Αρχική Ελλαδα Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές στους γιατρούς του ΕΣΥ

Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές στους γιατρούς του ΕΣΥ

Από antwnio

Νέα απόφαση, αυτή τη φορά από τον Άρειο Πάγο, αναγνωρίζει ως αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές που υπέστησαν στις αποδοχές τους οι γιατροί του ΕΣΥ και τους επιτρέπει να λάβουν αναδρομικά χιλιάδες ευρώ για την τελευταία πενταετία.

Ακολουθώντας τα βήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αντιτάσσεται στο «ψαλίδι» των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ, επικυρώνοντας ουσιαστικά τις αποφάσεις των δικαστηρίων που τους δικαίωναν.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την υπ’ αρ. 3/2022 απόφασή της, απέρριψε την αναίρεση της πρώτης ΔΥΠΕ, κρίνοντας αντισυνταγματικό τον σχετικό νόμο 4093/2012. Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, παρανόμως καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους γιατρούς του ΕΣΥ (Πρωτοβάθμια Υγεία), άρα ο συγκεκριμένος νόμος δεν πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς:

α) Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.

β) Δεν εξετάστηκε από τον νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

γ) Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν, μετά τις νέες μειώσεις, επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί, με βάση το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι μικτές μηνιαίες διαφορές που επιδικάζονται από τα δικαστήρια ανέρχονται σε περίπου 1.000 ευρώ. Έτσι, εκτιμάται πως τα επιδικασθέντα ποσά ανέρχονται, όταν οι διαφορές αφορούσαν 4 ή 5 έτη, σε συνολικά μικτά ποσά μέχρι 50.000 ή και 60.000 ευρώ.

Να σημειωθεί, πάντως, πως ανάλογες αποφάσεις δικαιώνουν τους γιατρούς από Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας, όπως και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (437/2014) και την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (431/2018).

Ωστόσο, εκκρεμεί η κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του ισχύοντος ν. 4472/2017.

πηγή zougla.gr

 

Διαβάστε επίσης