Αρχική Ελλαδα Λινού: Να μη βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – Ο κίνδυνος της μετάλλαξης Δέλτα

Λινού: Να μη βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – Ο κίνδυνος της μετάλλαξης Δέλτα

Από antwnio

Για το σενάριο ενός τέταρτου κύματος κορονοϊού, την σημασία του εμβολιασμού και το ενδεχόμενο να βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους μίλησε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού το πρωί της Τρίτης.

Οι δηλώσεις για την AstraZeneca

Αναφορικά με την αλλαγή της δεύτερης δόσης της AstraZeneca, η καθηγήτρια σχολίασε πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν παρενέργειες, ωστόσο όπως είπε «δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε ότι επιστήμονες εξετάζουν τώρα αυτό το θέμα.

Η καθηγήτρια τόνισε τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού και συμπλήρωσε πως από εκεί και πέρα είναι θετικό το γεγονός να μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες παρενεργειών από τα εμβόλια και σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε η οδηγία το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται μόνο από άτομα άνω των 60 ετών.

Η κυρία Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα.

Τι είπε για τις μεταλλάξεις

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις και ειδικότερα την μετάλλαξη τύπου «Δέλτα» η καθηγήτρια σημείωσε ότι την πιάνουν τα εμβόλια αλλά δεν προστατεύονται όσοι έχουν κάνει μόνο την μια δόση AstraZeneca, ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να πείσουμε όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν».

Σημείωσε ακόμα ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι «πολύ μεταδοτική» και πρόσθεσε ότι «αν μπει στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί».

Η άποψή της για τις μάσκες

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να αφαιρέσουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, η κυρία Λινού επεσήμανε πως προτείνει «να μην βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους», καθώς όπως είπε ο ιός ακόμα μεταδίδεται και τόνισε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις».

Διαβάστε επίσης