Αρχική Διεθνη Νεα Η Γαλλία στέλνει «εθελοντικά» μετανάστες πίσω στις χώρες τους

Η Γαλλία στέλνει «εθελοντικά» μετανάστες πίσω στις χώρες τους

Από antwnio
Για την επιστροφή περίπου 5.000 «παράτυπων ξένων» στο πλαίσιο «εθελοντικής επιστροφής» κατά το 2021 έκαναν λόγο οι γαλλικές αρχές. Ποια επιλογή δίνεται όμως πραγματικά στους πρόσφυγες;

Το γαλλικό κράτος κάνει λόγο για «περίπου 5.000 παράτυπους ξένους, οι οποίοι επωφελήθηκαν μιας “εθελοντικής επιστροφής” προς τη χώρα καταγωγής τους το 2021, έναντι ενός οικονομικού αντιτίμου σε ένα “δύσκολο” πλαίσιο για τις αναγκαστικές απελάσεις.

«Για τις εθελοντικές αναχωρήσεις, φθάσαμε τις 8.000 το 2019, αλλά η διακοπή των αεροπορικών μεταφορών, οι υγειονομικές δυσκολίες, μας επανέφεραν γύρω στις 5.000 αναχωρήσεις το 2021», έναντι περίπου 4.500 το 2020, δήλωσε σήμερα (12/1) ο Ντιντιέ Λεσί, επικεφαλής του γαλλικού Γραφείου μετανάστευσης και ενσωμάτωσης (Ofii).

Σύμφωνα με τη διαδικασία που εφαρμόζει η Γαλλία, προσφέρεται σε πρόσφυγες ή μετανάστες που διαμένουν στη χώρα μια πτήση και ένα χρηματικό ποσό (τουλάχιστον 1.850 ευρώ) προκειμένου να την εγκαταλείψουν οικειοθελώς και να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους.

«Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο από την άποψη των επιστροφών (στα σύνορα) λόγω του γεγονότος της υγειονομικής κρίσης», είπε ο Ντιντιέ Λεσί.

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι όσοι ακολουθούν τελικά αυτή την επιλογή μπορούν, από τη στιγμή που δεν έχουν πλέον άδεια παραμονής, να επιστρέψουν με τους καλύτερους όρους στη χώρα προέλευσής τους και να τους σταθεροποιήσουμε επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν μια οικονομική δραστηριότητα». Κανείς δεν διερωτάται όμως γιατί έφυγαν εξαρχής από τις χώρες τους αυτοί άνθρωποι και ποια «σταθερότητα» τους περιμένει αν επιστρέψουν με ένα ποσό σαν αυτό που δίνει η Γαλλία. Από την άλλη, ποιες ευκαιρίες δίνονται πραγματικά σε όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή χώρα, ώστε να μην αναγκαστούν να αποχωρήσουν «οικειοθελώς»;

Τα παραπάνω προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, αλλά και τις Γαλλίας, αφού την ίδια στιγμή χιλιάδες είναι αυτοί που υπόκεινται κάθε χρόνο σε βίαιες ή και παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα μίας «Ευρώπης-φρούριο», όπως έχουμε δει και στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιταλίας, μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι πρόσφυγες αιτούντες άσυλο έχουν δει τις διαδικασίες για την απόκτηση του να παρατείνονται διαρκώς χωρίς εξήγηση ή και να απορρίπτονται αυθαίρετα, τη στιγμή που η μεταναστευτική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται ολοένα και πιο σκληρή.

Τραγικό είναι δε ότι χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της θάλασσας, πνίγονται κατά τη διάρκεια.

Αλλά και στη Γαλλία είναι χαρακτηριστικό το πιο πρόσφατο περιστατικό πνιγμού δεκάδων προσφύγων, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν στη Βρετανία μέσα από τα επικίνδυνα στενά της Μάγχης.

Το 2020 οι απελάσεις μεταναστών μειώθηκαν κατά το ήμισυ στη Γαλλία (51,8%), με 9.111 «αναγκαστικές απομακρύνσεις», έναντι 18.906 το προηγούμενο έτος, γεγονός που φαίνεται να οφείλεται στην πανδημία.

πηγή efsyn.gr

Διαβάστε επίσης