Αρχική Ελλαδα Αλλαγή πλεύσης από Ερντογάν – Τι επιδιώκει μετά την έξοδο Τραμπ

Αλλαγή πλεύσης από Ερντογάν – Τι επιδιώκει μετά την έξοδο Τραμπ

Από antwnio

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα Φον Ντερ Λάϊεν πρόκειται να επισκεφθούν την Άγκυρα

Ενόψει εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά, με την πιθανή έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών στο τέλος αυτού του μήνα, η Τουρκία αναδιατάσσει τις πολιτικές της αναζητώντας έναν ρόλο, στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

 

Πρώτος στόχος της Άγκυρας η σύσφιξη των σχέσεών της με την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει τις πιθανές απώλειες μετά την έξοδο Τράμπ από το Λευκό Οίκο.

Τα όσα συνέβησαν στην Ουάσιγκτον αυτές τις μέρες δεν καθιστούν αισιόδοξη την Τουρκία και σύμφωνα με κορυφαίο Έλληνα διπλωμάτη δεν αποκλείεται μια αλλαγή στη στάση του Ερντογάν απέναντι στην Ευρώπη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα Φον Ντερ Λάϊεν πρόκειται να επισκεφθούν την Άγκυρα όπου θα δουν τον Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη Ιανουαρίου. Πηγές από την Άγκυρα, αναφέρουν ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί επίσης, με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell για με αντικείμενο μια πιθανή διάσκεψη για τον EastMed.

Όλα αυτά δείχνουν μια κινητικότητα από την πλευρά της Άγκυρας η οποία πρέπει να βάζει σε ανησυχία την ελληνική διπλωματία.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές από την Άγκυρα, μεταφέρουν ένα κλίμα σύμφωνα με το οποίο τόσο ο Ερντογάν όσο και οι σύμμαχοί του, βλέπουν τα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ ως μια ευκαιρία για την ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή υπερδύναμη.

Ο επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας, Yigit Bulut σχολιάζοντας τα γεγονότα στις ΗΠΑ, στο Twitter, χαρακτηρίζει τα επεισόδια στο Καπιτώλιο ως αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, ενώ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ βρίσκονται σε κατάσταση ταχείας κατάρρευσης που αφήνει πολλά γεωπολιτικά κενά, που θα καλύψει προφανώς η Άγκυρα.

Ο ίδιος προβλέπει το “θάνατο” του NATO, ως κάτι σίγουρο, το οποίο θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την ανάδειξη της Τουρκίας ως μία εκ των τριών υπερδυνάμεων στην υπό διαμόρφωση νέα παγκόσμια τάξη μαζί με την Ρωσία και την Κίνα.

Στο ελληνικό Υπ.Εξ έχουν καταλήξει στην άποψη πως η Τουρκία επιθυμεί να μετατραπεί σε υπερδύναμη της περιοχής και οι διαφορές της με την Ελλάδα είναι μια ψηφίδα στο μεγάλο ψηφιδωτό που δεν είναι άλλο από την κυρίαρχη θέση της Άγκυρας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Προς τούτο, διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες οψέποτε αρχίσουν, θα είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να τελειώσουν με κάποιο αποτέλεσμα, εάν η Αθήνα δεν κάνει πολλά βήματα πίσω.

Φυσικά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη της υποχώρησης από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις και τις κόκκινες γραμμές, όπως τις ανέφερε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Που δεν είναι άλλες από το ότι η χώρα μας συζητά με την Τουρκία, μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της χάραξης της ΑΟΖ.

Όλα τα άλλα θέματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, και φυσικά το Καστελόριζο και η κυριαρχία στα νησιά που διεκδικεί η Άγκυρα, η Αθήνα δεν τα συζητά. Και αυτό ίσως θα είναι ένα πρόσχημα για την Τουρκία, να κατηγορήσει την Ελλάδα για αδιαλλαξία και υπονόμευση των συνομιλιών, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στις επόμενες κινήσεις της, έχοντας στο πλευρό της είτε μέρος της διεθνούς κοινότητας, είτε την ανοχή θεσμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η αλήθεια είναι -σύμφωνα με πηγή από την ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ- πως “εάν η Συμμαχία κληθεί να επιλέξει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος σε ένα θερμό επεισόδιο, θα αποφύγει να πάρει θέση, αλλά με την στάση της θα ενισχύσει την Τουρκία”.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα θεωρούν ότι τα σχέδια του Ερντογάν για Αιγαίο και Α.Μεσόγειο έχουν ως απόληξη αυτό που είπαμε νωρίτερα. Να καταστεί υπερδύναμη στην περιοχή και να ελέγχει τις εξελίξεις. Πάνω σε αυτή τη βάση δεν αποκλείεται και η επανεξέταση των συνόρων της Τουρκίας, ώστε να αναθεωρηθεί εκ των πραγμάτων η συνθήκη της Λωζάνης.

Για παράδειγμα τα όσα έγιναν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι ενδεικτικά της αναβαθμισμένης επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, κάτι που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Τουλάχιστον στον Καύκασο…

Άλλωστε ούτε στο Υπ.Εξ ούτε στο υπουργείο Άμυνας ξεχνούν το σχέδιο  «Μεγάλη Τουρκία», που έβαλε μπροστα ο Ταγίπ Ερντογάν με τον χάρτη που είχε δημοσιεύσει η τουρκική εφημερίδα Star το 2018.

Ο συγκεκριμένος χάρτης περιλάμβανε, Δυτική Θράκη, Κρήτη, Δωδεκάνησα, και όλα τα ελληνικά νησιά μέχρι την μέση του Αιγαίου με κόκκινο χρώμα, όπως και…της Τουρκίας στο πλαίσιο όμως μιας αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Φυσικά οι μαξιμαλιστικές επιθυμίες κύκλων της Άγκυρας δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, αλλά επειδή ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι τίποτα δεν κάνει στην τύχη, οι Έλληνες επιτελείς έχουν το νου τους στις εξελίξεις.

Άλλωστε από την Ελλάδα η Τουρκία δεν θέλει ούτε την Θράκη ούτε την Κρήτη, αλλά πρόσχημα για να κερδίσει ένα μεγάλο μερίδιο από τα θαλάσσια οικόπεδα στην ανατολική Μεσόγειο…

πηγή vradini.gr/

Διαβάστε επίσης