Αρχική Κοινωνια Εξετάζουν τέταρτη δόση στους άνω των 60 στην Επιτροπή Εμβολιασμών

Εξετάζουν τέταρτη δόση στους άνω των 60 στην Επιτροπή Εμβολιασμών

Από antwnio

Ένα βήμα πιο κοντά στο «πράσινο» για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού βρίσκεται σήμερα η χώρα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση της Επιτροπής Εμβολιασμών αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης του στις ηλικιακές κατηγορίες άνω των 60 ετών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Βέβαια, δεν είναι βέβαιο ότι η Επιτροπή θα καταλήξει τελικά σε μία θετική απόφαση σε αυτή τη φάση και ενδέχεται η πρώτη συζήτηση των ειδικών να έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για μετέπειτα αποφάσεις στο μέλλον ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζονται αντιρρήσεις από μέλη της Επιτροπής σχετικά με τη σκοπιμότητα χορήγησης τέταρτης δόσης.

Πάντως, διευκρινίζεται ότι η χορήγηση της δεύτερης ενισχυτικής δόσης θα είναι προαιρετική για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα σε περίπτωση υπάρξει θετική γνωμοδότηση τη Επιτροπής.

Βασιλακόπουλος: «Λάθος που δεν άνοιξε η 4η δόση για τους 50αρηδες»

Την επιστημονική του άποψη για την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, καθώς και την υγειονομική πολιτική που εφαρμόζεται διατύπωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις επιλογές της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Το πρόβλημα στην τρέχουσα φάση της πανδημίας, υποστήριξε ο κ. Βασιλακόπουλος, είναι ότι έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πολλοί έκαναν την τρίτη δόση. «Κάποιοι νόσησαν, δηλαδή έχουν 3 δόσεις και μια νόσηση και είναι σχεδόν πλήρως καλυμμένοι, ακόμη και αν κολλήσουν θα το περάσουν σαν ένα απλό κρυολόγημα 2-3 ημερών. Υπάρχουν όμως και άλλοι άνθρωποι που για τους δικούς τους λόγους δεν έκαναν την τρίτη δόση και το χειρότερο, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι πάνω από τα 60 οι οποίοι είτε είναι τελείως ανεμβολίαστοι, είτε έχουν νοσήσει μια φορά αλλά αυτό δεν αρκεί, άλλοι που είναι πάνω από 60 ετών και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά δεν έκαναν την τέταρτη δόση, εκεί θα υπάρχει πρόβλημα, εκεί θα έχουμε τους θανάτους» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Ήταν λάθος της επιτροπής που δεν άνοιξε την 4η δόση για τους 50άρηδες από πριν. Στην Αμερική είχε εγκριθεί η 4η δόση για όλους άνω των 50 ετών. Κατά έναν παράξενο τρόπο οι έλληνες συνάδελφοι μέλη της επιτροπής, αποφάσισαν ότι το όριο πρέπει να είναι πάνω από τα 60 το οποίο με κάνει να αναρωτιέμαι αν είχαν διαφορετικά δεδομένα από τους αμερικανούς συναδέλφους ή αν θεωρούσαν ότι τα γονίδια των Ελλήνων 50άρηδων σαν και εμένα είναι πιο ισχυρά και άρα δεν χρειάζονται παραπάνω προστασία. Η λύση αυτή την στιγμή προφανώς, μέχρι να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι μια αναμνηστική δόση η οποία εκτοξεύει την προστασία σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό θα έπρεπε να συνδυάζεται και με μια καμπάνια προώθησης» συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης