Αρχική Διεθνη Νεα Η επικεφαλής των Pussy Riot γνωρίζει τι θα πει ρωσικές φυλακές: Μεταμφιέστηκε σε ντελιβερά για να γλιτώσει

Η επικεφαλής των Pussy Riot γνωρίζει τι θα πει ρωσικές φυλακές: Μεταμφιέστηκε σε ντελιβερά για να γλιτώσει

Από antwnio

Η επικεφαλής των Pussy Riot μεταμφιέστηκε σε ντελιβερά προκειμένου να ξεφύγει από την κλιμακούμενη καταπίεση του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τους New York Times η Μαρία Αλεχίνα, επικεφαλής των Pussy Riot, η οποία είχε εκτίσει στο παρελθόν ποινές κάθειρξης -μεταξύ άλλων για «χουλιγκανισμό υποκινούμενο από θρησκευτικό μίσος» έπειτα από τραγούδι διαμαρτυρίας κατά του Πούτιν που έπαιξε το ρωσικό συγκρότημα σε καθεδρικό ναό της Μόσχας- επρόκειτο να φυλακιστεί εκ νέου επί 21 ημέρες, αλλά το έσκασε από τη χώρα προτού προλάβει να τη συλλάβει η αστυνομία της Μόσχας.

Έχοντας εμπειρία από τις ρωσικές φυλακές η Αλεχίνα αποφάσισε να το σκάσει από τη χώρα της, τουλάχιστον προσωρινά.

«Θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ»

Για να διαφύγει της προσοχής της αστυνομίας της Μόσχας, που παρακολουθούσε το σπίτι ενός φίλου της, όπου διέμενε, η επικεφαλής των Pussy Riot μεταμφιέστηκε σε διανομέα τροφίμων. Η 33χρονη άφησε μάλιστα πίσω της το κινητό της τηλέφωνο, για να μην εντοπίσουν οι διώκτες της τις κινήσεις της.

 

Φιλικό της πρόσωπο την οδήγησε στα σύνορα της Ρωσίας με τη Λευκορωσία και από εκεί χρειάστηκε μία εβδομάδα για να φθάσει στη Λιθουανία. Εκεί ήταν που η ακτιβίστρια δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της αμερικανικής εφημερίδας.

«Ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει πλήρως αυτό που έκανα», λέει η επικεφαλής των Pussy Riot δηλώνοντας ευτυχής που κατάφερε να ξεγελάσει τη μοσχοβίτικη αστυνομία. «Θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ», λέει.

Ασφαλής πλέον στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, η Αλεχίνα είπε στους New York Times ότι δεν νομίζει πώς «η Ρωσία έχει πλέον δικαίωμα ύπαρξης». Όπως επεσήμανε, πριν την εισβολή της πατρίδας της στην Ουκρανία «υπήρχαν ερωτήματα για το πώς είναι ενωμένη η Ρωσία, ποιες αξίες την ενώνουν και προς τα πού οδεύει. Αλλά τώρα δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα».

 

πηγή vradini.gr

Διαβάστε επίσης