Αρχική ΚοινωνιαΟικονομία Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ζητά γρήγορες παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες για αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ζητά γρήγορες παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες για αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Από antwnio

Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει σε μια νέα εποχή υψηλού πληθωρισμού, τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν υπό έλεγχο, δήλωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού ελλοχεύει πάνω από την παγκόσμια οικονομία, καθώς η απειλή μιας νέας εποχής πληθωρισμού συμπίπτει με ασθενέστερες προοπτικές για την ανάπτυξη και αυξημένες χρηματοοικονομικές ευπάθειες”, ανέφερε σύμφωνα με το capital.gr, η BIS, η οποία είναι ευρέως γνωστή ως “κεντρική τράπεζα για τις κεντρικές τράπεζες”, στην ετήσια έκθεσή της την Κυριακή.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό ρεκόρ που έρχεται την ίδια στιγμή που οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα λουκέτα στην Κίνα επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Περίπου 70 κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού και οι μισές από αυτές -συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ- έχουν καταφύγει σε μαζικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης ή και περισσότερο σε μία κίνηση.

Η πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες θα είναι να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και η αποφασιστική δράση είναι πιθανώς το κλειδί, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της BIS Agustin Carstens στους δημοσιογράφους.

“Ένα ισχυρό αποτέλεσμα που προέκυψε από την ανάλυσή μας σχετικά με την ήπια έναντι της σκληρής προσγείωσης είναι ότι είναι πιο πιθανό να βρεθείτε στην πλευρά της ήπιας προσγείωσης εάν σφίξετε έγκαιρα και αποφασιστικά”, είπε. “Είδαμε σημαντικές εξελίξεις στον πληθωρισμό, όχι μόνο αναζωπυρώσεις, αλλά μια πιθανή αλλαγή στη δυναμική του πληθωρισμού”.

Συνολικά, πρέπει να γίνουν περισσότερα. “Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να θέσουν τις βάσεις για πιο φυσιολογικές ρυθμίσεις δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής”, δήλωσε η BIS.

Διαβάστε επίσης