Αρχική Ελλαδα Τρομάζουν την Τουρκία οι Ελληνο-αραβικές συμμαχίες

Τρομάζουν την Τουρκία οι Ελληνο-αραβικές συμμαχίες

Από antwnio

Η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας – Σ. Αραβίας και η στήριξη της Αιγύπτου έχει φέρει χαμόγελα στην ελληνική διπλωματία

Η σύσφιγξη των σχέσεων της Αθήνας με αραβικές χώρες και το Ισραήλ, που τυγχάνει της στήριξης ΗΠΑ και Γαλλίας, οδηγούν την Άγκυρα σε αναδίπλωση και σπασμωδικές κινήσεις.

Το νέο πλαίσιο συνεργασίας που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, με βασικούς πυλώνες το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Σαουδική Αραβία, με την στήριξη της Γαλλίας και των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει -χωρίς υπερβολή- πανικό στην Άγκυρα, η οποία αντιδρά σπασμωδικά επιχειρώντας να αποκαταστήσει διαύλους που είχε θέσει σε αχρηστία εδώ και μερικά χρόνια, με τα αραβικά κράτη.

Η στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες έχει κάνει αίσθηση στην Τουρκία, ενώ η ανταπόκριση των Αράβων έχει δημιουργήσει έντονη ανασφάλεια στον Ταγίπ Eρντογάν.

Οι απειλές του Τούρκου «σουλτάνου», τα διπλωματικά διαβήματα σε Ελλάδα και Ισραήλ, και οι αναφορές του στη Σ. Αραβία, δείχνουν νευρικότητα, σύμφωνα με κορυφαίους διπλωμάτες.

Οι ίδιοι εξηγούν στη «Βραδυνή της Κυριακής», ότι το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην περιοχή και «αφορά τόσο την ενεργειακή συνεργασία όσο και την εγκαθίδρυση ενός πλέγματος ασφαλείας και σταθερότητας, δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας. Όμως, ο αναθεωρητισμός και ο ηγεμονισμός της Τουρκίας, που αποτελεί τον σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα στο τόξο Καύκασος -Λιβύη, θέτει εκ των πραγμάτων την Άγκυρα απέναντι στις περιφερειακές αυτές συνεργασίες».

Στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι η κίνηση της σύσφιγξης των σχέσεων με τις αραβικές χώρες και το Ισραήλ, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια της συμμαχίας με ΗΠΑ και Γαλλία, είναι μακράν η σημαντικότερη διπλωματική επιτυχία της χώρας εδώ και δεκαετίες, και υποχρέωσε εκ των πραγμάτων την Τουρκία σε αναδίπλωση, αφού ανέστειλε τα σχέδια επεκτατισμού της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του έγκυρου αραβικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «The Arab Weakly», σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία απορρίπτει την τουρκική σπουδή για προσέγγιση και συμμετέχει σε αεροπορικές ασκήσεις με την Ελλάδα.

Τα μαχητικά F-15C που έφτασαν στην Κρήτη με τα πληρώματά τους, για να συμμετάσχουν στην άσκηση «Ainal-Saqr 1» («Μάτι του Γερακιού 1») με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την αιγυπτιακή υποστήριξη που εκδηλώθηκε το τελευταίο διάστημα, έχουν κάνει τους Έλληνες διπλωμάτες να χαμογελούν μετά από πολύ καιρό, βλέποντας τα αποτελέσματα αλλά και τη νευρικότητα της Άγκυρας. Οι έμπειροι διπλωμάτες όμως, κρατούν μικρό «καλάθι» και βλέπουν με κάποια επιφύλαξη τις εξελίξεις, αφού εκτιμούν ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν εάν τα συμφέροντα των χωρών επιβάλλουν τις αλλαγές.

Η πρόσφατη διπλωματική νότα που επέδωσε η Τουρκία στην Ελλάδα, στην Ε.Ε. και στο Ισραήλ, με αφορμή το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν οι δύο χώρες και η Κύπρος για τον Euroasia Interconnector -το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Τουρκία- δεν ήταν μία απλή διπλωματική κίνηση έκφρασης δυσαρέσκειας. Να σημειωθεί ότι το υποβρύχιο καλώδιο θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα του Ισραήλ, με την Κύπρο και την Ελλάδα και είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο.

Επί της ουσίας, η τουρκική νότα είναι ένα μήνυμα της Άγκυρας ότι διεκδικεί να έχει και τον έλεγχο της εξόδου του Ισραήλ προς την Ανατολική Μεσόγειο, αντιδρώντας έτσι και στη στρατιωτική συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό που φοβάται η Τουρκία -σύμφωνα με αραβικούς διπλωματικούς κύκλους- είναι ότι η προώθηση του έργου του Euroasia Interconnector (σε συνδυασμό με τον East Med εάν, τελικά, αυτός ευοδωθεί), θα ακυρώσει στην πράξη τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα εξουδετερώσει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Συρία έχουν δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζουν.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Σίσι

Την ώρα που ολοκληρωνόταν ο 62ος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, επισφραγίζοντας τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις και διαλύοντας τις παρερμηνείες που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Τρομάζουν την Τουρκία οι Ελληνο-αραβικές συμμαχίες

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, οι δυο ηγέτες συνέπεσαν στη θετική αποτίμηση των εξελίξεων στη γειτονική Λιβύη και στην ανάγκη να στηριχθεί η νέα κυβέρνηση προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο. Συνομιλητές της αιγυπτιακής πρεσβείας τόνιζαν στη «Βραδυνή της Κυριακής», ότι οι σχέσεις Αθήνας – Καΐρου «δεν κινδυνεύουν και χτίστηκαν σε στέρεες βάσεις».

Επίσης, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι όσο η Τουρκία δεν βάζει φρένο στα ΜΜΕ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που επιτίθενται συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, και δεν σταματά τις πολιτικές δραστηριότητές της στα εδάφη της, δεν θα βρεθεί δρόμος διαλόγου.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής».vradini.gr

Διαβάστε επίσης