Αρχική Ελλαδα Ξεκίνησαν οι διερευνητικές με Τουρκία – Επιμένει η Άγκυρα στις προκλητικές απαιτήσεις της

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές με Τουρκία – Επιμένει η Άγκυρα στις προκλητικές απαιτήσεις της

Από antwnio

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών, ο οποίος ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα και λαμβάνει χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, και θα ολοκληρωθεί αύριο.

Δέκα ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία αναμένεται να επαναξιολογηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα και των προκλήσεων της Άγκυρας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, η Τουρκία επιχειρεί να δείξει ένα πρόσωπο διαλλακτικό, αλλά χωρίς να κάνει πίσω ούτε σπιθαμή από τις προκλητικές απαιτήσεις της.

Διπλωμάτες εκτιμούν ότι ούτε αυτός ο γύρος των διερευνητικών θα βγάλει κάτι ουσιαστικό, και η Άγκυρα επί της ουσίας απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι στην Αθήνα, καθήμενη στο τραπέζι των συνομιλιών.

Όπως λένε έμπειροι διπλωμάτες, η συνάντηση που έγινε στην Άγκυρα είναι τρόπον τινά πυξίδα για την πορεία και της υπό εξέλιξη συνάντησης.

Αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση στην ελληνική πλευρά είναι τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που ζήτησαν και εξασφάλισαν οι Τούρκοι, οι οποίοι έχουν απαιτήσει από το υπουργείο Εξωτερικών να μην ανακοινωθεί ο χώρος όπου λαμβάνουν χώρα οι συνομιλίες, αλλά ούτε και το ξενοδοχείο όπου θα καταλύσουν οι Τούρκοι εκπρόσωποι. Οι οποίοι πιθανότατα φιλοξενούνται στην κατοικία του τούρκου πρέσβη στην Αθήνα…

Να σημειωθεί ότι της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης και της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Η τουρκική πλευρά καθυστέρησε όσο μπόρεσε την συνάντηση, για να κερδίσει χρόνο, επιδιώκοντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική εγγύτητά της με την Σύνοδο Κορυφής.

Όμως όπως λένε διπλωμάτες “ενδιαμέσως, συνέχισε τις προκλήσεις της κατά της Ελλάδας και επιδίωκε να ωθήσει την ελληνική πλευρά σε κάποιο λάθος, προκειμένου να της χρεώσει το όποιο ναυάγιο των συζητήσεων”. Πράγμα που δεν έγινε, και στο τέλος η Άγκυρα αναγκάστηκε να απαντήσει θετικά, αποδεχόμενη τις νέες ημερομηνίες που πρότεινε η Αθήνα.

Η πραγματικότητα είναι πως η Τουρκία επιζητεί πολιτικό διάλογο ενώ η Αθήνα επιμένει στο αρχικό πλαίσιο που έθεσε για αυτές τις επαφές. Ότι δηλαδή οι διερευνητικές, δεν αποτελούν συνομιλίες αλλά άτυπες συζητήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιος κοινός τόπος  για την επίλυση της μίας και μοναδικής διαφοράς: τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ζωνών.

Η Άγκυρα από την πλευρά της συνεχίζει να θέτει ανύπαρκτα ζητήματα, επιδιώκοντας και την αναβάθμισή τους σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που αποτυπώθηκε περίτρανα με την παρουσία του Ιμπραήμ Καλίν στενού συνεργάτη του τούρκου προέδρου, στον προηγούμενο γύρο συνομιλιών.

Σε αυτόν η Άγκυρα έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, το οποίο για την Αθήνα δεν αποτελεί θέμα συζήτησης, ενώ ετέθη και θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη την οποία η Άγκυρα θεωρεί τουρκική.

Αύριο, σύμφωνα με πηγές του ΥπΕξ, θα υπάρξουν συζητήσεις ανάμεσα στον υπηρεσιακό γενικό  γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, αλλά κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών γίνονταν πάντα τέτοιου είδους «πολιτικές διαβουλεύσεις», οι οποίες όμως δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, την πολιτική αναβάθμισή τουςόπως αναφέρει το vradini.gr

Διαβάστε επίσης