία, αυτή την ιερωσύνη να έχεις πάντα στην καρδιά και το μυαλό σου.

Με αυτές τις απλές και ταπεινές σκέψεις σε καλωσορίζω στο ωραιότερο παλάτι του κόσμου που είναι το Άγιο Θυσιαστήριο. Σε καλωσορίζω στην ωραιότερη πολιτεία του κόσμου που είναι η Βασιλεία της ιερωσύνης. Σε καλωσορίζω στον ουρανό που μπορείς να τον συναντάς πάνω στην γη. Αυτό είναι η Εκκλησία, ο ουρανός ο πολύφωτος, ο οποίος θα φανερώνεται στην ζωή σου και καλείσαι να τον φανερώνεις στην  ζωή των άλλων ανθρώπων».

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επί τη εισόδω στο νέο επετειακό έτος 2021.

Στην συνέχεια τελέσθηκε η επίσημος Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου πολιτικού έτους 2021, στο τέλος της οποίας ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος ανέγνωσε το Εγκύκλιο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών για το νέο έτος 2021.

Στο τέλος της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους Άρχοντες και σε όλους καλή και η ευλογημένη η νέα χρονιά, ενώ ευλόγησε και την Αγιοβασιλόπιττα της Ιεράς Μητροπόλεως ψέλνοντας τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα μέσα από τους δέκτες της τηλεοράσεως, λόγω της δορυφορικής μεταδόσεως σε παγκόσμια κλίμακα, και του διαδικτύου απηύθυνε πατρικό μήνυμα αγάπης σε όλα τα όπου γης απόδημα τέκνα της γης της Φθίας.

Το Εγκύκλιο Μήνυμα του κ. Συμεών με πολλά επίκαιρα μηνύματα έχει ως εξής:

«Ευρισκόμενοι στο Άγιο Δωδεκαήμερο εορτάζουμε σήμερα την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Κυρίου μας, τιμούμε την μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου και συγχρόνως δοξολογούμε τον Άγιο Θεό, καθώς μας αξίωσε να εισέλθουμε στο νέο έτος 2021.

Η Περιτομή του Χριστού δεν είναι απλώς το πραγματικό και ιστορικό γεγονός της τήρησης από τον Κύριό μας μιας κομβικής και βασικής τυπικής διατάξεως του Μωσαϊκού Νόμου, αλλά ένα κεφαλαιώδες θεολογικό γεγονός, που φανερώνει και αποκαλύπτει ένα σπουδαίο και υψηλό μυστήριο: την μεγάλη συγκατάβαση, την άκρα ταπείνωση του Θεανθρώπου Κυρίου μας, ο Οποίος, «εν τη ογδόη ημέρα σαρκί περιτμηθήναι καταδεξάμενος διά την ημών σωτηρίαν», καταδέχτηκε και αυτήν ακόμη την περιτομή να υποστεί, να υπομείνει δηλαδή το κόψιμο της Αγίας Του σαρκός.

Και αυτό, αφενός μεν για να υποδηλώσει ένα ορατό σημείο συμφωνίας μεταξύ του Θεού και όσων πιστεύουν σε Αυτόν, αφετέρου δε για να μας ετοιμάσει για την αληθινή περιτομή, την περιτομή όχι πλέον της σαρκός, αλλά την περιτομή του παλαιού ανθρώπου, την περιτομή των παθών και την ένδυση με τον νέο άνθρωπο της Χάριτος, η οποία μας δωρίζεται με το Άγιο Βάπτισμα.

Αυτήν την οδό της περιτομής, της συγκατάβασης, της κένωσης, της ταπείνωσης για την σωτηρία του ανθρώπου πορεύθηκε ο Μέγας Βασίλειος, την πρεσβεία του οποίου επικαλούμεθα ιδιαίτερα σήμερα, που εορτάζουμε την μνήμη του. Αυτήν την οδό πορεύτηκαν και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας και πορεύονται όλα τα ζωντανά και συνειδητά μέλη Της, διότι αυτή είναι ο οδός της Εκκλησίας μας. Περιτέμνει τον ίδιο τον εαυτό Της για χάρη όλων των ανθρώπων, ακόμη και αυτών που δεν την πιστεύουν ή την παρεξηγούν. Ταπεινώνεται, κενώνεται, θυσιάζεται, δέχεται ατιμώσεις, αδικίες, ύβρεις, συκοφαντίες.

