Αρχική Ελλαδα Tσιόδρας: Θα χρειαστούμε 3-4 χρόνια για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του κορονοϊού

Tσιόδρας: Θα χρειαστούμε 3-4 χρόνια για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του κορονοϊού

Από antwnio

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του σχετικά με τον κορονοϊό μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα «Covid-19- Πού βρισκόμαστε σήμερα» που διοργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θα χρειαστούμε 3 ή 4 χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της νόσου», στοιχείο το οποίο αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαιτέρως όσον αφορά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι ο ιός τεκμηριωμένα πλέον μεταδίδεται «με αερογενή τρόπο», γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα για τη νόσο, αλλά και για την επιστημονική κοινότητα, ενώ επισήμανε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης σε κλειστούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος.

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα σε σχέση με την ποιότητα του αέρα, με ειδικά φίλτρα και μελέτες για το πώς θα γίνεται η απολύμανση των εσωτερικών χώρων, αλλά και με χρήση μασκών υψηλού κινδύνου.

Προειδοποίησε επίσης ότι βρισκόμαστε σε «ειδική κατάσταση ανησυχίας», εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα που επικρατεί, και το οποίο μειώνει την ανοσία του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του. «Το στέλεχος Δ, έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο. Ευτυχώς όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε ακόμη πως αυτή τη στιγμή, επιδημιολογικά βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης όμως ήδη σε υψηλά επίπεδα με 210 εισαγωγές την ημέρα, 220 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες.

πηγή enikos.gr

Διαβάστε επίσης