Αρχική Κοινωνια Μαγιορκίνης: Αύξηση της μετάδοσης του κορονοϊού εντός των σπιτιών – ΒΙΝΤΕΟ

Μαγιορκίνης: Αύξηση της μετάδοσης του κορονοϊού εντός των σπιτιών – ΒΙΝΤΕΟ

Από antwnio

“Από την ιχνηλάτηση είναι προφανές πως υπάρχει αύξηση της μετάδοσης εντός των σπιτιών και κυρίως ως αποτέλεσμα των κοινωνικών συναναστροφών” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

“Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια με μέτριους ρυθμούς, ενώ η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας φαίνεται να περνάει σε μία φάση μικρής αύξησης. Ενδεικτικά η αποσυμπίεση στις μονάδες ΜΕΘ επιβραδύνθηκε και σταθεροποιήθηκε εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID έχει σημειώσει μία σημαντική αύξηση, που φτάνει το 50%. Αυτή η αύξηση των εισαγωγών αναμένεται να οδηγήσει σε ήπια αύξηση των εισαγωγών σε μονάδες ΜΕΘ και στους θανάτους τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες.” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησε να δείχνει σημεία σημαντικής αύξησης στο επίπεδο του 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη η επιδείνωση της επιδημίας πέρασε σε επίπεδα πάνω του 20% με τάσεις μεγαλύτερης αύξησης” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Και συνέχισε: “Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων παραμένει βελτιωμένη, ενώ εξακολουθούμε να παρατηρούμε τη σταθεροποίηση των νέων διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65 άνω, σε επίπεδο σχετικά χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε τη χαμηλότερη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 18 ετών, ωστόσο η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες”.

“Από την ιχνηλάτηση είναι προφανές πως υπάρχει αύξηση της μετάδοσης εντός των σπιτιών και κυρίως ως αποτέλεσμα των κοινωνικών συναναστροφών” επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως “για τον περιορισμό αυτού του τύπου μετάδοσης είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιορίσουμε τις κοινωνικές μας επαφές σε έναν σαφώς καθορισμένο και περιορισμένο κοινωνικό κύκλο, τις γνωστές κοινωνικές «φούσκες»”.

“Με αυτό τον τρόπο η μετάδοση του ιού περιορίζεται σημαντικότατα και επιβραδύνεται η μεταφορά του ιού από τον ένα νοικοκυριό στο άλλο” συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως “έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τη μεταδοτικότητά του. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, κάνουν λόγο για 20% αύξηση στο attack rate σε όλες τις ηλικιακές ομάδες”.

“Η αυξημένη μεταδοτικότητα έχει ως συνέπεια το στέλεχος αυτό να επικρατήσει σταδιακά στην κοινότητα, συνεπώς αναμένουμε αύξηση της συχνότητα της μετάλλαξης σε βάθος χρόνου” κατέληξε.

 

 

 

Διαβάστε επίσης