Το βιώσαμε έντονα αυτό το 2020, την δύσκολη χρονιά, που μας πέρασε. Η Εκκλησία μας, για χάρη της σωτηρίας του λαού, υπέστη και υφίσταται την πιο οδυνηρή περιτομή στην ιστορία της, τέτοια που δεν έζησε ούτε εν καιρώ διωγμών ή τους αιώνες της μαύρης σκλαβιάς, με κλειστές Εκκλησίες και με πλήρη αναστολή και καταστολή της ἀπρόσκοπτης τέλεσης της λατρείας, η οποία είναι κορυφαίο συστατικό του θεμελιώδους δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η Εκκλησία μας όμως δεν είναι πυλώνας και θεσμός εξουσίας και φθαρτό σχήμα του κόσμου τούτου, αλλά η μάνα που εκούσια πάσχει για χάρη των παιδιών της, που αίρει τον Σταυρό της διακονίας και της θυσίας για χάρη του λαού της.

Και σε αυτήν την πρόσφατη κρίση, την υγειονομική, η Αγία μας Εκκλησία ανέβηκε τον Γολγοθά της ολοκληρωτικής αυτοπαραίτησης «ίνα σώση τον κόσμον». Το ίδιο έπραξε και στην πρόσφατη δεκαετή οικονομική κρίση, που σήκωσε οικειοθελώς, σχεδόν μόνη της, το βάρος της στήριξης των αδυνάτων. Το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον, ιδιαίτερα μάλιστα στη νέα βαθιά κρίση, που διαφαίνεται ευκρινώς στον ορίζοντα.

Αυτήν την οδό, της με κάθε τρόπο και μέσο θυσιαστικής προσφοράς υπέρ του λαού της, ακολουθεί διαχρονικά η Αγία μας Εκκλησία.

Το νέο έτος 2021, στο οποίο εισήλθαμε, αδελφοί μου ευλογημένοι, μας επισημαίνει με τον πλέον εναργή τρόπο την θυσιαστική προσφορά της Εκκλησίας μας για τον λαό και τον τόπο.

Το 2021 μας το επισημαίνει πολύ έντονα, καθώς είναι έτος επετειακό. Συπληρώνονται 200 χρόνια από την Ένδοξη Ελληνική Επανάσταση και την Εθνική Παλιγγενεσία. Μια επέτειος, όχι απλώς συνδεδεμένη, αλλά ταυτισμένη με την Εκκλησία. Όχι με αυτά που έκανε η Εκκλησία για το Γένος, αλλά με αυτό που ήταν, είναι και θα είναι η Εκκλησία για το πάντα δοκιμαζόμενο Γένος των Ελλήνων.

Η επέτειος του 2021 είναι άμεση συνδεδεμένη με ό,τι συγκροτεί την εθνική μας ταυτότητα και ιδιοπροσωπία. Δεν είναι μια επέτειος για πανηγύρια και διασκεδάσεις, εν μέσω μάλιστα υγειονομικής απειλής, αλλά μια μοναδική ευκαιρία για συλλογικό αναστοχασμό, για την συγκρότηση ενός νέου πατριωτισμού, προσανατολισμένου στις νέες προκλήσεις του σήμερα, ειδικά αυτές που προκύπτουν από τη νέα, μετά τον κορωνοϊό, κανονικότητα.

Εύχομαι πατρικά, ζεστά και ολοκάρδια σε όλους σας, στα ευλογημένα παιδιά της ηρωικής Φθίας, το 2021 να αποτελέσει τόσο για την Πατρίδα μας Ελλάδα, όσο και για την ιδιαίτερη Πατρίδα μας Φθιώτιδα, μια νέα αφετηρία, το εναρκτήριο λάκτισμα, την εναρκτήρια κρούση χαρμοσύνων κωδώνων, για ένα νέο Ευαγγελισμό του Έθνους, για μια νέα Εθνική Παλιγγενεσία.

πηγή vimaorthodoxias.gr

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΣΩΤΗΡΙΟΝ ΕΤΟΣ ΤΟ 2021

Διαβάστε επίσης