Αρχική Διεθνη Νεα Μια μεγάλη λάμψη πέρασε μέσα από το ηλιακό μας σύστημα – Τι λένε οι επιστήμονες

Μια μεγάλη λάμψη πέρασε μέσα από το ηλιακό μας σύστημα – Τι λένε οι επιστήμονες

Από antwnio

Η λάμψη που προκάλεσε μια έκρηξη θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει τι συνέβη στις αρχές δημιουργίας του σύμπαντος αλλά και να επηρεάσει το… σήμα του κινητού μας

Επιστήμονες κατάφεραν να καθορίσουν την πηγή μιας μεγάλη λάμψης που διαπέρασε το ηλιακό μας σύστημα.

Η ανακάλυψη αυτή πρόκειται να δώσει τη δυνατότητα στην ανθρωπότητα να κατανοήσει περισσότερα πράγματα για την ισχύ των εκρήξεων με ακτίνες – γάμμα, οι οποίες αποτελούν τις ισχυρότερες εκρήξεις στο σύμπαν.

Σύμφωνα με επιστημονικό περιοδικό, το οποίο δημοσίευσε τα νέα στοιχεία, η λάμψη φαίνεται να προήλθε από ένα ασυνήθιστο και παντοδύναμο αστέρι νετρονίων, γνωστό ως magnetar (μαγνητικό άστρο).

Τα magnetars είναι αστέρια νετρονίων τα οποία διαθέτουν ένα απίστευτα δυνατό μαγνητικό πεδίο και αποτελούν τις αιτίες μερικών από τις πιο ισχυρές εκρήξεις στο σύμπαν μας.

Αν και η Γη δέχεται πολλά ήπια χτυπήματα από εκρήξεις με ακτίνες – γάμμα, μια έκρηξη όπως αυτή που σημειώθηκε με την εν λόγω λάμψη, συμβαίνει πιο σπάνια. Όπως δήλωσε και ο Σέμπουρ Ραζάκ, του πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που έκανε την ανακάλυψη:

«Ο ήλιος μας είναι ένα πολύ συνηθισμένο αστέρι. Όταν πεθάνει, θα μεγαλώσει και θα γίνει ένα κόκκινο γιγαντιαίο αστέρι. Μετά από αυτό θα καταρρεύσει σε ένα μικρό συμπαγές αστέρι που ονομάζεται λευκός νάνος.

Αλλά αστέρια που έχουν μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο, φέρονται τελείως διαφορετικά», όπως το GRB 200415A που προκάλεσε την λάμψη.

Αστέρια όπως αυτό, πραγματοποιούν σούπερ νόβα έκρηξη και αφήνουν πίσω τους ένα πιο μικρό αστέρι, γνωστό και ως αστέρι νετρονίου.

Πώς ξεκίνησε αυτή η έρευνα

Το πρωί της 15ης Απριλίου του 2020, μια μεγάλη λάμψη εντοπίστηκε δίπλα από τον πλανήτη Άρη και έγινε αντιληπτή από μια ομάδα δορυφόρων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δίνοντας το έναυσμα για την έρευνα που έφερε στο… φως την έκρηξη του GRB 200415A.

Εντύπωση προκάλεσε στους επιστήμονες το γεγονός πως η έκρηξη προκλήθηκε από το magnetar, καθώς έχουν ανακαλυφθεί – μόλις – 30 αστέρια τέτοιου τύπου σε όλο τον γαλαξία.

Το magnetar που προκάλεσε την τεράστια λάμψη, βρίσκεται 11.4 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, που σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε πώς ήταν το σύμπαν σε ηλικία μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών.

Πηγή .vradini.gr

Διαβάστε επίσης