Αρχική Διεθνη Νεα Πετρέλαιο: Παραμένουν σε υψηλό επτά ετών οι τιμές του

Πετρέλαιο: Παραμένουν σε υψηλό επτά ετών οι τιμές του

Από antwnio

Σταθερά ανοδική πορεία για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο επτά ετών, καθώς στις γεωπολιτικές ανησυχίες μετά τη νέα επίθεση της οργάνωσης των Χούτι (Υεμένη) στα ΗΑΕ (τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ), ήρθε να προστεθεί ο προβληματισμός από την διακοπή της λειτουργία του αγωγού που μεταφέρει το ορυκτό καύσιμο από το Ιράκ προς την Τουρκία.

Το πρωί, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ ανήλθε στα 87,91 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υπερβεί οριακά τα 89 δολάρια, (89,04 δολάρια), το υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από τις 13 Οκτωβρίου 2014. Αντίστοιχα και η τιμή του αμερικανικού αργού κινούνταν στα 85,44 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στα 87,08 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Οκτωβρίου 2014.

Ο τουρκικός κρατικός φορέας διαχείρισης των αγωγών δήλωσε ότι έσβησε τη φωτιά μετά από έκρηξη που διέκοψε τη ροή πετρελαίου στον αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν, προσθέτοντας ότι θα τεθεί σε λειτουργία «το συντομότερο δυνατό». Η αιτία της έκρηξης μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Ο αγωγός μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το Ιράκ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον ΟΠΕΚ, στο λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας, προμήθειες που προορίζονται για εξαγωγές.

Η απώλεια των προμηθειών από τον εν λόγω αγωγό, έρχεται να σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει εκτεταμένη ένταση μεταξύ χωρών που αποτελούν είτε σημαντικούς παραγωγούς πετρελαίου είτε περιοχές διέλευσης αγωγών με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για εκτίναξη της τιμής του «μαύρου χρυσού» έως και τα 100 δολάρια το βαρέλι.

 

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης