Αρχική Ελλαδα Καλλιάνος-καύσωνας: Σήμερα η πιο δύσκολη μέρα -Τι έρχεται ως το ΣΚ

Καλλιάνος-καύσωνας: Σήμερα η πιο δύσκολη μέρα -Τι έρχεται ως το ΣΚ

Από antwnio

Σήμερα θα είναι η πιο δύσκολη μέρα του πρώτου φετινού καύσωνα εξαιτίας των θερμών αέριων μαζών από τη βόρεια Αφρική.

Ο Γιάννης Καλλιάνος, μετεωρολόγος και βουλευτής, μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι σήμερα θα είναι η πιο δύσκολη μέρα του πρώτου φετινού καύσωνα με τον υδράργυρο να φθάνει τοπικά ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Ενώ εξήγησε ότι η σημερινή ημέρα θα είναι πολύ ζεστή εξαιτίας των θερμών αέριων μαζών από το βόρεια Αφρική. «Η πιο δύσκολη μέρα του πρώτου φετινού καύσωνα θα είναι η σημερινή με τον υδράργυρο σε αρκετές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) , της κεντρικής Εύβοιας και της κεντρικής Πελοποννήσου να αγγίζει τους 39-40°C και τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές ακόμα και 41-42°C.

Οι πολύ θερμές αεριες μάζες που προέρχονται από τη βόρεια Αφρική θα καλύψουν μεγάλο μέρος της χώρας με αποτέλεσμα, η σημερινή μέρα Πέμπτη, να είναι πολύ ζέστη ακόμα και σε νησιωτικές περιοχές, κυρίως τα Επτάνησα. Στην Αττική, σήμερα Πέμπτη, η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα αγγίξει τους 39°C και πιθανώς πολύ τοπικά ακόμη και τους 40°C. Οι άνεμοι γενικά δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Από αύριο όμως η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση για τις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως για τα ανατολικά και νότια τμήματα της επικράτειας. Στη δυτική Ελλάδα θα συνεχίσει να επικρατεί έντονη ζέστη με τον υδράργυρο από την Παρασκευή και έπειτα να προσεγγίζει τους 37-38°C και τοπικά ακόμη και λίγο παραπάνω.

Στις υπόλοιπες όμως περιοχές, από την Παρασκευή και έπειτα, η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 35-36°C με αποτέλεσμα να είναι ανεκτή η κατάσταση εφόσον πια ο καύσωνας θα αποτελέσει παρελθόν. Όπως και να ‘χει όμως, από την Παρασκευή που θα μπει ένα βοριαδακι στο Αιγαιο έως 6 μποφόρ, θα ανακουφιστούν οι ανατολικές ηπειρώτικες περιοχές που την Πέμπτη θα νιώσουν έντονη τη ζέστη.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από την Παρασκευή και έπειτα δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία με αποτέλεσμα έως και την ερχόμενη Τρίτη περίπου να σημειώνονται τιμές κοντά στους 38°C στα Δυτικά, στους 35-36°C στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα.

Τελος, φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη “κινητικότητα” από τις θερμές αέριες μάζες που προέρχονται από τη βόρεια Αφρική με αποτέλεσμα, ανά πάσα στιγμή από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να είναι πιθανό να έχουμε πάλι έλευση έντονης ζέστης, όμως αυτό ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα σημειώνονται και μπόρες ή τοπικές καταιγίδες κυρίως στα πιο ορεινά τμήματα της κεντρικής και ιδιαιτέρως Βόρειας Ελλάδας».

Διαβάστε επίσης