Αρχική Media Διαγωνισμός Κομισιόν 4,1 εκατ. ευρώ για παρακολούθηση της ελευθερίας του Τύπου

Διαγωνισμός Κομισιόν 4,1 εκατ. ευρώ για παρακολούθηση της ελευθερίας του Τύπου

Από antwnio

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση ύψους 4,1 εκατομμυρίων ευρώ για την παρακολούθηση και την υπεράσπιση της ελευθερίας και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης, η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Ενώ 1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης των συμβουλίων μέσων ενημέρωσης και την ανάπτυξη δημοσιογραφικών προτύπων, τα υπόλοιπα 3,1 εκατ. ευρώ θα επιτρέψουν στην ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει μηχανισμό ταχείας αντίδρασης για την προστασία των δημοσιογράφων που κινδυνεύουν και μετά το 2023.

Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει συγκεκριμένα εργαλεία που επιτρέπουν στους απειλούμενους δημοσιογράφους να ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Η επίτροπο Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος για τις αξίες και τη διαφάνεια, δήλωσε:

«Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τον μηχανισμό ταχείας αντίδρασης σε επίπεδο Ε.Ε. για την προστασία των δημοσιογράφων. Από το 2020, ο μηχανισμός αυτός παρέχει βοήθεια, νομική συνδρομή και ασφαλή καταφύγια σε δημοσιογράφους που απειλούνται. Πιο πρόσφατα, βοήθησε εξόριστους Ουκρανούς δημοσιογράφους. Ο μηχανισμός καταγράφει επίσης τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και αποτελεί, ως εκ τούτου, ένα σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο οι συστάσεις μας σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων ακολουθούνται επί τόπου. Με 3,1 εκατομμύρια ευρώ, έναν προϋπολογισμό μεγαλύτερο από ποτέ, θα βοηθήσουμε ακόμη περισσότερους δημοσιογράφους και θα βελτιώσουμε περαιτέρω τα εργαλεία παρακολούθησης».

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, πρόσθεσε: «Η ελευθερία και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης είναι θεμελιώδεις αξίες που υπερασπίζονται οι δημοκρατίες μας και δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένες. Η υποστήριξη ενός μηχανισμού ταχείας αντίδρασης θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε τους δημοσιογράφους μας που απειλούνται και να παρακολουθούμε τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης. Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, διεθνείς οργανισμοί, πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα στην Ε.Ε. και στις συνδεδεμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2022».Με πληροφορίες απο το efsyn.gr/

Διαβάστε επίσης