Αρχική Ελλαδα Μαγιορκίνης: Αν χρειαστούν μέτρα για την αύξηση κρουσμάτων θα παρέμβουμε – Ελπίζω να μην χρειαστεί

Μαγιορκίνης: Αν χρειαστούν μέτρα για την αύξηση κρουσμάτων θα παρέμβουμε – Ελπίζω να μην χρειαστεί

Από antwnio

Παρέμβαση με μέτρα για την νέα αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, θα υπάρξει εφόσον παρατηρεί πίεση στο σύστημα υγείας δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Θεωρώ ότι με βάση τα στοιχεία που είδαμε στην Νότια Αφρική και την Πορτογαλία θα δούμε αύξηση και στην πίεση στο σύστημα υγείας» είπε.

Σε κάθε περίπτωση, εκτίμηση του καθηγητή, βάσει των στοιχείων που παρατηρούνται είναι πως η πίεση αυτή θα είναι διαχειρίσιμη και δεν θα χρειαστούν, σε αυτή τη φάση, μέτρα.

«Ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα το παρακολουθήσουμε στενά», δήλωσε και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χώρα που χρειάστηκε να λάβει περαιτέρω μέτρα.

Όπως ανέφερε ο κος Μαγιορκίνης, τα μοντέλα προβλέπουν αρχικά μια μεγάλη αύξηση η οποία όμως εν συνεχεία θα φτάσει σε ένα «ταβάνι».

Το λογικό θα είναι να δούμε μια αύξηση κρουσμάτων για περίπου μια με δύο εβδομάδες και στη συνέχεια, αφού το νέο κύμα φτάσει σε αυτό το «ταβάνι», για το οποίο δεν μπορούμε ωστόσο να διευκρινίσουμε τι αριθμό κρουσμάτων θα αφορά, θα υπάρξει ύφεση και μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα καταγράφεται ο μισός αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την κορύφωση του νέου κύματος πανδημίας.

«Δεν θεωρώ ότι θα φτάσει τις 20.000 διαγνώσεις» είπε σε κάθε περίπτωση ο κος Μαγιορκίνης προσθέτοντας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί και να αποκλειστεί.

«Πιστεύω θα είναι μεταξύ τις 15.000- 20.000 διαγνώσεις μέχρι τις αρχές του Ιουλίου», ανέφερε τονίζοντας πως η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα.
Εξαιρετικά απίθανο έκρινε πάντως η Ελλάδα να φτάσει σε σημείο να λάβει οριζόντια μέτρα.

«Ο κόσμος θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις μάσκες βέβαια ανάλογα με το προσωπικό και το οικογενειακό του περιβάλλον» είπε επισημαίνοντας πως θα πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους και καλό είναι όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου να την δρομολογήσουν.

Παράλληλα επισήμανε πως τώρα είναι μια καλή χρονική στιγμή για να πραγματοποιήσουν την τέταρτη δόση και όσοι δικαιούνται να την κάνουν.

Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα είναι, σύμφωνα με τον κο Μαγιορκίνη, το «σημείο καμπής» στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο πως κινείται ο ιός στην χώρα.

Όπως τόνισε, θεωρεί πως τότε ίσως χρειαστούν κάποια ήπια μέτρα, ανάλογα με την κινητικότητα χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις.

«Θεωρώ δηλαδή ότι δεν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από χρήση μάσκας σε κάποιους χώρους αλλά και πάλι δεν θέλω να κάνω προβλέψεις» είπε εξηγώντας πως είδαμε το προηγούμενο διάστημα πως είχαμε την μετάλλαξη Δέλτα όλο το καλοκαίρι και έκανε Οκτώβρη- Νοέμβρη την «έκρηξή» της.

Οκτώβρη ή Νοέμβρη, ανάλογα με την διαθεσιμότητα του επικαιροποιημένου εμβολίου, ειδικά όσοι έκαναν την τρίτη δόση περίπου εννέα με δέκα μήνες νωρίτερα, ενδέχεται να είναι χρήσιμο να κάνουν τέταρτη δόση, συνόψισε.

Διαβάστε επίσης