Αρχική Ελλαδα Δημοσιεύτηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας

Από antonio

Το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας 2021 περιλαμβάνει 12 σημαντικούς τομείς συνεργασίας.

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε στον ιστότοπο της το περιεχόμενο της διμερούς συμφωνίας που υπέγραψαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε όλο το εύρος της σχέσης τους.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι  οι χώρες “έχουν εδώ και καιρό εξαιρετικές διμερείς σχέσεις που βασίζονται στην κοινή τους ιστορία και στον κοινό σεβασμό για τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου”.

Εξωτερική και περιφερειακή πολιτική

Ο πρώτος τομέας της εξωτερικής πολιτικής στο μνημόνιο συνεργασίας καθορίζει την βελτίωση της διμερούς διαχείρισης των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων μέσω της ανάπτυξης και της συνεργασίας σε διεθνείς και περιφερειακούς θεσμούς όπως ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργάζονται για τη μείωση των κινδύνων και την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων, στις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Στον δεύτερο τομέα, την Διμερή Αμυντική Συνεργασία Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνεται μία κοινή αμυντική δραστηριότητα, που θα υπογραφεί στην επόμενη διαθέσιμη ευκαιρία.

Έως τότε οι δύο πλευρές συνεργάζονται στενά ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσουν ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωατλαντικής ασφάλειας για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Ευρώπης έναντι της ασφάλειας και των υβριδικών απειλών.

Εμπόριο και επενδύσεις

Οι δύο χώρες υπέγραψαν για την “δημιουργία ενός βέλτιστου περιβάλλοντος για το εμπόριο και τις επενδύσεις” εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατές επιχειρηματικές σχέσεις.

Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκαν να επεκτείνουν και να ενισχύσουν την διμερή συνεργασία στην ψηφιοποίηση, ιδίως στους τομείς των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας και της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Στον τουρισμό οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση του διμερούς τουρισμού και την διευκόλυνση των εποχικών εργαζόμενων.

Ο έκτος τομέας συνεργασίας στο μνημόνιο αφορά στις Ναυτιλιακές υποθέσεις, ώστε να επεκταθεί και να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία σε θαλάσσια θέματα, συμπεριλαμβανομένων την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τη θαλάσσια διπλωματία.

Ένας σημαντικός τομέας η Υγεία, στον οποίο οι δύο χώρες υπέγραψαν και την επέκταση και ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας διμερούς συνεργασίας των αρμόδιων Αρχών των δύο χωρών κατά την πανδημία Covid-19.

Εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία και πολιτισμός

Οι δύο χώρες έχουν ήδη στενούς δεσμούς με χιλιάδες Έλληνες να επιλέγουν για τις σπουδές τους τη Βρετανία αλλά και επιστήμονες που την επιλέγουν για την έρευνα τους. Η συμφωνία δεσμεύει τις δύο πλευρές να επεκτείνουν και να ενισχύσουν την διμερή συνεργασία τους στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Παράλληλα, να ενθαρρύνουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία στους τομείς της έρευνας, της επιστήμης και της καινοτομίας.

Επιβολή του νόμου

Σε αυτόν τομέα Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να διερευνήσουν τις ευκαιρίες που αναδύονται για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της επιβολής του νόμου.

Επίσης να εργαστούν για την ενίσχυση της συνεργασίας ΗΒ-Ελλάδας, ιδιαίτερα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ άλλων μέσω κοινών προσπαθειών με τις περιφερειακές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης, της διαφθοράς και των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών.

Μετανάστευση

Οι δύο πλευρές θα καθιερώσουν μεταξύ άλλων έναν ετήσιο “στρατηγικό διάλογο” για τη μετανάστευση, όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Δράσης Η.Β.-Ελλάδας για τη Μετανάστευση. Οι τομείς εστίασης θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την εξάρθρωση δικτύων λαθρεμπορίας μεταναστών (και τη δικαστική συνεργασία για τη διευκόλυνση των διώξεων), την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στις διαδικασίες ασύλου.

Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντικά ζητήματα

Σε αυτό το επείγον θέμα οι δύο χώρες συμφώνησαν για την παγίωση και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε βασικούς περιβαλλοντικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής νομοθεσίας για το κλίμα, των επενδύσεων και της έρευνας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοποικιλότητας, ανθεκτικότητας και προσαρμογής στους κλιματικούς κινδύνους.

Δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας θα έχουν την πρωταρχική ευθύνη για αυτό το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο και θα καθιερώσουν ετήσιο διάλογο στον οποίο οι ίδιοι, ή οι εκπρόσωποι τους θα εξετάζουν την πρόοδο, θα προτείνουν νέες πρωτοβουλίες και θα εξετάζουν πιθανότητες για περαιτέρω διάλογο και συνεργασία.

Στο μνημόνιο ξεκαθαρίζεται ότι η Ελληνική πλευρά θα επιδιώξει τους στόχους του παρόντος Πλαισίου σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την ένταξη στην ΕΕ.

Επίσης, το Πλαίσιο δεν είναι νομικά δεσμευτικό και δεν γεννά δικαιώματα ή υποχρεώσεις βάσει του εσωτερικού ή του διεθνούς δικαίου.

H Υπουργός Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας, και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας στο Λονδίνο στις 25 Οκτωβρίου 2021.

 

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης